logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Laserjet 4000 - jak usunąć pionowe, rozmazujące się linie na wydrukach?

igor_e 08 Paź 2008 17:06 2402 9
REKLAMA
  • #1 5612141
    igor_e
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Nie jestem za bardzo doświadczony w temacie drukarek laserowych dlatego pisze posta.

Posiadam HP LJ 4000. Przy wydrukach zostawia pionowe nieregularne linie po bokach kartki. Linie te nie są utrwalone tzn pocierając palcem można je rozetrzeć. Podmieniałem toner z podobnej drukarki - jest to samo a więc cos jest nie tak w drukarce.

Załączyłem foto wydruku

Prosze o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5612230
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Masz wypaloną folię w fuserze.Tylko wymiana na nową usunie zabrudzenia na wydrukach.Żeby to potwierdzić wyjmij tylną klapkę i wyjmij fuser jest jest przykręcony na dwie śruby.Spójrz na folię powinna być brązowa na całej długości(jeżeli jest oryginalna),u Ciebie brzegi będą czarne.
  • REKLAMA
  • #3 5617040
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Masz padnięta listwę grzejną w układzie grzewczym. Napisz jak do tego doszło. Czy podczas pracy urządzenia czy przez nieumiejętne złożenie podczas regenaracji układu.
  • #4 5617755
    igor_e
    Poziom 15  
    witam

nie wiem jak do tego doszło - drukarkę już taka otrzymałem.

Czyli co? Folia czy listwa? bo nie wiem co wymienic
  • #6 5618107
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Zdemontuj układ grzewczy i zobacz w jakim stanie są materiały: folia, docisk. Jeśli bedą dobre to pozostaje wymiana listwy grzejnej.
  • REKLAMA
  • #7 5621084
    dawiddawid83
    Poziom 11  
    Witam
    Tak najlepiej wyjmij cały zespół grzewczy i sprawdź co jest z folią i resztą części z układu grzewczego. Od razu podpowiadam że zniszczone części kupisz w dobrej cenie w firmie uni-tech .Z tego co pamiętam to www.uni-tech.pl. Sam u nich kupuje części i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam i powodzenia.
  • #8 5679573
    igor_e
    Poziom 15  
    Witam

przepraszam ze tak poźno ale dopiero teraz miałem czas sie za nią wziasc.

Okazało się iż to folia. Była po pokach wypalona (jak by ta zewnetrzna powłoka sie wytarła)

problem rozwiazany

pozdr

ppkt leca do servicemen
  • REKLAMA
  • #9 6737601
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Chciałem zapytać czy w tej drukarce jest możliwość ustawienia żeby na papierze druk miał grubsza warstwę proszku ? Drukuje w ExpresPCB płytki.
  • #10 6742637
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Ustaw w menu gęstość tonera na 5.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP LaserJet 4000 pojawiały się pionowe, nieregularne linie na wydrukach, które nie były utrwalone i można je było rozetrzeć palcem. Problem nie ustępował po wymianie tonera, co wskazywało na usterkę w drukarce. Przyczyną okazała się wypalona folia w zespole grzewczym (fuserze), której zewnętrzna powłoka była uszkodzona, co powodowało zabrudzenia na wydrukach. Zalecane jest wyjęcie zespołu grzewczego i sprawdzenie stanu folii oraz listwy grzejnej. W przypadku uszkodzenia folii konieczna jest jej wymiana, co skutecznie usuwa problem. Części zamienne można nabyć u specjalistycznych dostawców, np. firmy uni-tech. Dodatkowo, w HP LaserJet 4000 można regulować gęstość tonera w menu drukarki, co pozwala na zwiększenie grubości warstwy proszku na papierze (np. ustawienie gęstości na 5).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA