logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N70 - jak naprawić problem z gubieniem zasięgu?

mietek7777 22 Paź 2008 07:43 2432 6
REKLAMA
  • #1 5656382
    mietek7777
    Poziom 10  
    Mam problem z nokią N70 a mianowicie gubi ona zasięg. Podczas normalnego użytkowania telefonu ktoś próbuje się do mnie dodzwonić lecz niestety ja jestem poza zasięgiem po czym po kilkunastu minutach dostaje sms że ktoś próbował się ze mną skontaktować. Kreski przy zasięgu pokazują że wszystko jest ok. Dzieje się tak też kiedy próbuje wysłać sms lub gdzieś zadzwonić. Jest to dla mnie dziwna sprawa tym bardziej że jeśli wyśle sms i ktoś do mnie od razu oddzwania to czasami już po chwili jestem poza zasięgiem. Kiedy telefon zgubi zasięg muszę go uruchomić ponownie i wtedy już jest wszystko ok aż do kolejnego razu. Czasem tracenie zasięgu jest kilka razy na dzień a czasem przez 2 dni potrafi się nic nie dziać.
  • REKLAMA
  • #2 5656491
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    trzeba przelutować procesor sygnałowy i/lub układ przemiany radiowej.
    Poszukaj schematu na elce i dojdziesz które to układy.
  • REKLAMA
  • #3 5656848
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Czy Twoja obudowa jest oryginalna?
  • REKLAMA
  • #4 5658012
    mietek7777
    Poziom 10  
    a czy z tym przelutowaniem elementów jest jakiś problem czy raczej jest to prosta rzecz??

A co do obudowy to jest oryginalna. A czy to może mieć jakiś wpływ na to??
  • #5 5658930
    piotr10001
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jezeli po upadku to jest szansa ze po lutowaniu wstnie . Najlepiej powietrzem goracym..
  • REKLAMA
  • #6 5659352
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Telefon przełączony jest w tryb GSM czy działa w 'dual mode'?
  • #7 5660532
    mietek7777
    Poziom 10  
    Ten telefon jest sprawny tylko co jakis czas mu sie cos dzieje i gubi siec. Nie byl zalany lub po upadku. A czy pracuje w GSM czy dual mode to tego nie wiem. A gdzie to wogole ustawic??

Podsumowanie tematu

✨ Problem z gubieniem zasięgu w telefonie Nokia N70 objawia się tym, że mimo wskazywania pełnego sygnału, połączenia przychodzące nie dochodzą, a SMS-y z informacją o próbie kontaktu przychodzą z opóźnieniem. Użytkownik musi restartować telefon, aby przywrócić zasięg. Możliwe przyczyny to uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza w układzie procesora sygnałowego lub układzie przemiany radiowej, które mogą wymagać przelutowania. Naprawa taka może być wykonana za pomocą gorącego powietrza. Wskazano również, że oryginalność obudowy nie powinna wpływać na problem. Nie stwierdzono uszkodzeń mechanicznych ani zalania. Pytano o tryb pracy telefonu (GSM lub dual mode), co może mieć wpływ na działanie sieci, jednak użytkownik nie zna ustawień i nie wie, jak je zmienić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA