Witam, już sprawa programatora Willem i PCB3 już była wałkowana (przeglądałem posty)
mam ten programator, płytka jednostronna z progs.glt.pl, zlutowałem sam
zwrać nie widze, mierzyłem miernikiem i też wygląda na ok
więc sprawa wygląda tak:
-podłączam do LPT iżarzy sie lekko dioda power, podłączam zasilanie i ok zapalają sie te dwie dodatkowe diody + power jasno
-napięcia na scalakach ok (5V)
-programator nie przechodzi hardware test, ale jak klikam na zakładce w poszczególne piny to rzeczywiście pojawiają się zadawane stany na poszczególnych pinach zif'a
-na pinie 26 (czyli A9 wg opisu z programu) zamiast napięcia 4,3 v jak dla pozostałych pinów pojawia się napięcie około 3v,
-stan "0" to napięcie 0,6V
już nuie mam pojęcia co mozę być, szukam niezgoidnosci ze schematem z wilema, ale jedyne co narazie wypatrzyłem to uzyecie innych bramek z 7404
-przetwornica hula,
jak sprawdza hardware test ? z jakimś układem czy na "sucho"??
układy CD4503, CD4514 hcf4515(sti firma) hc7404
pozdrawiam i dziękuje za wszlekie sugestie..
mam ten programator, płytka jednostronna z progs.glt.pl, zlutowałem sam
zwrać nie widze, mierzyłem miernikiem i też wygląda na ok
więc sprawa wygląda tak:
-podłączam do LPT iżarzy sie lekko dioda power, podłączam zasilanie i ok zapalają sie te dwie dodatkowe diody + power jasno
-napięcia na scalakach ok (5V)
-programator nie przechodzi hardware test, ale jak klikam na zakładce w poszczególne piny to rzeczywiście pojawiają się zadawane stany na poszczególnych pinach zif'a
-na pinie 26 (czyli A9 wg opisu z programu) zamiast napięcia 4,3 v jak dla pozostałych pinów pojawia się napięcie około 3v,
-stan "0" to napięcie 0,6V
już nuie mam pojęcia co mozę być, szukam niezgoidnosci ze schematem z wilema, ale jedyne co narazie wypatrzyłem to uzyecie innych bramek z 7404
-przetwornica hula,
jak sprawdza hardware test ? z jakimś układem czy na "sucho"??
układy CD4503, CD4514 hcf4515(sti firma) hc7404
pozdrawiam i dziękuje za wszlekie sugestie..