logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć światła do crossa z akumulatorem 12V? Krok po kroku

Jakubek1 27 Paź 2008 18:24 4331 4
REKLAMA
  • #1 5673367
    Jakubek1
    Poziom 10  
    Witam!
    W tytule napisałem o moim problemie ze światłami-otóż moim marzeniem(mam nadzieje, że do spełnienia) jest podłączenia świateł do crossa.
    W crossie mam zamontowany akumulator 12 i chciałbym podłączyć coś takiego: http://tmi-janikaasalainen.com/images/mmxoranki.JPG W zestawie znajdują się 2 żarówki: dwuwłóknowa 12V 35/35W BA20D oraz postojowa 12V, 4W.
    W tych sprawach jestem kompletnie zielony. Jeśli ktokolwiek byłby łaskaw opisać krok po kroku, co muszę kupić, co gdzie podłączyć, byłbym bardzo wdzięczny.
    Chciałbym, żebym mógł światła włączać nie po odpaleniu silnika, tylko ręcznie.
    Nie wiem jak Wam to wynagrodzę jeśli dostanę odpowiedź! Mam nadzieję, że wystarczy zwykłe dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 5674314
    ebe80
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witaj
    Jak do twojego sprzeta zamocować reflektor z owiewką , musisz pokombinować . Jesli w moto masz swiatła , to sprawdz jakiej mocy jest żarówka . W tym zestawie co chcesz zamontować jest światło pozycyjne ,
    mijania i drogowe . Jest pytanie - czy alternator i instalacja w twoim moto
    wytrzyma spory pobór prądu , światła mijania ( np.żarówka H4 ) to pobór
    około 3,5 A . Pewnie masz w moto światła włączone non -stop , to jest bardzo dobre rozwiązanie fabryczne - bezpieczeństwo ponad wszystko .
    Powinno się zmodyfikować instalacje elektryczną , zastosować przekaznik, dostosować przekruj przewodów do nowego reflektora , zmienić gniazdo żarówki . Przydał by się jeszcze włacznik swiateł drogowych , my motonici nazywamy to poganiaczem .Pamiętaj , że taka ingerencja spowoduje utratę gwarancji ( jeśli taką posiadasz ) . Temat do wykonania , sporo pracy . Może lepiej zamontować nowy reflektor z obudową i umocować w nim oryginalną żarówke . Czy ten nowy reflektor jest homologowany - bajdu ,bajdu - ale powinin być . Napisz jakie moto ,
    to poszukamy danych technicznych i schematu elektrycznego .
    Pozdrowionka ebe80
  • REKLAMA
  • #3 5675950
    Jakubek1
    Poziom 10  
    Jest to Dirt bike-cross 150cc żadnych swiatel i homologacji mam aku 12 i nie wiem co dalej kompletnie;x
  • REKLAMA
  • #4 5677441
    ebe80
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A to taka bajka
    Podłaczyć światła : prawdopodobnie minus jest na ramie ( to sprawdz koniecznie - minus od akumulatora to czarny kabel dokręcony solidnie do ramy pojazdu i do obudowy silnika , plus czerwony z akumulatora leci do układu zapłonowego i regulatora napięcia ) . jeśli pojazd z minusem na masie ( rama silnik ) to : doczepiasz do ramy ( w miejscu kontaktu trzeba usunąć lakier ) solidnie nowy czarny przewód ( np.: średnicy 0,75 lub grubszy , lecz bez przesady - do 1 mm ) .Najlepiej znalezć punkt z wrętem by pod niego odpowiednio zarobiony w końcówke kabel solidnie dokręcić .Już mamy minus do reflektora . Do plusa akumulatora dokładamy
    nowy czerwony kabel o podobnej średnicy co nowy czarny ( odpowiednio zarobiny w podobną końcówkę co oryginalny z instalacji ) . W okolicy akumulatora montujemy samochodowe gniazdo z bezpiecznikiem , wystarczy 10A .Prowadzimy ten nowy czerwony kabel ob bezpiecznika ( najlepiej w dodatkowej izolacji ) do reflektora . W odpowiednim Tobie miejscu powinno się zamontować włącznik światła mijania , z reguły na kierownicy .Włącznik świateł powinien uruczamiać przekaznik , a ten zamykać obwód światła . Proponuję - poszukaj lokalnego wsparcia , najlepiej w elektryku samochodowym . Taki gościu w kilka godzin wykona fachowo instalacje .
    Sorry ale nie mam czasu Ci tego rysować z objaśnieniami , plus zdjęcia zarobionych przewodów , bezpieczników , opisanych wyprowadzeń żarówki i przełączników motocyklowych .
  • #5 5679567
    Jakubek1
    Poziom 10  
    w sumie trochę mało zrozumiałem,ale dzięki za chęci!
REKLAMA