logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED do portu LPT, by migały w rytm muzyki?

jankololski 10 Lis 2008 20:34 6234 13
REKLAMA
  • #1 5723395
    jankololski
    Poziom 10  
    Wiem, wiem, wiem, temat był już przerabiany, ale ja nie kumam tych postów. Chodzi o to, że chce podłączyć "troch"ę LEDów pod LPT, (tak, tak żeby "mrygało w rytm muzy") Zasilanie z wtyczki z zasilacza(jakieś są wolne). Mam pytanie czy do diod wystarczą tylko rezystory czy trzeba jakiś układ kminić zeby działało?

Od razu mówie, że przeczytałem troche postów ale nie ma tam odp. na moje pytanie!:D
  • REKLAMA
  • #2 5723430
    maniek__maniak
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Popierwsze LPT nie ma wystarczającej wydajności prądowej
    po drugie jest to standardowy sygnal TTL 0 ~ 5V

Trzeba więć wykonać prosty wzmacniacz tak by port 378 obciążyć powiedzmy 5mA odizolować to najlepiej optycznie.

Oprogramować

I gotowe
  • #3 5723440
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Jeśli wpakujesz same diody do złącza to spo starcie kompa na chwilkę zaświecą wszystkie i może potem zostanie jakaś zaświecona - efekt sprawdzania sprzętu. Dalej to będzie robiło za ... nic. Do muzyki masz takie przystawki jak DISCOLITEZ i tego proponuję poszukać i w kwestii konfiguracji trochę się pobawić - nie ma tego dużo a możliwości spore. Przy jednym kanale będzie tylko 8 diod ale za to wystarczy jeden rezystor i jedna dioda na kanał - więcej się nie da bez rozbudowania układu o zasilanie i sterowanie/bufory aby przypadkiem nie narazić złącza LPT. Z resztą schematy dla DISCOLITEZ są proste i jasne.
  • REKLAMA
  • #4 5723545
    jankololski
    Poziom 10  
    No to jak to zrobić aby działało? Ma cie może jakiś schemat?
  • REKLAMA
  • #6 5723850
    jankololski
    Poziom 10  
    A ja napisałem, że przeczytałem tylko jakoś tak nic z tego nie wyniosłem, dlatego pisze, no nie?
  • #8 5723926
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    W zasadzie liczyłem, że na początek dopadniesz ten schemat:
    Przedstawia najprostszą część sprzętową do tego zadania, potrzeba jeszcze programu z pluginem do winampa a tej samej nazwie. Bardziej zaawansowana opcja - na 32 diody:
    Na schemacie widać optotriak podzielony linią w pół - możesz zamiast niego dać diodę LED a resztę na prawo w ogóle olać. Jedyne co będzie potrzebne poza diodami i rezystorami dla każdej z nich to te 4 scalaki, zasilacz 5Vna ok max 1A więc coś z LM7805 się akurat wyrobi (tylko nie pożyczaj zasilania z LPT dla tego rozbudowanego układu bo wykończysz złącze).
  • #9 5723972
    witexxx
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    tak to juz jest zaawansowany projekt narazie chcialbym zrobic ten mniej zaawansowany
  • #10 5724020
    maniek__maniak
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Tu masz prosty schemacik jeśli zechcesz zasilać zewnętrzne odb.
    8 po lewej
    12 po prawej
    ale sam musiałbyś oprogramować port!
  • REKLAMA
  • #11 5724064
    jankololski
    Poziom 10  
    Ooo, jutro zrobie ten prostszy to zobacze jak działa. Narazie dzięki wszystkim za tak szybkie odpowiedzi:D

Aha, a jakby tak połączyć po 2 diody to wtedy zadziałało by? Było by 16, czy raczej to nie takie proste?
  • #12 5750656
    jankololski
    Poziom 10  
    zrobiłem ten układzik i niedziała. Diody świecą sie cały czas, nawet ani razu nie mrugną, czemu?
  • #13 5750926
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    jankololski napisał:
    zrobiłem ten układzik i niedziała. Diody świecą sie cały czas, nawet ani razu nie mrugną, czemu?

Kolego jak byś czytał wszystkie posty dokładnie a nie tytuły to byś wiedział od czego jest układ ULN2008 czy dlaczego nie działa.

Dlaczego nie działa?
    masz odblokowane pory?
    Czy dobrze ustawiłeś program?
    albo już uwaliłeś port LPT :D

Pozdrawiam i powodzenia :)
  • #14 5752012
    jankololski
    Poziom 10  
    Porty odblokowane, program ustawiony według instrukcji i dalej nie działa:(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie diod LED do portu LPT w celu migania w rytm muzyki wymaga zastosowania dodatkowego układu wzmacniającego, ponieważ port LPT ma ograniczoną wydajność prądową (ok. 5 mA na linię) i standardowy sygnał TTL 0–5 V, który nie wystarczy do bezpośredniego zasilania diod. Zaleca się użycie układu buforującego lub wzmacniacza, najlepiej z optyczną izolacją, aby nie uszkodzić portu. Popularnym rozwiązaniem są gotowe przystawki typu DISCOLITEZ, które umożliwiają sterowanie diodami w rytm muzyki, wykorzystując programy z pluginami (np. do Winampa). Schematy tych układów zawierają diody LED, rezystory, scalaki (np. ULN2008) oraz zasilacz 5 V (np. stabilizowany LM7805). Prostszy układ może obsługiwać 8 diod, a bardziej zaawansowany nawet 32, jednak w każdym przypadku konieczne jest zewnętrzne zasilanie i odpowiednie oprogramowanie do sterowania portem LPT. Bez zastosowania wzmacniacza i poprawnej konfiguracji programowej diody mogą świecić ciągle lub wcale nie reagować na sygnał muzyczny. Podłączenie dwóch diod na jeden kanał wymaga rozbudowy układu i nie jest trywialne. Wskazane jest dokładne zapoznanie się z dostępnymi schematami i instrukcjami na forach elektronicznych, np. pod hasłem DISCOLITEZ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA