logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak emulować HyperTerminal na mikrokontrolerze 8051 do obsługi UPS?

Kwiatek X 17 Mar 2004 16:11 1709 4
REKLAMA
  • #1 552242
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pytanie może brzmi dziwnie..... W pracy często muszę używać Windosowego Hyperterminala do wysyłania prostych komęd do UPS-ów, targanie ze sobą notebooka nie zawsze jest wygodne :? Czy któryś z szanownych GURU ma pojęcie co HyperTerminal wysyła gdy się wciska jakiś klawisz na klawiaturze aby muc wsadzić to w 8051 Baaaaaaaaardzo proszę o wszelkie wskazówki.

Serdeczne dzięki i pozdro
  • REKLAMA
  • #2 552260
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ja tam guru nie jestem może się na coś przydam. Co masz na myśli pytając "co wysyła terminal jak wciskam klawisz"?
    Z tego co wiem Terminal wysyla znaki kodu ASCII, jak wciskasz "L" to wysylany jest bajt o zawartosci 76. Kombinacje klawiszy systemowych można skonfigurować oczywiscie w opcjach.

Jak chcesz zbudowac cos na 8051 do obslugi UPS'a to nie widze większego problemu, większosć ma sprzętowe UART'y , wiec transmisja jest jak z Terminala przez port szeregowy - tyle że konwerter poziomów trzeba dać, np MAX232.

Opisz dokładniej problem, to będę mógł coś dokładniej napisać. Albo na maila wyslij.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 552391
    MMarek17
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam
    Oczywiście HT wysyła kod ASCII znaku. Nie zapominajmy także o kodach specjalnych jak np. znak końca linii czy nowego wiersza (dziesiętnie 10 i 13).

Implementacja swego rodzaju HT na 8051 jest możliwa.

Moje propozycje:
    1. wykorzystać odpowiednią (wymiary) sprawną klawiaturę PC-tową i wbudować do niej 51 z 4kB EEPROM z programem konwertującym kody klawiatury PC na RS232 oraz oczywiście LCD. Zasilanie - aku i/lub zasilacz zewnętrzny.
    Transmisja klawiatury PC była opisana w jednym z numerów EP.

2. jeśli ma być wysyłanych kilka stałych komend można 51 wyposażyć w zaledwie kilka klawiszy funkcyjnych, których naciśnięcie będzie powodowało wysłanie na RS-a ciągu ASCII. W tym układzie LCD wydaje się zbędny co spowoduje że układ bedzie znacznie tańszy. Minimum klawiszy oraz brak LCD wpłynie korzystnie na wymiary urządzonka.
  • #5 552445
    Kwiatek X
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Serdeczne dzięki! Myślałem że to coś bardziej skomplikowanego :D Opiszę może bardziej szczegułowo:
    Do nawiązania połączenia z UPS-em naciskam w HT Shift-Y , UPS odpowiada wysyłając jakieś znaczki, poszczególne opcje wybieram klawiszami 4,5,6,0,X,B, wartość tych opcji zmieniam plusem i minusem a czasami podaję wartości numeryczne, za każdym razem UPS odpowiada wysyłając aktualną wartość opcji - jeśli chodzi tylko o nadawanie/odbiór ASCII to sobie poradzę, ale mam jeszcze jedno pytanko - sterowanie przepływem musi być ustawione na Xon/Xoff :? jak to w 8051 zrobić??????????

Jeszcze raz serdeczne dzięki!
REKLAMA