logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat konwertera MBUS do flashera Djana - poszukuję

pio77 13 Mar 2004 11:07 5221 10
REKLAMA
  • #1 545333
    pio77
    Poziom 12  
    witam. ma ktos moze schemat konwertera mbus do flashera djana. jesli tak to prosze, podeslijcie na maila piotr_zurawski(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • #2 545649
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    witam.
    takie cos nie istnieje...

problem wyglada tak, ze flasher dejana pracuje na LPT a mbus to po rs-232

także kłopot to nie konwerter tylko jesli juz to sterownik do LPT!
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #3 546053
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Moze chodzi Ci o przelotke, ktora podlaczysz pod COMa i pod ktora podepniesz dejana aby moc korzystac z mbus? Nie wiem czy takie cos istnieje ale byloby wykonalne, tylko po co?
  • #4 546235
    pio77
    Poziom 12  
    moze niejasno sprecyzowalem o co mi chodzi, przepraszam :oops:

chodzi mi o cos co mozna kupic na allegro i co nazywaja konwerterem, ale to chyba nie jest najtrafniejsza nazwa. to jest naprawde kabelek mbus, zakonczony rs232 i z drugiej strony ps2, zeby mozna bylo podpinac koncówki do roznych nokii, ktore sa w zestawie z flasherem djana. i wlasnie o schemat tego mbusa mi chodzi. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 546261
    all_tel
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    http://www.gsmhacking.com/help/cables/index.htm na tej stronie jest schemat Mbus All Nokia MBUS interface na elektrodzie sa pinouty do noki wykorzystujesz pin Mbus i mase , miernikiem sprzwadzasz ktory pin od wyyczki jest polaczony z pinem od wtyczki PS2
  • #6 546603
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Polecam zrobic kabel FBUS, polaczyc w nim rezystory 1k do TX i RX zas wolne konce rezystorow polaczyc i podlaczyc do MBUSa w telefonie. Ostatecznie pominac i te rezystory. U mnie dziala lux juz od 3 lat. Robilem zas wczesniej rozne projekty mbusow i roznie z tym bylo :(

Kabel standardowy na MAX232 +4x 1uF. Wyprowadzenia wtyczki PS2 dolaczam.
    Załączniki:
    • Schemat konwertera MBUS do flashera Djana - poszukuję wtyczka.jpg (12.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 546630
    pio77
    Poziom 12  
    dzieki za opis ps-2. przyda sie. a co sadzisz o tym schemacie z linka powyzej na 74HC04. testowales to. znalazlem gdzies inna wersje, ze kondensatory przy stabilizatorze napiecia mozna wywalic tylko wtedy pomiedzy mbus i gnd trzeba dac ZN3V3 zamiast ZN3V2. ten kabelek wydaje sie duzo prostrzy niz na max232.

:?: czy ktos ma moze schemat plytki drukowanej na schemat mbusa na 74HC04 :?:
  • REKLAMA
  • #8 546667
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Coz! Nie polecam zbytnio tego kabla choc robilem go kiedys i dzialal. Podejrzewam, ze jego dzialanie lub nie uzaleznione bedzie od zastosowanej kostki HC (cyfrowki byly b kaprysne - poziomy napiec). Nie sadze, zeby potrzebna byla plytka do tego schematu - spoko spisze sie w pajaku. Jesli jednak bardzo chcesz to Ci ja zaprojektuje.
    A tak na marginesie: polecam konwerter na max232 - przyda Ci sie moze do innych telefonow i napewno bedzie stabilniejszy. Co do trudnosci wykonania, to chyba jest porownywalna - bez przesady. :?

Ach... i ja bym obstawal, aby dac zewnetrzne zasilanie do tego kabla a nie pobierac je z portu.
  • #9 547788
    pio77
    Poziom 12  
    zrobilem tego mbusa na HC i...................shit :( , nic sie nie dzieje.
    wrzucam tu pdfa z kabelkiem do noki na max 232, razem ze wzorem płytki drukowanej i dosc dokladnym opisem. zrobilem go dzisiaj, ale mi nie ruszyl. podalem tez zewnetrzne zasilanie z kompa odlaczajac to z portu i tez nic. nie wiem co tu nie gra, ale cos napewno.

przejrzyj ten plik i jak mozesz to napisz mi jak to sie ma do kabla ktorego ty uzywasz i podeslij mi jego schemat. moze w koncu uda mi sie zrobic cos dzialajacego :(
    Załączniki:
    • f_mbus nokia.pdf (369.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1030693
    wally.t
    Poziom 11  
    Tez robiłem ten kabeł na kostce HC i mam problemy z jego uruchomieniem, ma ktoś jakiś pomysł ?
  • #11 1030990
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Panowie! Nie wiem jak wy robicie te kable mbus na max232 ze Wam nie dzialaja! Moze kostki macie lipne? mi zawsze dzialalo. Zrobcie najbardziej podstawowy konwerter na max232 z kondensatorami 1uF i zewnetrznym zasilaniem 5V do kostki MAX. Masa ukladu do masy telefonu a RX z TX ukladu MAX od strony TTL polaczcie razem ze soba i to wyprowadzenia MBUS w telefonie. Zadnych juz rezystorow, zadnych zenerek - bedzie dzialalo. Moze mylicie RX z TXem od strony RS232, nie wiem - to jest tak prosty uklad, ze ciezko sie pomylic. Sprawdzone programy to "nokiatool", nkcalc czasami nie dziala na niektorych kompach! Logomanager tez chodzi ale lepiej nie zaczynac na nim sprawdzania kabelka.

Mbusy na HC04 to nieco nieudolny kicz usprawiedliwiony jedynie brakiem "na stanie" ukladu MAX, ktory i tak ni ejest wiele drozszy. Port RS232 dziala na napieciach, powiedzmy -7V dla stanu H i 7V dla stanu L.
    Uklad z HC04 umozliwia uzyskanie stanow dla L - ok 5V, dla H - 0V. Troszke to rozne od zalozen ale wykorzystano fakt, ze wiekszosc komputerow i tak to odrozni. MAX232 posiada wewnetrzna przetwornice +/-10V wiec ze tak powiem konwersja stanow TTL do wymagan RS232 jest o wiele bardziej "kompatybilna".
    Jesli Wam nie dziala uklad na MAX, zaczalbym od sprawdzenia czy na jego wyprowadzeniach sa napiecia: na 2pin - ok. +7 .. +10V, a na 6pinie - ok. -7 .. -10V.

a wiec Panowie, lutownica w łapę i do dzieła. Zycze powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu konwertera MBUS do flashera Djana, który umożliwia podłączenie telefonów Nokia do komputera. Problemem jest różnica interfejsów: flasher Djana pracuje na porcie LPT, a MBUS to interfejs RS-232, co wyklucza istnienie prostego konwertera. Użytkownicy opisują kable MBUS zakończone z jednej strony RS-232, a z drugiej PS/2, stosowane do podłączania końcówek do telefonów Nokia. Proponowane rozwiązania obejmują wykonanie kabla FBUS z rezystorami 1kΩ lub prostego konwertera na układzie MAX232 z kondensatorami 1µF i zewnętrznym zasilaniem 5V, który jest stabilniejszy i bardziej niezawodny niż układy oparte na 74HC04. Układy z 74HC04 są krytykowane za niestabilność i nieodpowiednie poziomy napięć logicznych. Zaleca się stosowanie konwertera MAX232 z poprawnym podłączeniem masy i sygnałów RX/TX oraz zewnętrznym zasilaniem, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Wskazano również na dostępne schematy i pinouty MBUS dla telefonów Nokia, które można znaleźć na stronach takich jak gsmhacking.com oraz elektrodzie. Problemy z działaniem kabli często wynikają z błędów w podłączeniu lub użyciu niewłaściwych układów scalonych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA