logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SCHNEIDER STV 3665 - za wysokie napięcie z zasilacza

abik 24 Paź 2008 22:19 1622 6
REKLAMA
  • #1 5664929
    abik
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam! Mam następujacy problem z TV SCHNEIDER STV 3665 14": uszkodzony został tranzystor linii BU508DF. Wcześniej przed awarią słychać bylo jakby syczenie i trzaski oraz zakłócenia na obrazie. Nie założyłem nowego tranzystora lecz sprawdziłem napięcie zasilające ten tranzystor +130V przy obciążeniu go żarówką 60W. Napięcie jest o wiele za duże - 224 V, poza tym jest niestabilne: żarówka przygasa lub świeci mocniej i słychać tak jakby ciche trzaski dochodzące z okolic transformatora sieciowego. Sprawdziłem elementy z zasilacza sieciowego po stronie pierwotnej, wymieniłem nawet kondensatory stałe. Czy zatem winny jest transformator zasilacza? Gdzie mam ewentualnie szukać uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 5664960
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    W takich przypadkach wymienia się kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy (zwykle nie dotyczy to głównego elektrolitu filtrującego sieć) i poprawia luty w obwodach przetwornicy (choć nie zawsze jest to potrzebne).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5664974
    abik
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    W tym zasilaczu po stronie pierwotnej jest tylko jeden, jedyny kondensator - właśnie ten filtrujący napięcie sieciowe z mostka: 100uF/400 V. Wszystkie luty w zasilaczu zostały już poprawione. Zastanawiałem się też czy układ opto ma tu jakieś znaczenie przy zawyżaniu napięcia...
  • REKLAMA
  • #4 5664996
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Sprawdź dokładnie stronę pierwotną (wtórną też) tego transoptora (oczywiście strona pierwotna transoptora jest zasilana zwykle z napięcia głównego strony wtórnej przetwornicy, czyli najwyższego, które zasila Hota) i sam transoptor (najlepiej podmień go).
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeśli jest podkówka regulacji napięcia to ją wymień (nie mam schematu tego TV).

Dodano po 31 [minuty]:

Znalazłem schemat ale niestety bardzo niewyraźny. Na szczęście nie jest tam zbyt wiele elementów zasilających stronę pierwotną transoptora. Sprawdź je wszystkie i pamiętaj, zwłaszcza "na mierniku" półprzewodniki mogą wyglądać na dobre a pod napięciem to już czasami różnie bywa. Sprawdź dokładnie wszystkie rezystory w tym obwodzie.
    Pozdrawiam.
  • #5 12831096
    Żabka65
    Poziom 11  
    Typowym uszkodzeniem w tym odbiorniku jest uszkodzenie rezystora 47 kΩ po stronie wtórnej zasilacza(obok pr-ki regulującej napięcie)
  • #6 12836993
    emma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A wymieniłeś elektrolity po stronie wtórnej, stamtąd jest brane chyba napięcie do regulacji i jeżeli jest zaniżone to napędza przetwornicę, która daje wyższe napięcie.
  • REKLAMA
  • #7 12837114
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    emma napisał:
    A wymieniłeś elektrolity po stronie wtórnej, stamtąd jest brane chyba napięcie do regulacji i jeżeli jest zaniżone to napędza przetwornicę, która daje wyższe napięcie.

Pewnie zdążył wymienić, w końcu minęło już 5 lat. Ciekawe, czy ten Schneider jeszcze gra? Koledzy, refleks szachistów :D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Schneider STV 3665 14" uszkodzony został tranzystor linii BU508DF, a przed awarią pojawiały się syczenia, trzaski i zakłócenia obrazu. Pomiar napięcia zasilającego tranzystor wykazał znacznie zawyżone i niestabilne napięcie (224 V zamiast około 130 V). Wymieniono kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej zasilacza oraz poprawiono luty, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę transoptora oraz elementów obwodu regulacji napięcia, w tym rezystorów i potencjometru regulacji. Typową usterką w tym modelu jest uszkodzenie rezystora 47 kΩ po stronie wtórnej zasilacza, który wpływa na stabilizację napięcia. Wskazano również na konieczność kontroli kondensatorów elektrolitycznych po stronie wtórnej, które mogą wpływać na prawidłową pracę przetwornicy i regulację napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA