logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer embedded. Jakie układy? Wyświetlacz? System?

adammilczek 07 Lis 2008 21:06 1451 3
  • #1 5712964
    adammilczek
    Poziom 10  
    Ostatnio zainteresowałem się komputerami embedded.
    Zamarzyło mi się stworzyć własny mały komputer z windows CE (ew. linuxem) na pokładzie.

Ze względu iż obudowa mnie ogranicza doszedłem do wniosku że żadne z płytek głównych oferowanych przez producentów nie będą dobre.
    Płytę trzeba stworzyć własną.
    Są w Polsce firmy które na zamówienie tworzą dowolne płytki drukowane za niewielkie pieniądze).
    Są też inne firmy które montują podzespoły na gotowej płycie.
    O to więc się nie martwię.
    Problem w tym że nie bardzo wiem co musi się na takiej płycie znaleźć (wiem tylko,że konieczne są: mikroprocesor ARM, pamięć, port na wyświetlacz, źródło prądu, zegar czasu rzeczywistego).

Teraz moje pytania:
    1.Co musi się znajdować na płycie? Jakie układy?
    2.Czy można w takim projekcie wykorzystać wyświetlacz z telefonu komórkowego? (łatwo i tanio dostępne)
    3.Czy dobrze mi się wydaje że każdy układ scalony trzeba podpiąć do mikroprocesora?
    4.Czy jeżeli już będę miał gotową płytkę to czy nie będzie problemu z zaprogramowaniem jej (wgraniem systemu)?
    5.Jak wygląda sprawa z Windows CE. Wiem że M$ nie oferuje go za darmo. W jaki sposób go zdobyć?

Chciałbym aby taki komputer(ek) miał wyświetlacz z telefonu (np. SE P1) + warstwę dotykową oraz kartę WiFi a używać chciałbym go do szybkiego sprawdzania czegoś w internecie bez włączania dużego PC

Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam
  • #2 5713359
    kris_gor
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Sądząc z treści pytań, które zadajesz to raczej długa droga przed Tobą....

Ad. 1 To ty musisz wiedzieć ci chcesz mieć i do tego dobrać układy
    ad. 2 Można, czemu nie
    ad. 3 Nie, bo niby czemu
    ad. 4 to już zależy jak sobie ją zaprojektujesz... i na jakim armie
    ad.5 Kupić?

Może taniej i szybciej będzie kupić palmtopa jakiegoś?
  • #3 5714354
    adammilczek
    Poziom 10  
    Cena nie jest aż tak ważna. Co do kupna palma to już o tym myślałem ale chcę mieć coś wyjątkowego.

Wiem co potrzebuję na ale nie jestem pewny czy np. do karty WiFi wystarczy sam odbiornik i antena czy może potrzebne jest coś jeszcze

A może znacie jakąś literaturę dot. tego tematu?
  • #4 5714517
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    adammilczek napisał:

Ze względu iż obudowa mnie ogranicza doszedłem do wniosku że żadne z płytek głównych oferowanych przez producentów nie będą dobre.
    Płytę trzeba stworzyć własną.
    Są w Polsce firmy które na zamówienie tworzą dowolne płytki drukowane za niewielkie pieniądze).
    Są też inne firmy które montują podzespoły na gotowej płycie.
    O to więc się nie martwię.

a ja bym się na twoim miejscu martwił - bo sorry ale przy takim podejściu....
    adammilczek napisał:

Czy dobrze mi się wydaje że każdy układ scalony trzeba podpiąć do mikroprocesora?

... i obecnym stanie wiedzy n/t projektowania, montowania płytek to rzucasz się jak z motyką na słońce.

proponuję ci wykonaj sobie sam , domowym sposobem np na żelazko płytkę do prostego swojego własnego projektu opartego o jakiś procesor, który na początku pomiga ci diodami LED lub zareaguje na jakieś klawisze , "poliż temat" , spróbuj jak to jest.

Dzięki temu - nie obraź się - ale dopiero wtedy będziesz wiedział o czym piszesz i będziesz to rozumiał.
REKLAMA