logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wiele żarówek 4,5V do zasilacza 12V, by świeciły równomiernie?

Dymeks 01 Lis 2008 14:58 3360 17
REKLAMA
  • #1 5690069
    Dymeks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Interesuję się elektroniką ,ale tego akurat nie wiem.
    Potrzebuje zrobić tak żeby z zasilacza 12V szło takie samo napięcie.
    a mianowicie chodzi mi o to ,że np.
    jak teraz podłącze dwie żaróweczki do tego zasilacza (ok.4,5V) to one znakomicie świecą ale jak podłącze kolejne dwie to one świecą słabo.
    a chodzi mi o to żeby co bym nie podłączył do 12V to żeby świeciło równomiernie i żebym mógł podłączać pełno żarówek do tego zasilacza.
    Czy jest taka możliwość ?
    pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5690083
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    To wszystko zależy jaką wydajność prądową ma Twój zasilacz.
    Jeżeli podłączysz zbyt wiele żarówek to może on ulec uszkodzeniu.
    Podaj trochę więcej szczegółów na temat tego zasilacza i jakiej mocy są te żarówki.

PS. A te kolejne dwie żarówki włączyłeś w szereg z tymi pierwszymi? Jeśli tak to nic dziwnego bo każda jest zasilana napięciem rzędu 3V.
  • #3 5690120
    Dymeks
    Poziom 10  
    Wielkie przepraszam , zasilacz ma 9V .
    O to dane zasilacza:
    INPUT:-220V 50Hz 20mA
    OUTPUT: 9V 200mA

podłączyłem w sposób taki :
    od zasilacza do żarówki od żarówki do żarówki.
    Jak podłączyć wiele żarówek 4,5V do zasilacza 12V, by świeciły równomiernie?
  • Pomocny post
    #4 5690127
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 117
    Nie ma w ty mnic dziwnego. Żarówki połączyłeś szeregowo .Jeśli byś szeregowo dołączył jeszcze kilka to całkowicie przestana świecić.
    W zasadzie to dla tego zasilacza to szczyt możliwości ( to co uzyskałeś)
  • #5 5690140
    Dymeks
    Poziom 10  
    a można jakoś zrobić to tak żebym mógł podłączyć ich więcej pod jeden zasilacz ale żeby wszystkie świeciły jednakowo dobrze?
    można taki zasilacz kupić co by to pociągnął ? ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5690156
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Nie da się zrobić uniwersalnego zasilacza, który by zasilił "...obojętnie co się podłączy...". Podaj ile chcesz zasilić żarówek to wtedy będzie można pomyśleć o tym jakie one mają być i jak je połączyć.
  • #7 5690166
    Dymeks
    Poziom 10  
    6 żarówek chcę podłączyć.
  • Pomocny post
    #9 5690199
    Lutek49
    Poziom 36  
    Jeśli mogą one być dowolnego typu to wystarczy połączyć trzy żarówki szeregowo (jedna żarówka na napięcie około 3V przy prądzie niższym/równym 60mA) i trzy takie gałęzie równolegle. Zasilacz będzie pracował na pograniczu swojej wydajności. Problemem będzie zdobycie takich żarówek.
  • REKLAMA
  • #10 5690204
    Dymeks
    Poziom 10  
    no wtedy tak,ale myślałem że jest jakiś sposób żeby prąd był stały i żebym mógł podłączać ile chcę.

a np.
    z akumulatora do żarówek a do akumulatora zasilacz jako ładowanie ?
    wypaliłoby ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 5690225
    maniek 25
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Mi się wydaje,że na tym schemacie jest połączenie równolegle , a nie szeregowe czy się mylę?
  • Pomocny post
    #12 5690262
    Flover
    Poziom 11  
    Mi też się tak wydaje.
    Jeśli chodzi o pomysł z akumulatorem to akumulator samochodowy spokojnie powinien zasilić twoje 6 żarówek jeśli każda będzie na 12V i wszystkie będą podłączone równolegle, albo możesz podłączyć szeregowo 6 żarówek na 2V.

A jak akumulator się rozładuje odłącz żarówki i podłącz do ładowania, bo inaczej niema sensu.
  • Pomocny post
    #13 5690310
    Lutek49
    Poziom 36  
    W zależności od mocy żarówek można dobrać akumulator żelowy na 12V - lepiej taki trzymać w pokoju (chyba, że żarówki mają być zainstalowane gdzie indziej).
  • Pomocny post
    #14 5690312
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    maniek 25,
    Mylisz się. Patrz na obrazek u góry po prawej.
  • Pomocny post
    #15 5690318
    Lutek49
    Poziom 36  
    Chyba nie jest to aż tak istotne jakie było łączenie żarówek - efektem i tak była niedostateczna ich jasność świecenia.
    Rysunek dołączony przez autora postu wyraźnie jednak wskazuje na łączenie równoległe.
  • Pomocny post
    #16 5690471
    maniek__maniak
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    O to dane zasilacza:
    INPUT:-220V 50Hz 20mA
    OUTPUT: 9V 200mA

>>Należy policzyć jaką mocą dysponujesz.
    >>Zakładam żę obciążymy zasilacz 100%
    >>P=U*I //bo to prąd stały
    >>P=9V*0,2A=1,8W

Podłącze dwie żaróweczki do tego zasilacza (ok.4,5V)

>>Jesli połączysz je szeregowo to na każdej z nich odłoży się napięcie 4,5V

By podłączyć kolejne dwie żarówki należy połączyć je wzajemnie w szereg i dopiero równolegle do zasilacza

>>Musisz jednak pamiętać
    P=> Pż
  • #17 5691100
    Dymeks
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc ;)

a mam pytanie a jest takie coś że będzie prąd stały o 12V ?
    tak samo jak jest 220 to nie może jakoś być 12V?
  • #18 5691219
    maniek__maniak
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi.
    Jeśli masz na myśli to, że moc po obu stronach powinna być równa (pomińmy starty) to:
    P1=U1*I1 i P2=U2*I2
    P1-moc po stronie wtórnej
    P1=9V*0,2mA=1,8W (dokładniej V*A woltampera)
    P1=P2 (bo w przyrodzie nic nie ginie pomijam starty:-) )
    P2=1,8VA=220V*i2
    i2~1,8VA/220V
    i2~0,0082A

Ponieważ prąd przemienny jest nieco bardziej złożony doszedł by tu jeszcze współczynnik mocy, ale to inna bajka.

Śmiało możemy powiedzieć że iloczyn wartości skutecznych prądu i napięcia po obu starnach muszą być równe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wielu żarówek o napięciu nominalnym około 4,5V do zasilacza o napięciu 9V i prądzie 200mA, tak aby świeciły równomiernie. Problemem jest niewystarczająca moc zasilacza, która powoduje spadek jasności przy podłączeniu większej liczby żarówek. Żarówki podłączone szeregowo powodują dzielenie napięcia, co obniża ich jasność, a zasilacz osiąga granicę swojej wydajności. Proponowane rozwiązania to łączenie żarówek w grupy po trzy szeregowo (każda na około 3V) i łączenie takich grup równolegle, co jednak wymaga żarówek o odpowiednich parametrach i zbliża się do limitu mocy zasilacza. Alternatywnie zasugerowano użycie akumulatora 12V do zasilania żarówek podłączonych równolegle lub szeregowo, z zasilaczem służącym do ładowania akumulatora. Omówiono również podstawowe obliczenia mocy (P=U*I) i konieczność dopasowania mocy zasilacza do obciążenia. Wskazano, że uniwersalny zasilacz do dowolnej liczby żarówek nie istnieje, a dobór zasilacza i sposobu połączenia musi uwzględniać parametry żarówek i wymagania prądowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA