logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SPV m3100 - jak naprawić cichy mikrofon? Oprogramowanie czy sprzęt?

amoralez 09 Oct 2008 00:05 2411 11
ADVERTISEMENT
  • #1 5613880
    amoralez
    Level 17  
    Help: 3
    Rate: 14
    Witam, dostalem od znajomego m3100 ... problem tak jak w temacie. Podczas rozmowy jak i nagrywania w recorderze strasznie cicho słyszac ... bardziej słychac szum od głosu gdzies tam cicho w tle. Cos czytalem, ze to u kogos była wina softu, aczkolwiek tu jest swiezo wgrane orginalne oprogramowanie z orange, w *** i jeszcze troche rzeczy, ktore moge skasowac jedynie gdy bede pewny ze to tego wina. Mikrofon nie wyglada na zabrudzony, ale odrazu pytam z czego do tego przypasi? podobny był w k750 ale nie wiem czy pady przypasują. Widze takze po papierku, ze tel był zawilgocony choć w środku czysciutko, był takze rozkrecany wiec moze wlasnie chodziło o czyszczenie - nie wiem. Facet do odkupił od osoby, ktora wybyła w zakątki UK :) Bardzo prosze o odpowiedz, czy to HW ? czy moze sofcik poleciał. Z góry przepraszam, jesli było juz to omawiane .. ale nie działa mi wyszukiwarka - strony nie odnaleziono, takze albo prosze o link, albo odpowiedz :) z gory dzieki za pomoc. Pozdro
  • ADVERTISEMENT
  • #2 5614044
    edberg
    Level 30  
    Help: 133
    Rate: 117
    Czy na słuchawkach jest tak samo ?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 5617076
    amoralez
    Level 17  
    Help: 3
    Rate: 14
    Nie mam jak sprawdzic bo nie mam słuchawek do tego ... ale juz sie dowiedzialem, ze stało sie to po zalaniu... najpierw nie działał głosnik, potem klawia,a a gdy to zrobili mikrofon po tygodniu zaczał tak działać... przemierze pokolei elementy ... ale czy ma ktos do tego schemat ? Pozdro
  • #4 8434979
    Kuczus
    Level 19  
    Help: 16
    Rate: 8
    Z góry przepraszam, że podpinam się pod tak stary temat, ale nie uzyskano w nim odpowiedzi, dlatego stwierdziłem, że skorzystam z niego. U mnie sprawa wygląda podobnie. Po wymianie windowsa przestał działać mikrofon i głośnik. nie odtwarza muzyki ani nie można prowadzić rozmów. Kupiłem ostatnio zestaw słuchawkowy do tego telefonu ( tani z allegro). I okazuje się, że zestaw słuchawkowy działa (mikrofon i słuchawki) lecz nie pojawia się żadna ikona jego aktywności. Po wyjęciu słuchawek głos niestety milknie. Nie ma go w odtwarzaczu, podczas rozmowy ani nigdzie. Tylko i wyłącznie jest przy połączeniu słuchawek (z których się wydobywa)
    Zainstalowałem najpierw WM 6.5 IronWolfa, a teraz WM 6.1. Wcześniej był wgrany WM 6.0 którego staram się poszukać i zainstalować, czy zobaczyć co wtedy. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie, jakąś pomoc, to bardzo proszę.
    Pozdrawiam
  • #5 8435026
    habrozaurus
    Conditionally unlocked
    Help: 167
    Rate: 59
    Musisz załadować dobra radio i dźwięk powróci. Nie pamiętam wersji radio jaką instalowałem, ale proponuję wgrać jak najnowsze.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 8435235
    Kuczus
    Level 19  
    Miałem radio: wersja 1.50.00.00. Przeinstalowałem na 1.54.30.10 i dalej ten sam problem... czym kierować się przy doborze radio ?
  • ADVERTISEMENT
  • #7 8435266
    habrozaurus
    Conditionally unlocked
    Help: 167
    Rate: 59
    Nie za bardzo moge ci pomóc, ponieważ nie pamiętam.
    Gdzieś chyba na xda lub pdaclub był post o tym przypadku i sam tak miałem. Po zmianie softu (wgrywałem pl) nie było dźwięków, po wgraniu odpowiedniego radio dźwięki wróciły. Będziesz musiał zacząć tam szukać.
  • #8 8437076
    Kuczus
    Level 19  
    Próbowałem już kilku wersji romów, starszych i najowszysch, niestety cały czas to samo... Czy możliwe jest, że muszę coś jeszcze wgrać? Albo, że źle to robie? (ale zawsze instalacja kończy się powodzeniem) lecz może są jakieś inne procedury?
  • #9 8437287
    Mr5wa
    Level 16  
    Help: 5
    Rate: 172
    m3100 oryginalnie miał soft chyba W5.0 więc spróbuj go wgrać i sprawdzić czy głośnik chodzi bo możliwe że Oprogramowanie jest dobre ale siadł układ od mikrofonu.
  • #10 8439944
    Kuczus
    Level 19  
    Nie potrafię się doszukać tego Windows Mobila 5.0... czy ktos posiada może te pliki i mógłby mi je przesłać, udostępnić?

Wgrałem WM6.0 od Ery. Najprawdopodobniej ten był tutaj wcześniej. No i niestety dalej działa tylko i wyłącznie dźwięk w słuchawkach, a po ich wyjęciu z gniazda nastaje cisza... Dźwięk znikł po wgraniu romu. Potem było kilkanaście innych, radioromy, romy, SPL'e.... wszystko w różnej postaci wgrywałem już.... Nie wiem co mam dalej robić. Jakieś rady z waszej strony?
  • #11 8440333
    gregor_009
    Level 24  
    Help: 66
    Rate: 19
    Może masz zużyte/uszkodzone gniazdo i cały czas wykrywa ci słuchawki, nawet po ich odłączeniu?
    Osobiście nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby była to wina software'u jeśli dźwięk był na słuchawkach, a na głośniku nie. Jedynie dziwne jest to, że mówisz, że głos przestał działać po wymianie softu.
  • #12 8442341
    Kuczus
    Level 19  
    Gniazdo jest sprawne.
    Udało mi się jakimś cudem uruchomić głośnik (działa na 100% głośnik i mikrofon) Zadział, gdy włączyłem telefon i nie wpisałem pinu do karty SIM, lecz od razu po włączeniu telefonu włączyłem WMPlayer i pierszą lepszą muzykę. Głos wydobył się z głośnika (tego z tyłu)- wcześniej była cisza. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu telefonu, znowu nie działa (tylko i wyłącznie słuchawki)- Więc to problem w 100% programowy.
    Słuchawki wcześniej (zanim zacząłem grzebać w ROM'ie) nie działały, bo to tanie podróbki z allegro. Dopiero gdy dźwięk umilkł, włożyłem słuchawki i doznałem szoku- zadziałały. Nie wiem teraz co mam zmieniać..SPL,ROM, RadioRom czy co...

Topic summary

✨ Problem z cichym mikrofonem w telefonie SPV m3100 pojawił się po zalaniu urządzenia, co mogło wpłynąć na uszkodzenie sprzętowe, mimo że mikrofon nie jest zabrudzony. Po wymianie oprogramowania (różne wersje Windows Mobile od 5.0 do 6.5 oraz różne romy i radio) problem z dźwiękiem na głośniku pozostaje nierozwiązany – dźwięk działa tylko na słuchawkach, a po ich odłączeniu następuje cisza. Próby instalacji różnych wersji radio-romów nie przyniosły efektu. W jednym przypadku głośnik działał tymczasowo po uruchomieniu telefonu bez wpisywania PIN-u i odtworzeniu muzyki, co wskazuje na problem programowy, jednak uszkodzenie sprzętowe (np. zużyte gniazdo słuchawkowe) zostało wykluczone. Sugerowano powrót do oryginalnego softu Windows Mobile 5.0, ale pliki są trudne do znalezienia. Wskazówki kierują do poszukiwania odpowiedniego oprogramowania radiowego oraz ewentualnej diagnostyki sprzętowej, gdyż problem może mieć podłoże zarówno software’owe, jak i hardware’owe.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT