logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn 80W RMS, 8Ω do wzmacniacza Technics su-V570 PXS

terefere15 25 Lis 2008 19:41 1822 8
REKLAMA
  • #1 5782763
    terefere15
    Poziom 10  
    Potrzebuje 2 kolumn do 80W RMS, o impedancji 8hm. Moc głośników wywnioskowałem po ów wzmacniaczu który posiadam su-V570 PXS czyli 2x75W. Czy słusznie ?!

Dlaczego skierowałem się tutaj ? przecież mogłem sobie poszukać na allegro ;> ?

Chodzi o to że nie ufam taniemu i niesprawdzonemu szajsowi. Fabrycznie nowe, zajebiste 8 000 wat i w ogóle...

Potrzebuje czegoś nie koniecznie nowego ale w dobrej jakości i sprawdzonego np. jak to bywa ze starym sprzętem (kilka lat i dalej grają) Sam też nie potrafię sobie pomóc bo jedyne co miałem i użytkowałem w praktyce to altusy 110/140 tyle że jedno i drugie ma albo za dużo albo za mało mocy ;_)
  • REKLAMA
  • #2 5782857
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5784021
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Myślę, że w sam raz dla Ciebie byłyby Altony 80. One na pewno mają 80w. Są może i nie najnowsze ale grają w miarę dobrze. I nie podałeś ile możesz wydać na te kolumny, a to by dużo pomogło w doradzeniu Ci :)
  • REKLAMA
  • #4 5784720
    terefere15
    Poziom 10  
    powiedzmy że do 700pln.
  • REKLAMA
  • #5 5784837
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Napisz czy to mają być podłogowe czy podstawkowe kolumny i czego od nich oczekujesz?
  • #6 5786065
    terefere15
    Poziom 10  
    Przepraszam, mniej więcej 500pln mam do wykorzystania. Kolumny podłogowe, bass będzie grał ważną rolę. Głośniki mają na co dzień grać u mnie w pokoju lecz dość często również na imprezach :) Ostatnio w dość dużym lokalu na 18stce widziałem właśnie 2x altus 110. Trzeba przyznać że nieźle tłukły, i to właśnie na moim wzmacniaczu, sęk w tym że przy 3/4 regulatora poziomu głośności już wysiadały troszeczkę. Można by po tym wywnioskować że gdybym był ich właścicielem to nigdy nie mógł bym wykorzystać mocy wzmacniacza w 100% ;-) Rzecz jasna, jeśli nic lepszego nie wymyślę to pozostają mi kupno owych kolumn. Chociaż szczerze wole coś bliżej 80W niż jeżeli 60 ;/ PS. Oczywiście, kwota którą mam przeznaczyć nie jest sztywna. Najwyżej będę musiał poczekać i uzbierać trochę więcej pieniążków. Oczywiście jeżeli warte będzie tego sprzęt ;)
  • #7 5786146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5788460
    terefere15
    Poziom 10  
    Czy ktoś może mi polecić cokolwiek oprócz altusów 110 które sam sobie polecam ?! Cokolwiek.... Sprawdzonego, myślę że drugi raz nie ma potrzeby pisania tego co w/w czyli 80W 8ohm etc. etc.

Chodzi mi o coś mocniejszego od altusów 110 ! i wskazane nowszego.// W sumie to pisze już to w tym topicu z 3 raz. ;/ (...)
  • #9 5788689
    urzedas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    terefere15 napisał:
    Czy ktoś może mi polecić cokolwiek oprócz altusów 110 które sam sobie polecam ?! Cokolwiek.... (...)

Hmm.... np:
    Altus 140 - używane na aukcjach internetowych to koszt 350-500 zł
    Altus 200 - używane na aukcjach internetowych to koszt 400-800 zł
    itp...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwane są dwie kolumny głośnikowe o mocy około 80W RMS i impedancji 8Ω do wzmacniacza Technics SU-V570 PXS (2x75W). Moc kolumn nie musi dokładnie odpowiadać mocy wzmacniacza, ważne jest unikanie skrajnych różnic mocy. Preferowane są kolumny podłogowe z mocnym basem, do użytku w pokoju oraz na imprezach. Budżet wynosi około 500-700 PLN, z możliwością zwiększenia. W dyskusji polecano używane modele Altus 80, Altus 110, Altus 140 oraz Altus 200, które są cenione za trwałość i jakość dźwięku, choć Altus 110 przy wyższych poziomach głośności może nie wykorzystać w pełni mocy wzmacniacza. Zwrócono uwagę, że problemy z dźwiękiem przy dużej głośności mogą wynikać z przesterowania wzmacniacza, a nie z kolumn. Poszukiwane są kolumny o mocy zbliżonej lub wyższej niż Altus 110, najlepiej nowsze i sprawdzone jakościowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA