logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD KISS DP-1000 nie reaguje na przyciski, wyśw.cały świeci

polonski 08 Paź 2008 18:22 3609 5
REKLAMA
  • #1 5612393
    polonski
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z DVD KISS DP-1000
    Po włączeniu do sieci bzyczy trochę przetwornica, na wyświetlaczu zapalają się wszystkie segmenty, nie reaguje na przyciski i pilota. Rozkręciłem, bardzo mało części – zasilacz, ma dużo napięć +5V +9V -9V +12V -33V. płyta główna, płytka wyświetlacza, i napęd który wygląda jak zwykłe DVD stacjonarne do PC-ta bez budowy. Nie widać śladów spalenia czy czegokolwiek mechanicznego, ale napięcia są nie takie jak powinny - zamiast -33V jest -60V, zamiast +12V jest 20V zamiast -9V jest -16V pozostałe, tzn +5V i +9V jest OK. Poza tym na styku przetwornicy oznaczonym FL1 i FL2 jest po 54V.
    Nic nie daje odłączenie zasilania napędu, nic nie daje odłączenie wyświetlacza, ale... po odłączeniu zasilacza od resty (zasilacz pracuje bez obciążenia) i zbadaniu jego napięć wszystkie wydają się prawidłowe, co prawda zamiast +12V jest +11,5 i zamiast minus33 jest może z pół wolta mniej ale w sumie wszystkie napięcia z grubsza są jak powinny, i na końcówkach FL1 i FL2 jest po 25V, przetwornica gdy nie jest do niczego podłączona to nie bzyczy.
    Podłączenie samej płyty głównej, czy samego napędu skutkuje tym co na początku czyli napięcia nie takie i nie działa. Podłączyłem zwykły CD-ROM zamiast tamtego napędu, i też napięcia nie takie i CD-ROM nie działa. Poszperałem trochę w sieci i znalazłem trochę opisów problemów z takimi Kiss-ami, ale z reguły problemy dotyczyły awarii kondensatorów, objawiało się to tym że odtwarzacz nie działał, ale na wyświetlaczu pojawiał się napis DVD KISS – u mnie tego napisu nie ma – na wyświetlaczu świeci wszystko co może, każdy segmencik.
    Znalazłem też schemat zasilacza, ale trochę inny typ.
    Mój zasilacz Achme AM537B , tamten to 561B link do schemat to: http://www.mpcclub.com/PSU_KiSS_558_Circuit_Diagram.pdf dodałem go zresztą tutaj w załączniku.
    Link do opisu problem z kondensatorami: http://www.mpcclub.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=9183
    Oraz drugi:
    http://www.mpcclub.com/wiki/index.php/Psu
    Zrobiłem trochę zdjęć tego rozkręconego sprzętu, może coś to pomoże, poniżej link:
    http://doda.neostrada.pl/kiss
    Będę wdzięczny za każdą poradę, od czego zacząć, co sugerujecie, itp.
    Załączniki:
    • PSU_KiSS_558_Circuit_Diagram.pdf (27.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5614336
    polonski
    Poziom 12  
    I co nikt nie potrafi nic powiedzieć?
    Jeden kolega zasugerował, że na zdjęciu widać wybrzuszony kondensator - też go widziałem, ale nie sądziłem że aż taki bałagan może spowodować kondensator i niestety nie myliłem się - kondensator wymieniłem i nadal to samo.
    ponadto sprawdziłem miernikiem większość elementów, co prawda wlutowane elementy nie tak łatwo sprawdzić na 100%, ale ewidentnie zły wynik (np. zwarcie ) by od razu coś wniósł do sprawy. No i nie widzę żadnych bardzo podejrzanych wyników, jeden tranzystor Q2 miał wątpliwy wynik więc go wylutowałem i jest jak najbardziej OK. Wylutowałem też dwie największe diody te 3A, choć też wydawało mi się niemożliwe żeby takie wielkie diody miały coś wspólnego, ale wyniki pomiaru były jakieś dziwne, więc wylutowałem i jednak jest OK, nawet sprawdziłem je pod obciążeniem zasilając przez nie żarówkę 12V 0,5A.
    Podłączyłem też zasilacz bez obciążenia (sam zasilacz na stole) i podłączyłem do wyjścia +12V wspomnianą żarówkę 12V 0,5A i żarówka ledwo się żarzy i to pulsacyjnie, z częstotliwością tak na moje oko kilka może kilkanaście Hz.
    Liczę że ktoś jednak się na ten temat wypowie, będę wdzięczny za każdy drobiazg.
    AP.
  • REKLAMA
  • #3 5616954
    mietek36
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Wymień wszystkie kondensatory i powinna wystartowaś ( bez obciążenia wszystkich napięć nie włączaj bo ją spalisz)
  • REKLAMA
  • #4 5630772
    polonski
    Poziom 12  
    Niestety po wymianie wszystkich kondensatorów nadal sprzęt zachowuje się tak samo jak na początku. Podłączyłem później jednak mimo sugestii że może to się źle skończyć zasilacz "na sucho" bez obciążenia, z podłączoną żarówką 0,5A do wyjścia 12V, i żarówka wtedy pulsacyjnie z częstotliwością tak z 10Hz błyska, a napięcia wtedy wyglądają następująco
    5V --- 5V
    -33V --- -33V
    9V --- 5V
    -9V --- -10V
    FL1 i FL2 po -27V
    12V --- 3,8V

W sumie tylko napięcie +5V wygląda niezmiennie dobrze.
    Może jednak ktoś jeszcze wypowie się w tejk sprawie.
    AP.
  • REKLAMA
  • #5 5631962
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Kiedyś też miałem problem z napięciami w przetwornicy, wymieniałem rózne elementy; ale pomogła dopiero wymiana transoptora. Pozdrawiam.
  • #6 5640015
    polonski
    Poziom 12  
    Niestety wymiana transoptora też nic nie dała, dałem sobie spokój, sprzęt skręciłem, koledze poradziłem, żeby na przyszłość kupił sobie Mantę albo Wiwę, bo chociaż marnie się nazywają, to się nie psują są bezproblematyczne, a wrazie awarii można bez żalu wyrzucić do śmieci, bo wiele nie kosztowało. :(
REKLAMA