logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu Shure do nagrywania wokalu: SM58 czy PG58? Jak podłączyć?

drag.drag 02 Lis 2008 17:14 4724 19
REKLAMA
  • #1 5693922
    drag.drag
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Zamierzam kupić mikrofon do nagrywania wokalu w domu.
    Myślę o mikrofonie shure sm58 ale też widzę pg 58 nie wiem, który wybrać.
    Ps: Czy jest możliwość podłączenia tego mikrofonu do peceta poprzez mały jack bez dodatkowego zasilania? Bo czytałem o mikrofonach i niektóre tego potrzebują.

Jak zawszę Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5694034
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    jeśli wybrać z tych dwóch to tylko Sm58. PG to bardzo słaba seria ( tylko jeden mikrofon był fajny) Sm58 to klasyka :). Ale do nagrywania wokalu potrzeba mikrofon pojemnościowy. a tu już trzeba mikserek mieć najprostszy z zasilaniem phantom lub jakiś moduł zasilania phantom ( monacor coś takiego robi). I dopiero do kompa.Nie baw się w dynamiki bo to nie do nagrywania wokalu.

W cenie Sm58 możesz mieć:
    AT2020
    Rode M3

Taniej Behringer C1 w cenie PG58

Poszukaj tez w ofercie MXL
  • #3 5694086
    drag.drag
    Poziom 12  
    A jaki zatem mikser wybrać? Ile by mnie to wszystko kosztowało?
    Może macie coś do polecenia?

Dodano po 51 [sekundy]:

Tylko ja nagrywam wokal w warunkach domowych. To tak na marginesie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5694139
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    rozumiem. a ile kasy możesz przeznaczyć i jak chcesz potem rozwinąć to studio??

Jak chcesz to kup to:

http://www.sklepmuzyczny.pl/sklepmuzyczny,pl,...kt,asortyment,3,dzial,33,grupa,0,id,7112.html

ale zgaduję, że nie masz kasy na to.

Z mniejszych dobrą opcją jest soundcraft compact 4

http://midi.pl/p200-SOUNDCRAFT-Compact-4-mikser.html

podpinasz dwa mikrofony a masz jeszcze wejscia rca oraz do gitary i basu :)

mikrofon to chyba najlepiej tą AT2020

Dodano po 2 [minuty]:

ewentualnie poszukaj coś w MXL z mikrofonów

Mikser chyba będzie najlepszy choć możesz poszukać czegoś z USB
  • #5 5694195
    drag.drag
    Poziom 12  
    A dlaczego odrzucacie tego shura?
  • Pomocny post
    #6 5694363
    R2M
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego to mikrofony magnetyczne są do niczego jeśli chodzi o nagrywanie wokalu.
    Czemu pojemnościowe są lepsze.
    Może co niektórych to zdziwi ale grywam na weselach i jakoś od lat używamy magnetycznych i nikt nie narzeka.
  • Pomocny post
    #7 5694518
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    ale tu nie chodzi o granie na weselu tylko o nagrywanie a to roznica zreszta lepsi fachowcy to wyjaśnia
  • Pomocny post
    #8 5694927
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jeżeli mikrofon ma być użytkowany "na żywo" to ok, zwykły mikrofon dynamiczny wystarczy. Jednak jeśli to ma być "studyjne" nagrywanie wokalu, to zdecydowanie pojemnościowy. Dlaczego? Bo jest bardziej czuły i ma szerszy zakres przenoszonych częstotliwości oraz jest zdecydowanie bardziej liniowy.

Na scenie w większości przypadków się nie nadaje, bo jest zbyt delikatny i bardziej podatny na sprzężenia (chociaż są od tego wyjątki).

A co do pytania to zdecydowanie shure z serii SM - ma lepsze parametry i naturalne brzmienie, jest mniej podatny na sprzęgi (chociaż PG pod tym względem też nie jest zły).
  • REKLAMA
  • #9 5695087
    drag.drag
    Poziom 12  
    No dobra to inaczej :P
    Zamierzam używać majka do nagrywania wokalu w domu, gdzie nie mam warunków jak w studiu, jest pecet, który buczy, itp.
    Ale chciałbym go używać też live.
    Dlatego myślałem o shure, a teraz to już kompletnie nie wiem.
  • Pomocny post
    #10 5695332
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    R2M - wesele to wesele ;] nikt tam nie nagrywa

do autora: w takim razie najlepszym kompromisem będzie chyba Shure Beta87A :) Mikrofon pojemnościowy do występów live tylko cena w okolicach 1000zł

Ale lepiej tu Sobie kup pojemnościówkę i dozbieraj potem na dynamika do live :)

Możesz zrobić np tak kupić Sobie tą AT2020 a potem Sm58 :)

Dodano po 45 [sekundy]:

i tak BTW... Mikrofon Magnetyczny??
  • #11 5695449
    drag.drag
    Poziom 12  
    A ten mikser koniecznie musi być? Bo shure 300 zł i mikser to trochę jest :P
  • Pomocny post
    #12 5696162
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    ale który shure?? beta 87A??

do pojemnościówki lepiej mieć mikser ale możesz zastosować coś takiego:

http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=117589&grupa=119608

Pytanie tylko Czy Ci się to opłaci??

Ja bym jednak na twoim miejscu wziął Soundcraft Compact 4 i

Jeśli ma być bardziej uniwersalny to RODE M3 (nadaje się tez na solo a cena 400zł w ogóle świetny mikrofon :D)

jeśli typowo pojemnościowy to AT2020 :)

decyzja należy do Ciebie w obu przypadkach wyjdzie Ci ok 900zł
  • #13 5697194
    drag.drag
    Poziom 12  
    Dziub-Dziub napisał:
    ale który shure?? beta 87A??

do pojemnościówki lepiej mieć mikser ale możesz zastosować coś takiego:

http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=117589&grupa=119608

Pytanie tylko Czy Ci się to opłaci??

Hmm...niezłe to jest ale chyba już lepiej dopłacić i kupić mikser niż to.

Byłem w sklepie muzycznym dziś tak przy okazji i popytałem i w sumie wasza i teraz jeszcze w sklepie opinia zmusiła mnie do kupienia mikrofonu pojemnościowego i miksera.
    Tylko teraz jeszcze jaki:P
    No i najlepiej nie drogo może na alledrogo :P
    Macie jakieś modele do polecenia prócz: Soundcraft?

Ej, a to się opłaca: Link
    ?

Nie potrzebuje dodatkowego zasilania, bo można baterie wrzucić czyli mikser wtedy odpada :P
  • Pomocny post
    #14 5697478
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a to jest właśnie ten mikrofon o którym ci pisałem, Zapomniałem, że ma miejsce na baterię. Ale nie powiem ci jak to będziechodzić podłączone prosto do komputera... Szczerze mówiąc nie widze tego :/ chyba, że byś sobie interfejs usb kupił:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Karty-Dzwiekowe/ART-USB-DualPre.html

lub

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Karty-Dzwiekowe/E-MU-0202-USB.html

ale to raczej nie opłacalne. Mikser ma korektor i phantom porządny, przedwzmacniacz.

ten soundcraft compact4 jest chyba najlepszą propozycją w tej cenie masz dodatkowe wejścia liniowe, dwa wejścia mikrofonowe dwa wyjścia na słuchawki phantom na dwa kanały czego chcieć więcej?? Możesz go pewnie tez kupić na allegro. A powiedz ile masz w ogóle kasy na to??

Dodano po 6 [minuty]:

za 360zl masz compacta 4 a compact 10 za 600zł

Dodano po 2 [minuty]:

a mikrofon AT2020 to koszt 350zl i jeśli zdecydujesz się na mikrofon tylko do nagrywania to weź go :)
  • #15 5697548
    drag.drag
    Poziom 12  
    No tak w umie masz racje co do tego połączenia z baterią.
    Kasy mam tak średnio. Wiesz nie chce dużo wydawać. Tzn. może inaczej chce coś dobrego znaleźć w rozsądnej cenie.

Pomyślę o tym wzmacniaczu i tak nie mam wyjścia, po drugie masz racje, lepiej z mikserem niż bez.
    Tylko tego majka jeszcze ale to kasy :P

Dodano po 1 [minuty]:

A do live się nie nadaje ten: AT2020...wiem głupie pytanie :P
  • Pomocny post
    #16 5697570
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    no nie nadaje się.

Myślę, że zostaje ci tylko wybór pomiędzy AT2020 lub Rode M3 :) uniwersalność czy lepsze nagrywanie. zdecyduj się :)
  • #17 5697573
    drag.drag
    Poziom 12  
    Ja mam kartę soundblaster 00100 jak coś jak myślicie. Czy materiał pod w/w mikrofonem pojemnościowym i tym mikserem będzie oki? Lepiej według Was nagrywać przez wejście liniowe czy mic? Bo różne opinie czytałem.

Dodano po 52 [sekundy]:

Hmm...wolę lepszy materiał niż uniwersalność czyli w takim razie?:P
  • Pomocny post
    #18 5697605
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    tzn lepszy materiał. Taki wielkomembranowy mikrofon jak AT2020 lepiej zbierze dźwięk jest mniej kierunkowy niz RODE M3 co skreśla go na scenie. Ja jak nagrywałem z zespołem to robili mnie na AT2020 (który nadaje się też do OH) i bardzo ładnie zbierał :)

przez jakie wejście nagrywać to już Ci nie powiem
  • REKLAMA
  • #19 5697632
    drag.drag
    Poziom 12  
    Aha. Już raczej wiem co kupię :D
    Dzięki za czas i odpowiedzi :)
  • #20 5697806
    trebor_d
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Na pewno mały mikserek Ci się przyda, na jakimkolwiek mikrofonie byś nie nagrywał. Zabrzmi to lepiej gdy do karty puścisz już sygnał liniowy po jakieś tam drobnej korekcji, niż wykorzystując wejście mikrofonowe w komputerze. Każdy mikser w tej chwili będzie miał bardziej niskoszumne preampy mikrofonowe.

Soundcraft compact 4 to chyba optymalne dla Ciebie rozwiązanie. Kumpel na nim i na pojemniku Audio-Techniki nagrywa wokale - do tego e-mu 0404.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do nagrywania wokalu w warunkach domowych lepszym wyborem niż mikrofony dynamiczne Shure SM58 i PG58 są mikrofony pojemnościowe, które oferują większą czułość, szerszy zakres częstotliwości i bardziej liniowe brzmienie. Mikrofony dynamiczne, takie jak SM58, sprawdzają się głównie na scenie i do nagrań na żywo, ale nie są optymalne do studyjnego nagrywania wokalu. Z mikrofonów pojemnościowych polecane są modele Audio-Technica AT2020, Rode M3 oraz mikrofony z oferty MXL. Do ich poprawnej pracy potrzebne jest zasilanie phantom, które zapewnia mikser z funkcją phantom power lub dedykowany moduł zasilania. Mikser Soundcraft Compact 4 jest rekomendowany jako optymalne rozwiązanie dla domowego studia, oferując niskoszumne przedwzmacniacze, korektor i wejścia mikrofonowe oraz liniowe. Podłączenie mikrofonu dynamicznego lub pojemnościowego bezpośrednio do komputera przez mały jack bez dodatkowego zasilania jest niewskazane i zwykle nie zapewnia odpowiedniej jakości dźwięku. Alternatywą dla miksera mogą być interfejsy audio USB, jednak ich koszt i funkcjonalność mogą być mniej korzystne. Do nagrywania lepiej używać wejścia liniowego w karcie dźwiękowej niż wejścia mikrofonowego. Mikrofon pojemnościowy AT2020 jest mniej kierunkowy i lepiej zbiera dźwięk, ale nie nadaje się do zastosowań live, gdzie lepszy jest mikrofon dynamiczny. W przypadku ograniczonego budżetu warto rozważyć kompromisowe rozwiązania i stopniowo rozbudowywać sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA