logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 793DF - cykanie przekaźnika i brak uruchomienia monitora

Andzrzej 07 Lis 2008 20:32 2353 9
  • #1 5712824
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.Trafił do mnie monitor jak w temacie, problem jest w tym że przy próbie uruchomienia słychać cykanie przekaźnika oraz chwilowe wejście wysokiego na kineskop po czym cyklicznie takie objawy występują.Dioda sygnalizacyjna zapala się w rytm "cykania".Podejrzewam zwarcie po wtórnej stronie zasilacza ale nie bardzo mogę sobie z tym poradzić.Zasilacz nie posiada opisanego wyjścia B+ próbowałem wpiąć żarówkę w najwyższe napięcia wychodzące z zasilacza czyli 80 i 50V ale powodowało to zapalanie się żarówki w rytm cykania przekaźnika.Czyli wniosek z tego że chyba nie tędy droga.
    Poradźcie proszę bo w chwili "słabości" gotów jestem wyrzucić monitor za okno :)
  • #2 5714431
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 250
    Sprawdź,czy nie masz zwarć na wysokim napieciu.Najlepiej zacznij to mierzyć od strony tranzystora WN.Napisz co stwierdziłeś.
  • #3 5758561
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Przepraszam za zwłokę ale nie mogłem wcześniej.Ale do rzeczy.
    Po odłączeniu B+ (50V) po wtórnej stronie i wpięciu w to miejsce żarówki 60W monitor dalej wykazuje objawy zwarcia.Żarówka zapala się i gaśnie cyklicznie co ok 2 sek. Problem po wtórnej czy pierwotnej stronie przetwornicy?
  • #4 5759572
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Sprawdź,czy przetwornica nie pracuje na zwarciu. Musisz zmierzyć rezystancje, po wszystkich diodach z trafa przetwornicy. Koniecznie sprawdź tranzystor WN. Musisz sie upewnić, ze nie masz zwarcia na wysokim. Znalazłeś duży tranzystor na radiatorze przy trafie WN? Jeśli tak,to wlutuj jego kolektor(środkowa noga).Oczywiście pomijając wtedy żarówkę.
  • #5 5763281
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Tranzystor sprawny.żarówkę wpinałem zaraz za trafem po wylutowaniu diody B+.Poza tym monitor sprawia wrażenie jakby chciał wejść do pracy, przez chwilę słychać wejście wysokiego napięcia na kineskop.Oczywiście podczas cyklicznego cykania.
  • #6 5770759
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Proponował bym w napięciu +B podstawić nowy elektrolit.
    Jeśli tam są tętnienia, to układ kontroli tego napięcia wykryje przepięcie i zablokuje pracę przetwornicy.
  • #7 5770919
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    HOT-a Sprawdziłeś, a czy czoper też?
    W zasilaniu +B jest bowiem tranzystor regulujący napięcie +B przy zmianach rozdzielczości.
    Ponadto do sprawdzenia są tranzystory w tzw drabince, i inne gałęzie zasilające.
    Jednak po sprawdzeniu całej gałęzi +B sprawdziłbym jeszcze trafopowielacz.
    Pozdrawiam.
  • #8 5778184
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Tranzystor wn (q490)sprawny, czoper (q590) raczej też, elektrolit w B+ podmieniony,sytuacja bez zmian.Proszę nieco więcej informacji na temat tzw drabinki.
    Trafopowielacz sprawdziłem poprzez zdjęcie kapturka z kineskopu i sprawdzenie rezystancji pomiędzy w/w kapturkiem a masą, brak jakiejkolwiek rezystancji-totalna przerwa.
    Pozdrawiam
  • #9 5781393
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Nie sadze, żeby był to wiarygodny sposób na sprawdzenie trafopowielacza. Brak rezystancji w miejscu o którym piszesz nie świadczy o niczym.
  • #10 5794794
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Uszkodzona była dioda D622 (UG2D) w gałęzi 7V, wstawiłem w jej miejsce zwykłą diodę prostowniczą, póki co monitor chodzi poprawnie.Mam nadzieję że tak już zostanie.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Samsung 793DF nie uruchamia się prawidłowo, objawiając się cykaniem przekaźnika i chwilowym pojawieniem się wysokiego napięcia na kineskopie. Problem podejrzewano po wtórnej stronie zasilacza, gdzie podłączenie żarówki do napięć 80V i 50V powodowało cykliczne zapalanie i gaszenie się żarówki. Zalecano sprawdzenie zwarć na wysokim napięciu, szczególnie przy tranzystorze WN oraz pomiar rezystancji po diodach przetwornicy. Po wylutowaniu diody B+ i podłączeniu żarówki za trafem problem nadal występował. Sugerowano wymianę elektrolitu w linii +B, kontrolę tranzystora HOT, czopera oraz elementów drabinki zasilającej. Sprawdzono trafopowielacz, jednak metoda pomiaru rezystancji między kapturkiem kineskopu a masą uznano za niewiarygodną. Ostatecznie uszkodzona została dioda D622 (UG2D) w gałęzi 7V, którą zastąpiono zwykłą diodą prostowniczą, co przywróciło poprawną pracę monitora.
REKLAMA