logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

szukam biosa w formacie bin lub hex do dell gx260 optiplex

fifii69 05 Lis 2008 16:37 1656 6
REKLAMA
  • #1 5704752
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Witam poszukuje wsadu do biosa w formacie bin lub hex lub innym formacie pod programator zewnętrzny, do komputera dell gx260 optiplex na stronie producenta są updatery biosy ale w pliki w formacie *.exe do uruchomienia na działającym kompie.Ewentualnie czy ktoś wie jak wyciągnąć wsad biosa z pliku *.exe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5704807
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Exe'ca rozpakujesz np.WinRar'em.
  • REKLAMA
  • #3 5704992
    fifii69
    Poziom 29  
    nie da rady próbowałem juz wcześniej- zmieniałem końcówkę na rar lipa:(
  • #4 5705176
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jeżeli nie rozpakowuje się, to nie jest spakowany. Każdy spakowany można rozpakować i nie ma potrzeby zmiany rozszerzenia. Podaj adres do tego biosa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 5705233
    tronic1
    Spec od komputerów
    No bo to nie jest archiwum, to DOS,owy plik wykonywalny z biosem. Próbowałeś zmienić rozszerzenie tego pliku na .BIN ? Może programator "łyknie" ?
  • #7 5706492
    fifii69
    Poziom 29  
    z całym szacunkiem ale myślę że to bez sensu,plik wykonywalny exe ma w sobie przecież dodatkowo procedurę wykonania programu, jak zmienię na bin i wgram do kości to myślę że niewiele mi to da bo bios zostanie zaprogramowany programem wykonywalnym i przecież bios nieodseparuje sobie wsadu z tego pliku od procedury wykonania pliku exe,

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano wsadu BIOS w formacie bin lub hex do komputera Dell Optiplex GX260, który dostępny jest jedynie jako plik wykonywalny *.exe do uruchomienia na działającym systemie. Próby rozpakowania pliku *.exe za pomocą WinRar lub zmiany rozszerzenia na rar nie powiodły się, ponieważ plik nie jest archiwum, lecz programem DOS-owym zawierającym BIOS wraz z procedurą wykonawczą. Sugerowano próbę zmiany rozszerzenia na .bin i wgranie do kości za pomocą programatora zewnętrznego, jednak uznano to za nieskuteczne, gdyż plik exe zawiera kod wykonywalny, który nie jest oddzielony od samego wsadu BIOS, co uniemożliwia bezpośrednie użycie takiego pliku do programowania pamięci BIOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA