logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu wzmacniacza słuchawkowego kl A o brzmieniu lampowym bez lamp

rafal8 10 Paź 2008 19:40 2708 12
REKLAMA
  • #1 5619018
    rafal8
    Poziom 11  
    Chciałbym zrobić sobie wzmacniacz słuchawkowy o brzmieniu lampowym
    ale nie na lampach ... 32 Ω .. ktoś może ma ciekawy schemat
  • REKLAMA
  • #2 5619747
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Może to cię zainteresuje:
    Szukam schematu wzmacniacza słuchawkowego kl A o brzmieniu lampowym bez lamp

Źródło: EdW 12/2000, strona 89
  • REKLAMA
  • #3 5626858
    rafal8
    Poziom 11  
    Schemat jest ok ale pozwoliłem sobie nieco ulepszyć układ.
    Zastosowałem tranzystor Q1 (IFR510) z powodu mniejszych pojemności.
    Może ktoś wypróbuje i/lub wyrazi swoje opinie na ten temat.
    Załączniki:
    • Szukam schematu wzmacniacza słuchawkowego kl A o brzmieniu lampowym bez lamp WZM.PNG (29.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 5628819
    prezeswal
    Ocena: 176
    Zmiana typu Q1 (mniejsze pojemności) nie ma - moim zdaniem - w tym zastosowaniu istotnego znaczenia. Zresztą dokładając R1=47k (o drugim R1=100k - za chwilę :D ) ograniczyłeś ewentualne korzyści, płynące z tychże mniejszych pojemności (bramka-źródło).
    Ten drugi R1=100k upraszcza układ - jeden Pr-ek mniej. Przy takim rozwiązaniu zmniejszają się zniekształcenia (ujemne sprzężenie zwrotne), ale zmniejsza się także wzmocnienie, a co najistotniejsze - znika możliwość niezależnej polaryzacji (doboru punktu pracy) Q1 i wyboru wartości prądu źródła prądowego Q3. Konsekwencje tego widać przy dużych sygnałach wejściowych.
    Reasumując - wybrałbym jednak pierwszy układ, ale zdania mogą być różne :D .
    Pozdrawiam
  • #5 5630354
    rafal8
    Poziom 11  
    Co do wzmacnienia. Wzmocnienie układu pierwszego wynosi około <3
    po mojej modyfikacji ~ 2. Punkt pracy można zmienić dobierając
    rezystor R1.Wartośc na schemacie podana została Ugsp ~ 3.5V (typowo).
    Gdy chcemy uzyskać moc rzędu 100 mW na słuchawkach o impedancji
    32Ί wystarczy ustatawić źródło prądowe (Q3) na wartość ~ 100mA.
    Mam zamiar przedstawić symulację trochę zmodyfikowanego układu,
    nad którą obecnie pracyję.
  • #6 5641379
    rafal8
    Poziom 11  
    Wzmacniacz ma pasmo 10 do 100khz i szybkość narastania sygnału 10V/µS.
    Zamiast tranzystorów IRF 150 należy zastosować BUZ10
    Załączniki:
    • WZM3.PNG (15.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5643733
    prezeswal
    Przy ocenie wzmacniacza akustycznego wolę brać pod uwagę takie parametry, jak zniekształcenia (THD) w zależności od amplitudy sygnału wejściowego, symetrię "obcinania" sygnału w warunkach przesterowania (oczywiście także pasmo, szumy, charakterystyka fazowa, itd).
    Szybkość narastania napięcia na wyjściu jest bardziej przydatna w przypadku wzmacniaczy impulsowych (choć parametry te są ze sobą niewątpliwie powiązane).
    W powyższym schemacie zmieniłem wartość R16 na 62k. Zmniejszyło się nieco wzmocnienie, ale zniekształcenia przebiegu wyjściowego są symetryczne (przy dużych amplitudach sygnału). Napięcie na źródle M1 zwiększa się do ok.7.8V.
    Wzmacniacz pobiera prawie 5W, jego sprawność (przy Pwy=100mW to niespełna 2% ( :!: ). Poprzedni układ (tylko MOSFETY) pobiera o połowę mniej (ok. 2.5W)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 5646941
    rafal8
    Poziom 11  
    Wzmacniacz według symulacji ma zniekształcenia 0.5 % max przy mocy wyjściowej 100 na 32 om
  • REKLAMA
  • #9 5650717
    prezeswal
    Wiem, THD jest jeszcze mniejszy przy rezystorze 62k.

Natomiast obejrzyj charakterystyki fazowe tych wszystkich wariantów, mnie zastanawia w szczególności, jaki wpływ na "lampowe brzmienie" ma skokowa zmiana przesunięcia fazowego :?:
  • #10 5667316
    rafal8
    Poziom 11  
    Teraz przedstawię nową ulepszoną wersję ...
    Załączniki:
    • WZM9.PNG (27.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 5667731
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Ale kolega zaszalał, źródło prądowe na Q1 i M2 i jeszcze niedziałające lustro prądowe (Q3).
    A tak swoją drogą skoro tak się martwisz o PSRR no to musisz jeszcze zadbać o R6 i R16. I niech kolega pomyśli o rezystorach w bramkach MOSFET'ów.
    Ale chyba coraz dalej tej konstrukcji do "lampowego brzemienia"..
    A propo tego źródło prądowego na Q1 i M2 tu jest ciekawe ulepszenie tego źródła które podnosi sprawność wzmacniacza
    http://www.passdiy.com/pdf/zen-ver2.pdf (rys 6)
  • #12 5684154
    rafal8
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o lustro prądowe (Q3 i Q4) to ono oczywiście
    działa (można to nawet obliczyć - praca inwersyjna tranzystora (Q3)) i tranzystor (Q4) pracuje z większym prądem od (Q3), przez co zmniejszył się trochę pobór mocy.
    R6 zastosowałem ze względu na pojemności źródła prądowego, zamiast R16 można coś pokombinować....
    Rezystory na bramkach nie są w tym przypadku potrzebne....
    sprawdziłem to bardzo dokładnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Link bardzo ciekawy
  • #13 5685420
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    rafal8 napisał:
    Jeżeli chodzi o lustro prądowe (Q3 i Q4) to ono oczywiście
    działa (można to nawet obliczyć - praca inwersyjna tranzystora (Q3)) i tranzystor (Q4) pracuje z większym prądem od (Q3), przez co zmniejszył się trochę pobór mocy.

Jakoś nie pomyślałem o tym. Ale i tak jestem zdania ze trzeba "dać" klasyczne lustro i skoro to układ jest na elementach dyskretnych konieczne są rezystory w emiterach.
    rafal8 napisał:

R6 zastosowałem ze względu na pojemności źródła prądowego, zamiast R16 można coś pokombinować....

A może wystarczy podzielić te rezystory na dwa i wstawić kondensator odsprzęgający

rafal8 napisał:

Rezystory na bramkach nie są w tym przypadku potrzebne....
    sprawdziłem to bardzo dokładnie.

W praktycznym układzie ? I nie było problemów ze wzbudzeniem ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza słuchawkowego klasy A o brzmieniu lampowym, lecz bez użycia lamp. Zaproponowano układ oparty na tranzystorach MOSFET, z możliwością modyfikacji elementów dla poprawy parametrów. Zastosowano tranzystory IFR510 i BUZ10, przy czym BUZ10 zalecane są zamiast IRF150 ze względu na lepsze właściwości. Omówiono wpływ rezystorów (R1, R6, R16) na polaryzację, wzmocnienie i zniekształcenia sygnału, a także rolę źródła prądowego (Q3) i lustra prądowego (Q3, Q4) w układzie. Wzmacniacz ma pasmo od 10 Hz do 100 kHz, szybkość narastania sygnału około 10 V/μs oraz zniekształcenia THD na poziomie około 0,5% przy mocy 100 mW na słuchawkach 32 Ω. Dyskutowano także o wpływie charakterystyki fazowej na "lampowe brzmienie" oraz o konieczności stosowania rezystorów w emiterach i ewentualnych kondensatorów odsprzęgających dla stabilności układu. Wzmacniacz cechuje niska sprawność energetyczna (około 2% przy 100 mW wyjściowej mocy), co jest typowe dla klasy A. Podano link do schematu i do przykładowej konstrukcji wzmacniacza Zen wersja 2 jako inspirację do dalszych ulepszeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA