logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K800i nie uruchamia się, zawiesza na logo – co sprawdzić?

Bushidek 29 Paź 2008 20:59 2744 10
REKLAMA
  • #1 5681326
    Bushidek
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem z telefonem SE K800i. Telefon zawiesza sie. Po włączeniu pokazuje sie logo, ładowanie systemu do ok 75% i po chwili telefon sie zawiesza. Po wyjęciu baterii procedura sie powtarza. Także sie zawiesza po podłączeniu go do ładowarki. Telefon oddałem na serwis ale nic z nim nie zrobili. Wydaje mi sie, że jest to coś z elektroniką telefonu. Proszę o wskazówki... Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 5681422
    toon
    Poziom 28  
    Ocena: 67
    a co ci powiedzieli w serwisie bo to moze byc wina softu
  • #3 5681491
    wspmich
    Poziom 14  
    jeśli soft nie pomoże to wymień kwarc, czasem pomaga
  • REKLAMA
  • #4 5684685
    Bushidek
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź.
    W serwisie powiedzieli, że się za takie uszkodzenie nie biorą. A czy w tym telefonie jest jakiś test, autodiagnoza, może pamięc flash padła i ma problemy z odczytem. Może skoczę do kolegi i potraktuję tą bazówkę hot air. Co Wy o tym sądzicie.
  • #5 5684964
    woytu89
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    prawdopodobnie to objaw uszkodzonego gdfs
  • REKLAMA
  • #6 5685992
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Przyczyn może być mnóstwo. Trzeba je wykluczać po kolei zaczynająć od oprogramowania (wątpliwe że to przez nie - ale najłatwiej wykonać), potem trzeba się brać za HW. Jeśli nie masz orientacji w tym temacie polecam inny/lepszy serwis. Być może telefon nie do zrobienia. W swoim mieście masz centralę serwisową SE tam na pewno zrobią ale będzie drogo.
  • #7 5686599
    Bushidek
    Poziom 11  
    W serwisie SE powiedzieli mi, że naprawa będzie bardzo droga. Chciałbym naprawić sobie ten telefon w własnym zakresie. Prosiłbym o napisanie co mam po kolei robić.
  • #8 5686627
    Fyszo
    Poziom 37  
    Bushidek napisał:
    W serwisie SE powiedzieli mi, że naprawa będzie bardzo droga. Chciałbym naprawić sobie ten telefon w własnym zakresie. Prosiłbym o napisanie co mam po kolei robić.

Wtedy naprawa może być jeszcze droższa...
    Minimum narzędziowe jakie potrzebujesz to 300-400pln. Do tego potrzebujesz wiedzy (np. 1rok). Więć za rok i 400pln kupisz 2 takie telefony.
  • #9 5687250
    Bushidek
    Poziom 11  
    Dzięki za podtrzymanie na duchu. Ale i tak się nie poddam i zrobie ten telefon a o wynikach napewno będę was informował.
  • #10 5687279
    Fyszo
    Poziom 37  
    To realizm... nic więcej.
  • REKLAMA
  • #11 5712994
    Bushidek
    Poziom 11  
    Witam niestety telefon umarł mi na stole i nic nie da się z nim zrobic :cry: Dziękuje za odpowiedzi :) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson K800i zawiesza się podczas uruchamiania – zatrzymuje się na logo i ładowaniu systemu około 75%, po czym wymaga wyjęcia baterii, a problem powtarza się również po podłączeniu do ładowarki. Serwis odmówił naprawy, sugerując wysokie koszty lub brak możliwości naprawy. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być uszkodzony soft lub hardware, w tym uszkodzenie pamięci flash (GDFS) lub kwarcu. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od próby reinstalacji oprogramowania, a następnie sprawdzenie elementów elektronicznych. Naprawa wymaga specjalistycznych narzędzi i wiedzy technicznej, co może być kosztowne i czasochłonne. Ostatecznie telefon okazał się nie do uratowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA