logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 1722 przy instalacji JRE na InstallShield - jak go naprawić?

Richter 19 Paź 2008 14:46 8764 9
REKLAMA
  • #1 5647089
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    Przy próbie instalacji javy lub innych na InstallShield jest błąd:
    OBJAWY

Instalacja środowiska Java Runtime Environment (JRE) nie została zakończona i wyświetlany jest następujący komunikat o błędzie:

Błąd 1722. Istnieje problem z tym pakietem Instalatora Windows. Program uruchomiony jako część instalatora nie zakończył działania zgodnie z oczekiwaniami. Skontaktuj się z personelem pomocy technicznej lub z dostawcą pakietu.

PRZYCZYNA

Błąd 1722 jest błędem programu InstallShield. Sygnalizuje niepowodzenie procesu instalacji
  • REKLAMA
  • #2 5647189
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Proponuje przeinstalować pakiet WindowsInstaller-KB893803-v2-x86.exe . znajdziesz go bez problemu z pomocą Google.
  • REKLAMA
  • #3 5648731
    Richter
    Poziom 31  
    Mam SP3 i przy próbie reinstall wyskakuje że nie ma takiej potrzeby...
  • Pomocny post
    #4 5649391
    mietekn
    Poziom 35  
    Problemem jest Installsheld a nie WinInstall (moje przeoczenie), należy go więc przeinstalować. W tym celu usuń folder C:\Program Files\Common Files\InstallShield\engine a następnie, najlepiej po restarcie uruchom instalacje Javy ponownie bądź wpierw zainstaluj http://support.installshield.com/kb/files/Q108312/ikernelupdate.exe . Proponuje też wykasować wszelkie pliki tymczasowe (C:\Document and Settings\TWOJ-LOGIN\Ustawienia Lokalne\Temp).

P.S. Zanim wykasujesz zrób kopie.
  • #5 5650620
    Richter
    Poziom 31  
    Zrobiłem jak pisałeś teraz przy instalowaniu wyskakuje okienko: Administrator skonfigruował założenia systemowe tak aby zapobiegały tej instalcji..
  • REKLAMA
  • #6 5651552
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Richter napisał:
    Administrator skonfigruował założenia systemowe tak aby zapobiegały tej instalcji..

A kontaktowałeś się z administratorem tego komputera?
  • #7 5651689
    mietekn
    Poziom 35  
    Czy aby nie próbujesz instalować w trybie awaryjnym?

Spróbuj może tak:
    Start => Uruchom wpisz: msiexec /unregister
    kliknij ok, a następnie ponownie przejdź do
    start => Uruchom, ale tym razem wpisz: msiexec /regserver
    kliknij ok i uruchom ponownie komputer.

Sprawdź (o ile to system Windows XP Pro) w gpedit.msc w "Konfiguracja użytkownika"->"Szablony Administracyjne"->"Składniki Systemu Windows"->"Instalator Windows" czy nie masz czegoś poustawiane.
  • REKLAMA
  • #8 5652759
    Richter
    Poziom 31  
    jankolo napisał:
    Richter napisał:
    Administrator skonfigruował założenia systemowe tak aby zapobiegały tej instalcji..

A kontaktowałeś się z administratorem tego komputera?

Ja nim jestem bo sam instalowałem ten system i nic nie zmieniałem

Dodano po 3 [minuty]:

mietekn napisał:

Spróbuj może tak:
    Start => Uruchom wpisz: msiexec /unregister
    kliknij ok, a następnie ponownie przejdź do
    start => Uruchom, ale tym razem wpisz: msiexec /regserver
    kliknij ok i uruchom ponownie komputer.

Sprawdź (o ile to system Windows XP Pro) w gpedit.msc w "Konfiguracja użytkownika"->"Szablony Administracyjne"->"Składniki Systemu Windows"->"Instalator Windows" czy nie masz czegoś poustawiane.

Zrobiłem to i w tej drugiej poradzie jak tam weszłem to pisze wszedzie nie skonfigruowano.I nadal występuje ten błąd pracuje w trybie normalnym sprawdzałem.
  • #9 5672139
    Richter
    Poziom 31  
    Teraz jak coś chcę usunąć co było na msi to jest taki błąd Błąd 1722 przy instalacji JRE na InstallShield - jak go naprawić?Błąd 1722 przy instalacji JRE na InstallShield - jak go naprawić?
  • #10 5675753
    Richter
    Poziom 31  
    Reinstall systemu jedynie pomógł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji Java Runtime Environment (JRE) za pomocą InstallShield pojawia się błąd 1722, wskazujący na problem z pakietem Instalatora Windows i nieprawidłowe działanie programu uruchamianego przez InstallShield. Przyczyną jest uszkodzony lub nieprawidłowy silnik InstallShield. Rozwiązania obejmują usunięcie folderu C:Program FilesCommon FilesInstallShieldengine, instalację aktualizacji ikernelupdate.exe oraz wyczyszczenie plików tymczasowych systemu. Próby reinstalacji Windows Installer (WindowsInstaller-KB893803-v2-x86.exe) nie zawsze są skuteczne, zwłaszcza na systemach z SP3. Dodatkowo, należy sprawdzić ustawienia polityk systemowych (gpedit.msc) dotyczące Instalatora Windows, aby wykluczyć blokady administracyjne. W niektórych przypadkach jedynym skutecznym rozwiązaniem okazała się pełna reinstalacja systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA