logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator TS15/4/676 nadaje się do lampowego push-pull?

bisz 17 Lis 2008 22:29 3014 5
  • #1 5751958
    bisz
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Może to zbyt banalne pytanie jaka na ten dział, w takim razie prosze o wybaczenie, ale jednak spróbuję... Wpadło mi w ręce kilka takich transformatorów na uczelni, a akurat jestem w stanie dumania nad potencjalna konstrukcja lampowa w tej konfiguracji, wiec przytocze parametry owego namaszczonego na transformator wyjściowy...

Czy transformator TS15/4/676 nadaje się do lampowego push-pull?
    wyj=2x15,7V~ (2x0,5Amp)

Czy taka przekladnia nada sie na transformator wyjściowy ? Oraz czy sama konstrukcja rdzenia itp nie dyskwalifikuje go na początku, czy ewentualnie coś odwinąć dowinąć ,lub nawijać od nowa
  • #2 5752206
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    Tego typu rdzeń ma któryś ze starych zatrowskich TG5.
    Czy przekładnie tego trafa sie nadaje do wzmacniacza, to zależy od układu. Przekładnia impedancji jest kwadratem przekładni napięciowej.
  • #3 5752647
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    :arrow: thereminator
    Tyle, że w tytule wątku stoi jak byk "push-pull".
    Nie widzę nigdzie wyprowadzenia połowy uzwojenia pierwotnego.
    Toteż do PP odpada w przedbiegach :(
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #4 5753807
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1906
    bisz napisał:
    Oraz czy sama konstrukcja rdzenia itp nie dyskwalifikuje go na początku, czy ewentualnie coś odwinąć dowinąć ,lub nawijać od nowa

Konstrukcja rdzenia jest jak najbardziej ok, nawet lepsza niż z typowych blach EI, ale przekrój tego rdzenia pozwala maksymalnie wykorzystać go do wzmacniacza push-pull na dwóch EL84. Wieksza moc wymagałaby wiekszego przekroju. Uzwojenia trafa są niestety do przewiniecia na nowo.
  • #5 5754036
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    stołek_-92 napisał:
    (...)Nie widzę nigdzie wyprowadzenia połowy uzwojenia pierwotnego.(...)

Fakt, przyznaję się do pomyłki, mam gdzieś w gratach podobne trafo z wyprowadzonym środkiem, także tu nie zwróciłem na to uwagi.
  • #6 5755527
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Środek jak najbardziej ma wyprowadzony (pin drugi od prawej na dole) ale na wtórnym, więc się nie nada jako głośnikoweic... Szukaj TS 50/33, 50/49 itp. Też na rdzeniu RZC, ale mają dwa oddzielne uzwojenia wtórne i pierwotne, można łączyć według potrzeb.

Pozdr, Marvel
REKLAMA