logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza - zamek kierowcy nie działa, centralny zamek nie reaguje

dsrecordss 04 Lis 2008 16:47 14450 6
REKLAMA
  • #1 5701056
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Mam mały problem z zamkami w ibizie a dokładnie zamek ze strony kierowcy najpierw przestal otwierac centralny po czym wogole nie da sie go przekrecic, a od strony pasazera mozna krecic dowoli w ktorakolwiek strone i nie otwiera centralnego. Centralny jest sprawny bo "cyplami" można otwierac i zamykac do woli. Co moglo nawalic? No i jak dostac sie do tego zamka?
  • REKLAMA
  • #2 5714824
    andiRT
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Uszkodzona wkładka zamka.Możesz ją potraktować jakimś odrdzewiaczem(wtryskując do środka).Albo jeśli niemasz to zafunduj sobie odrobinę luksusu montujac najprostrzy sterownik na pilota.I wówczas niema potrzeby wymiany wkładki zamka.Montaż sterownika bajecznie prosty.
  • REKLAMA
  • #3 5716254
    dsrecordss
    Poziom 18  
    a jak wyciągnąć tę wkładkę? próbowałem ale musi tam być jakiś patent..;)
  • REKLAMA
  • #4 5716358
    wytrych121
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    Witam,nie wiem czy będę w czymś pomocny ale proponowałbym sprawdzić czy cięgło zamka przypadkiem nie jest uszkodzone a to że nie możesz otworzyć od strony pasażera to możesz mieć sterowanie centralnym tylko od strony kierowcy
  • REKLAMA
  • #5 5716432
    invector
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    dsrecordss napisał:
    a jak wyciągnąć tę wkładkę? próbowałem ale musi tam być jakiś patent..;)

Najlepiej wymontować całą klamkę. Jak otworzysz drzwi to na bocznej stronie masz zaślepkę a pod nią śrubę. Jak ją wykręcisz to klamka powinna dać się zdemontować. Dopiero wtedy będziesz mógł wyjąć wkładkę. W Seatach uszkodzenia zamków to norma.
  • #6 5716497
    dsrecordss
    Poziom 18  
    no właśnie po wykręceniu tej śruby klamka ni drgnie:( jeszcze coś trzyma. Sterowanie jest po obu stronach bo jak padła mi lewa strona to otwierałem wszystko prawą ale teraz już nic nie działa. Montowanie zamka na pilota to taki półśrodek i raczej wolałbym sprawe rozwiązać innaczej.
  • #7 5716630
    wytrych121
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    dobrze się przyjrzyj czy nie ma zatrzasków lub może być gdzieś jakaś śruba zamaskowana,dokładnie nie wiem jakie jest mocowanie ale dobrze obczaj żeby nie uszkodzić

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Ibiza wystąpił problem z zamkiem drzwi kierowcy, który najpierw przestał reagować na centralny zamek, a następnie nie da się go przekręcić. Zamek po stronie pasażera obraca się swobodnie, ale również nie otwiera centralnego zamka. Centralny zamek działa poprawnie przy użyciu przycisków ("cypli"). Przyczyną może być uszkodzona wkładka zamka, którą można spróbować odrdzewić preparatem penetrującym lub wymontować wkładkę po demontażu klamki drzwi. Demontaż wymaga odkręcenia śruby pod zaślepką na bocznej stronie drzwi, jednak klamka może być dodatkowo zabezpieczona zatrzaskami lub ukrytymi śrubami. Należy również sprawdzić cięgło zamka, które może być uszkodzone. Alternatywnym rozwiązaniem jest montaż prostego sterownika na pilota, co eliminuje konieczność wymiany wkładki, jednak autor preferuje naprawę mechanizmu zamka. Uszkodzenia zamków w modelach Seat są dość powszechne.
REKLAMA