logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lupo 3L 1.2 TDI Tiptronic - przerywa nastawy, szukam dokumentacji skrzyni

jnsos 20 Lis 2008 23:38 6453 7
REKLAMA
  • #1 5764303
    jnsos
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    lupo jak w temacie przerywa nastawy ,przejdzie dwa razy 28 i wyzuca rtmf 12 czy miałby ktoś dokumentacje do tej skrzyni- jakies zeszyty servisowe lub info ,-kupie.
  • REKLAMA
  • #2 7140420
    jnsos
    Poziom 11  
    temat nadal aktualny
  • REKLAMA
  • #3 7158129
    TEREFERE10
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Przyjacielu a sprzęgło masz wyregulowane ??
  • REKLAMA
  • #4 7158595
    jnsos
    Poziom 11  
    Sprzegło ustawione 1,90- wybierak ustawiony na adjust dzwigienka bez luzu ,założyłem nową wrzaz z kulkami , napiecie zasilania powyzej 12,4V i nic ,w momencie kiedy pownienem lewarek dac na minus to zamiast minusa wyskakuje RTFM w pierwszym polu a w trzecim 12 - usterka wybieraka jak opisuje elsa
  • #5 7224398
    jnsos
    Poziom 11  
    Zamykam temat Lupo naprawione .
  • REKLAMA
  • #6 7274430
    TEREFERE10
    Poziom 12  
    to pochwal się przyjacielu co było, z pewnoscia komus sie przyda :)
  • #7 7275711
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    Te małe wynalazki są straszne, też miałem nie raz wątpliwą przyjemność adaptacji sterownika skrzyni, problemy są tam wszędzie - pozycjometry na dźwigienkach (gniją), lewarek (wyciera się albo switche padają), sprzęgło-regulacja. Pada w tym szajsie dosłownie wszystko.
  • #8 7275898
    TEREFERE10
    Poziom 12  
    Co do regulacji i adaptacji tez niemam z tym problemu. Ale szczerze powiem jestem już troche zawiedziony tym autem :/ Kupiłem je z uszkodzonym sterowaniem skrzyni. Zawiozłem do rzekomo jednego machera każdy pewnie wie kogo mam na myśli. Spoko samochód chodził 3 dni i wielka dupa. Z racji tego że znam na mechanice, zawziołem sie wyjąlem pompe wysprzęglik i cała instalacje do wybieraka. Myslałem że dotarłem do przyczyny bo jeden kabelek od czujnika wybieraka wisiał dosłownie na włosku. Polutowałem,przemieerzyłem, nalałem świeżego oleju, regulacja adptacja, ok działa. 3 tygodnie. Od wczoraj znowu sa problemy, czasami cos jej strzeli do głowy i biegi wariują. Ok wczoraj wymyłem silnik i moim oczom ukazał sie wyciekający olej na oringu przy wybieraku. Skoro taki specjalista olej miał być wymieniony a ze zbiorniczka wyleciał syf nie wspomne juz ze wymiana oringów to chyba koniecznosc skoro sie kasuje takie kwoty. Zobaczymy co będzie dalej. Autko naprawde bardzo fajne ale co z tego ze strach wybrac sie niem gdzieś dalej, pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Lupo 3L 1.2 TDI z automatyczną skrzynią biegów Tiptronic pojawia się problem z przerywaniem nastaw i błędem RTFM 12 podczas próby zmiany biegów, szczególnie przy przełączaniu na bieg wsteczny. Usterka została zidentyfikowana jako problem z wybierakiem biegów, potwierdzony przez diagnostykę ELSA. Sprzęgło zostało prawidłowo wyregulowane (1,90 mm), a elementy mechaniczne, takie jak dźwigienka i kulki, wymienione na nowe. Pomimo prawidłowego napięcia zasilania powyżej 12,4 V i adaptacji sterownika, problem powracał. Po demontażu i naprawie instalacji elektrycznej wybieraka, w tym lutowaniu uszkodzonego przewodu, oraz wymianie oleju i oringów, usterka została częściowo rozwiązana, jednak pojawiły się wycieki oleju przy oringu wybieraka. Dyskusja podkreśla trudności z trwałością i niezawodnością elementów skrzyni Tiptronic w Lupo, takich jak pozycjometry, przełączniki lewarka i sprzęgło, które często ulegają awariom i wymagają precyzyjnej regulacji oraz serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA