logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz OD – rola elementów: czy mój opis C1, R1, Rp1, R2, Rp2, C2 jest poprawny?

patrykoos 17 Lis 2008 18:12 2363 27
REKLAMA
  • #1 5750420
    patrykoos
    Poziom 10  
    Witam

Mam do zrealizowanie następujące polecenia w moim projekcie (na razie podaje tylko 1 polecenie ponieważ mam do niego kilka pytań):
    1) Określ role pełnione przez poszczególne elementy ukł. z punktu widzenia zasady działania oraz parametrów wzmacniacza.

Wzmacniacz OD – rola elementów: czy mój opis C1, R1, Rp1, R2, Rp2, C2 jest poprawny?

C1 - kondensator ten służy jako filtr górnoprzepustowy i jest po to aby wyeliminować składową stałą sygnału wejściowego
    R1 i Rp1 - są po to aby sygnał wejściowy nie został zwarty do masy przy dużych częstotliwościach
    R2 i Rp2 - służą do ustalenia odpowiedniego punktu pracy (napięcie bramka-źródło Ugs)
    C2 - eliminuje wpływ stałego sygnału zasilającego

No i teraz pytanie czy opis poszczególnych elementów podany przeze mnie jest wystarczający i prawidłowy?
    Z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 5750488
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    patrykoos napisał:

C1 - kondensator ten służy jako filtr górnoprzepustowy i jest po to aby wyeliminować składową stałą sygnału wejściowego

No niby dobrze ale czegoś mi brakuje

patrykoos napisał:

R1 i Rp1 - są po to aby sygnał wejściowy nie został zwarty do masy przy dużych częstotliwościach

a gdzie tam, i tak sygnał zostanie zwarty dla w.cz
    patrykoos napisał:

R2 i Rp2 - służą do ustalenia odpowiedniego punktu pracy (napięcie bramka-źródło Ugs)

od biedy może być

patrykoos napisał:

C2 - eliminuje wpływ stałego sygnału zasilającego

Strzeliłeś kulą w płot
  • #3 5750534
    patrykoos
    Poziom 10  
    Hmm, a czy mógłbyś mi powiedzieć jak to powinno mniej więcej brzmieć prawidłowo bo ja niezbyt wiem tyle co zanotowałem z lekcji.

Może coś takiego żeby nie było że czekam na gotową odpowiedź.

Rp1 i R1 - służą również do uzyskania odpowiedniego potencjału bramka-źródło, uzyskania odpowiedniego prądu drenu i ma wpływ na Rwe układu.
    C1 i C2 - służą do wyeliminowania składowej stałej wzmacniacza sygnału wej. i wyj. Wpływ na częstotliowść dolną pasma przenoszenia.

I takie jeszcze jedno pytanie który kondensator będzie tłumił sygnały o małej częstotliwości ?
  • #4 5750559
    jony
    Specjalista elektronik
    No teraz znacznie lepiej

patrykoos napisał:

I takie jeszcze jedno pytanie który kondensator będzie tłumił sygnały o małej częstotliwości ?

W sumie to obydwa bo te kondensatory tworzą filtr górnoprzepustowy.
    Czyli to konstruktor dobierając odpowiednie wartości tych kondensatorów decyduje od jakiej częstotliwości układ ma zacząć "wzmacniać".
  • REKLAMA
  • #5 5750632
    patrykoos
    Poziom 10  
    Czyli tak dla podsumowania żebym był pewny co napisać to tak:

Rp1 i R1 - Służą do uzyskania odpowiedniego potencjału bramka-źródło, uzyskania odpowiedniego prądu drenu i ma wpływ na Rwe układu.
    Rp2 i R2 - Służą do uzyskania odpowiedniego punktu pracy (napięcie bramka-źródło Ugs).
    C1 i C2 - Kondensatory te służą jako filtr górnoprzepustowy i są po to aby wyeliminować składową stałą wzmacniacza sygnału wejściowego i wyjściowego, mają również wpływ na częstotliwość dolną pasma przenoszenia. Tłumią również sygnały o małej częstotliwości.
  • #6 5750709
    jony
    Specjalista elektronik
    No zgadza się
  • REKLAMA
  • #7 5750810
    patrykoos
    Poziom 10  
    Dobra 1 etap mam za sobą dzięki twojej pomocy:) teraz czas na 2 pytanie:

2) Określ punkt pracy tranzystora w ukł. oraz oblicz wartości prądów i napięć w poszczególnych punktach ukł. biorąc pod uwagę obwód zasilania (statyczny punkt pracy)

No i tak możemy skorzystać z danych katalogowych więc wykorzystam charakterystykę wyjściową do wyznaczenia punktu pracy. Mam problem jednak z wrysowaniem linii która przecina charakterystykę. Nie wiem jakie parametry w części prądu drenu wyznaczają ten punkt i jakie parametry w części napięcia dren-źródło (Uds)

• #8 5750898
    jony
    Specjalista elektronik
    Na tej charakterystyce o prądzie drenu decyduje napięcie Ugs.
    A o napięciu dren-źródło w twoim układzie decyduje napięcie zasilania i też Usg czyli Ugs ze znakiem dodatni.
  • #9 5750959
    patrykoos
    Poziom 10  
    Hmm niezbyt to zrozumiałem, dalej nie mam pojęcia jak wrysować tą prostą. Możesz mi to jakoś bliżej przybliżyć?
  • REKLAMA
  • #10 5751048
    jony
    Specjalista elektronik
    Na tej charakterystyce co zamieściłeś nie da się tego zaznaczyć. Bo ona dotyczy układu OS a nie OD.
    Ty jak już to możesz skorzystać charakterystyki wejściowej która pozuje zależność Id w funkcji Ugs
  • #11 5751102
    patrykoos
    Poziom 10  
    Charakterystyka przejściowa Id = f(Ugs) || Uds=15V

No i jak teraz mogę wykorzystać tą charakterystykę do wyznaczenia punktu pracy?
  • #12 5751165
    jony
    Specjalista elektronik
    Bardzo prost np:
    chcemy by prąd wynosił Id=2mA to odczytujemy z tego wykresu Ugs dla Id=2mA; Ugs= -4.5V
    I z tego obliczamy Rs
    Rs=4.5V/2mA=2.2k
    I już mamy obliczone Rp2+R2
  • #13 5751201
    patrykoos
    Poziom 10  
    Kurde zapomniałem dodać że wszystkie wartości elementów mam podane, są one następujące:

R1 = 1M Ohm
    Rp1 = 1M Ohm
    R2 = 1kOhm
    Rp2 = 1kOhm
    C1 = 10nF/100V
    C2 = 100uF/16V
    Udd = 15V
  • #14 5751224
    Kretoslav
    Poziom 2  
    Pozwolicie, że się dołączę :)

Też ma problem z takim samym układem.

Schemat]Link
    Dane katalogowe]Link

Jak narazie na temat samego układu jestem w stanie powiedzieć tyle:

1.Zadaniem kondensatora C1 jest odseparowanie składowej stałej aby ta nie miała bezpośredniego wpływu na sygnał wejściowy. Kondensator ten wraz z potencjometrem Rp1 jak i rezystorem R1 ustala częstotliwość graniczną dolną pasma przenoszenia wzmacniacza dla obwodu wejściowego. Częstotliwość ta może być regulowana za pomocą potencjometru Rp1.
    2.Zadaniem rezystora R2 i potencjometru RP2 jest ustalenie punktu pracy tranzystora. Punkt pracy może być regulowany za pomocą potencjometru RP2.
    3.Zadaniem kondensatora C2 jest odseparowanie składowej stałe aby ta nie wpływała bezpośrednio na sygnał wyjściowy. Wraz z Rezystorem R2 i potencjometrem RP2 ustala częstotliwość graniczną dolną pasma przenoszenia wzmacniacza dla obwodu wyjściowego. Częstotliwość ta może być regulowana za pomocą potencjometru RP2.

Co do punktu pracy to czy prosta obciążenia nie będzie biegła od punktu (0 , 15V/R2+Rp2) do (15V, 0A)?
  • #15 5752025
    jony
    Specjalista elektronik
    Kretoslav napisał:

Co do punktu pracy to czy prosta obciążenia nie będzie biegła od punktu (0 , 15V/R2+Rp2) do (15V, 0A)?

Tak się oblicza tą prostą dla charakterystyki wyjściowej i dla układu OS.

Dla charakterystyki przejściowej tez da się to łatów zrobić.
    wiadomi pierwszy punkt to 0V drugi to np.
    dla Rs=1K i Ugs=2V równa się 2mA (2V i 2mA)
    I dla waszego przykładu będzie to wyglądać tak
    Co zaowocuje zmianą prądu Id przy pomocy RP2 z ok 3.8mA (Ugs=-3.8V) do 2.2mA(Ugs=-4.4V).
    Bo oczywiście wykres jest mało dokładny
  • #16 5754145
    patrykoos
    Poziom 10  
    A dlaczego akurat wrysowałeś te proste dla R2 dla prądu Id = 10mA i napięciu 0V i dla Rp2 + R2 Id = 4,5 mA i napięcie 0V?
  • #17 5754751
    jony
    Specjalista elektronik
    Bo zawsze zaczynamy od zera.
    A to dlatego ze dla 0V mamy prąd równy 0A.
    I podobnie z tym 10mA.
    Skoro przez rezystor 1K płynie prąd 10mA to musi być na nim napięcie 10V zgodnie z prawem Ohma.
    Dla napięcia -6V płynie prąd 6V/1K=6mA.
    Tak samo dla Pp2+R2=2K dla napięcia -10V przez rezystor 2K będzie płyną prąd 10V/2K=5mA a dla napięcia -8V prąd będzie równy 8/2K=4mA.
    I pamiętaj ze na tym wykresie skala prądu zmienna się co dwa 2mA, 4mA, 6mA, 8mA, 10mA.
    Więc ta prosta to graficzne przedstawienie charakterystyki prądowo-napięciowej rezystora którą jest lina prosta bo rezystor to element liniowy i zgodą z prawem Ohma dla konkretnego rezystora
  • #18 5754800
    patrykoos
    Poziom 10  
    a co do obliczeń napięć i prądów w obw. to mam wsiąść obw. pod katem prądu zmiennego czy stałego skoro są kondensatory?
  • #19 5755148
    jony
    Specjalista elektronik
    Zgodnie z zadaniem 2 masz obliczyć tylko punkt pracy czyli interesują cię napięcia i prądy stałe.
  • #20 5755351
    patrykoos
    Poziom 10  
    Czyli załóżmy że rezystory Rp1 i Rp2 są w pozycji minimalnej (0 Ohm), wynika również to że Id = Irp2 (tak mi sie wydaje).
    Z charakterystyki odczytuje punkt pracy dla R2 = 1k Ohm wiec ( Id = 3,8mA ; Ugs = -3,6V). Oczywiście zrobię 4 takie obliczenia gdyż wartość rezystancji mogę zmienić na 4 sposoby.

Id = Irp2=U2/R2=> U2=R2*Irp2= 1kOhm * 3,8mA= 3,8V
    Udd - Uds -U2 = 0
    Udd - U2 = Uds
    15V - 3,8V = 11,2V

U2+Ugs-U1=0
    U2+Ugs=U1
    3,8V +(-3,6V)=0,2V
    Irp1 = U1/R1 = 0,2V/1MOhm = 0,2uA

Do tego dołączam schemat z rozpływem prądów i rozkładem spadków napięć.

Następnie muszę zrobić 3 punkt projektu który brzmi tak:
    3)Jakie powinny być moce znamionowe poszczególnych użytych elementów rezystancyjnych.

Więc zgodnie z wzorem na moc P=U*I

Mam po prostu policzyć wartość mocy poszczególnych elementów? Teraz jest tylko pytanie pod jakim kątem mam patrzeć na to bo moc dla rezystora R2 samego by wynosiła 14,44W a dla szeregowo połączonych elementów 28,88W i którą wziąć pod uwagę jeżeli w ogóle dobrze to robię.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Co do mocy to się już domyśliłem po głębszym zastanowieniu dla pojedynczego elementu taka moc dla tego rezystora (R2) by wynosiła 15W. Zawsze lepiej dać trochę większą
  • #21 5755480
    jony
    Specjalista elektronik
    patrykoos napisał:

Id = Irp2=U2/R2=> U2=R2*Irp2= 1kOhm * 3,8mA= 3,8V

A od kiedy to prąd mierzymy w Voltach :?:

patrykoos napisał:

Do tego dołączam schemat z rozpływem prądów i rozkładem spadków napięć.

źle dałeś strzałkę napięcia Ugs

patrykoos napisał:

Następnie muszę zrobić 3 punkt projektu który brzmi tak:
    3)Jakie powinny być moce znamionowe poszczególnych użytych elementów rezystancyjnych.

Więc zgodnie z wzorem na moc P=U*I

Mam po prostu policzyć wartość mocy poszczególnych elementów? Teraz jest tylko pytanie pod jakim kątem mam patrzeć na to bo moc dla rezystora R2 samego by wynosiła 14,44W a dla szeregowo połączonych elementów 28,88W i którą wziąć pod uwagę jeżeli w ogóle dobrze to robię.

A jak ty wyliczyłeś te 14W :?:
  • #22 5755563
    patrykoos
    Poziom 10  
    To tak tam nie obliczałem prądu tylko napięcie przyjrzyj się:)

To tak po poprawieniu kierunku strzałki Ugs zmienią się wyni dla:
    U1=7,4V
    Irp1=7,4uA
    a U2 i Uds pozostają bez zmian czyli U2=3,8V a Uds=11,2V

Chodzi mi tu o to czy dobrze to policzyłem jakbyś mógł mi to sprawdzić co napisałem po poprawie strzałki Ugs.

Załączam poprawiony schemat

A tą wartość 14 W policzyłem tak, że Pr2=U2*Irp2=3,8mA*3,8V=14,44W
  • #23 5755642
    jony
    Specjalista elektronik
    patrykoos napisał:

To tak po poprawieniu kierunku strzałki Ugs zmienią się wyni dla:
    U1=7,4V

Co takiego 7.4V :?: a to skąd na bramce takie duże napięcie ?
    I skoro przyjąłeś Ugs=-3.6V to dlaczego Id=3.8mA :?:

patrykoos napisał:

A tą wartość 14 W policzyłem tak, że Pr2=U2*Irp2=3,8mA*3,8V=14,44W

No to pięknie:
    Pr2=3.8V*3.8mA=14.44mW
  • #24 5755710
    patrykoos
    Poziom 10  
    Chyba się nie zrozumieliśmy ja odczytałem z tej charakterystyki prąd Id=3,8mA przy napięciu Ugs= -3,6V. Dzięki prądowi Id obliczyłem spadek napięcia U2 (założyłem że Id=Is) i wychodzi U2=3,8V. Gdy miałem napięcie U2 moglem policzyć Uds. Mając napięcie Ugs=-3,6V i napięcie U2 moge policzyć spadek napięcia U1 który wynosi 7,4V.
  • #25 5755824
    jony
    Specjalista elektronik
    No dobra to ja już nie mam więcej pytań.
    Idzi się chłopie doucz o polaryzacji tranzystora polowego w tzw polaryzacji automatycznej. Bo mi już ręce opadają.
    Skoro Rs=1K i Ugs=-3.6V to jak może płynąc prąd 3.8mA co prawo Ohma przestało już działać; Id=Ugs/Rs=3.6mA

Dodano po 2 [minuty]:

patrykoos napisał:
    sam przecież tak odczytałeś z charakterystyki.

Cytat:
    Co zaowocuje zmianą prądu Id przy pomocy RP2 z ok 3.8mA (Ugs=-3.8V) do 2.2mA(Ugs=-4.4V).

Co ja odczytałem Ugs=-3.6V??

Dodano po 4 [minuty]:

No to skoro sobie odczytałeś 3.6V to Id=3.6mA musi tak być. I nie ważne ze na wykresie tego tak dokładnie nie widać

Dodano po 14 [minuty]:

No to zrób tak:
    Wprowadziwszy do arkusza kalkulacyjnego dane tranzystora BF245C czyli Idss=17mA i Up=-6.5V
    I teraz dla tych danych arkusz wyliczył z równania kwadratowego:
    Id=Idss*[1-(Ugs/Up)]^2=-Ugs/Rs
    Dla Rs=1K
    Id=3.535679mA i Ugs=-3.535679V
    A dla Rs=2K
    Id=2.106079mA I Ugs=-4.212157187V (jak widać prawo Ohma jest zachowane I=U/R=Ugs/Rs)
    I może poczytaj o polaryzacji tranzystorów JFET
  • #26 5756179
    Kretoslav
    Poziom 2  
    jony napisał:
    Kretoslav napisał:

Tak się oblicza tą prostą dla charakterystyki wyjściowej i dla układu OS.

Dla charakterystyki przejściowej tez da się to łatów zrobić.
    wiadomi pierwszy punkt to 0V drugi to np.
    dla Rs=1K i Ugs=2V równa się 2mA (2V i 2mA)
    I dla waszego przykładu będzie to wyglądać tak
    Bo oczywiście wykres jest mało dokładny

Dzięki Ci dobry człowieku :)

Wiesz... generalnie wszystkie przykłady jakie znajduje na temat tranzystorów to układy OE lub OS :P

Zaczynam wszystko rozumieć. Poobliczam wszystkie podam wyniki potem.

Trzeba obliczyć jeszcze parametry wzmacniacza. Wrzucę potem schemat mało sygnałowy z moimi obliczeniami. Jakbyś mógł śledzić temat i ewentualnie skorygować moje błędy to byłbym wdzięczny :)
  • #27 5763794
    pavel332
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    czy mógłby mi ktoś podać wzory na obliczenie częstotliwości górnych i dolnych granicznych pasma przenoszenia tego wzmacniacza (fgg, fgd) ponieważ nigdzie nie mogę ich znaleźć a jeszcze to mi zostało do obliczenia w projekcie.
  • #28 5767809
    jony
    Specjalista elektronik
    $$Fg=\frac{1 }{2*\Pi*Rg*\(Cgd+\frac{Cgs}{gm*R2||Ro}\)}$$

Gdzie
    Rz= rezystancja źródła sygnału
    Ro=rezystancja obciążona

Bez znajomości Rz nie można wyznaczyć Fg ponieważ dla wysokich częstotliwości praktycznie cały sygnał Uwe podawany jest przez Cgs na Rs i o Fg będą decydować pojemności montażowe.

$$Fd1=\frac{1 }{2*\Pi*C1*(R1+Rp2}$$

$$Fd2=\frac{1 }{2*\Pi*C2*(Rs+Ro}$$

$$Fd=\sqrt{Fd1^2*Fd2^2}$$

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy analizy roli elementów pasywno-czynnych w układzie wzmacniacza OD (odwzorowującego schemat z załączonego obrazka). Omówiono funkcje kondensatorów C1 i C2 jako filtrów górnoprzepustowych eliminujących składową stałą sygnału wejściowego i wyjściowego oraz wpływających na dolną częstotliwość graniczną pasma przenoszenia. Rezystory R1, Rp1 oraz R2, Rp2 pełnią funkcję ustalania punktu pracy tranzystora, w tym napięcia bramka-źródło (Ugs) i prądu drenu (Id), a także wpływają na rezystancję wejściową układu. Wskazano, że potencjometry Rp1 i Rp2 umożliwiają regulację tych parametrów. Omówiono metody wyznaczania punktu pracy tranzystora JFET na podstawie charakterystyk przejściowych Id=f(Ugs) przy stałym Uds=15V, z wykorzystaniem danych katalogowych (np. Idss=17mA, Up=-6,5V dla tranzystora BF245C). Przedstawiono sposób graficznego wyznaczania linii obciążenia na charakterystyce oraz obliczania spadków napięć i prądów w układzie, z uwzględnieniem prawa Ohma i polaryzacji automatycznej tranzystora. Podkreślono konieczność obliczania mocy znamionowej rezystorów na podstawie mocy strat (P=U*I) w warunkach pracy stałoprądowej. Poruszono także problem wyznaczania częstotliwości granicznych pasma przenoszenia wzmacniacza, zwracając uwagę na wpływ rezystancji źródła sygnału (Rz) i rezystancji obciążenia (Ro) oraz pojemności montażowych na częstotliwość górną. Wskazano, że do obliczeń punktu pracy należy uwzględniać tylko parametry stałoprądowe, pomijając wpływ kondensatorów na sygnał zmienny. Dyskusja zawierała korekty i wyjaśnienia dotyczące interpretacji charakterystyk tranzystora oraz poprawności obliczeń napięć i prądów w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA