logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem PCB3 - Nieprawidłowe napięcia na pinie 26, test sprzętowy nie działa

jareck 19 Mar 2004 18:35 1458 3
  • #1 555643
    jareck
    Poziom 11  
    Witam, już sprawa programatora Willem i PCB3 już była wałkowana (przeglądałem posty)
    mam ten programator, płytka jednostronna z progs.glt.pl, zlutowałem sam
    zwrać nie widze, mierzyłem miernikiem i też wygląda na ok

więc sprawa wygląda tak:
    -podłączam do LPT iżarzy sie lekko dioda power, podłączam zasilanie i ok zapalają sie te dwie dodatkowe diody + power jasno
    -napięcia na scalakach ok (5V)
    -programator nie przechodzi hardware test, ale jak klikam na zakładce w poszczególne piny to rzeczywiście pojawiają się zadawane stany na poszczególnych pinach zif'a
    -na pinie 26 (czyli A9 wg opisu z programu) zamiast napięcia 4,3 v jak dla pozostałych pinów pojawia się napięcie około 3v,
    -stan "0" to napięcie 0,6V
    już nuie mam pojęcia co mozę być, szukam niezgoidnosci ze schematem z wilema, ale jedyne co narazie wypatrzyłem to uzyecie innych bramek z 7404
    -przetwornica hula,
    jak sprawdza hardware test ? z jakimś układem czy na "sucho"??

układy CD4503, CD4514 hcf4515(sti firma) hc7404

pozdrawiam i dziękuje za wszlekie sugestie..
  • #2 555686
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    W Test Hardware wszystkie podstawki pod kości mają być puste,
    po uruchomieniu programu mają zgasnąć wszystkie diody oprócz Power, także napięcia na wszystkich pinach ZIF powinny wynosić zero.
  • #3 556070
    jareck
    Poziom 11  
    ok, dokładnie tak mam, odpalam program (wersja 0.90 0.97g i 0.98i) i gasna te dwie diody od +5V i Vpp. stany na pinach "0" wchodze do HELP-> Hardware test i błąd: Check power& connection. już skończyły mi się pomysły :( ehh
    wyczytałem coś o jakiś driverach LinX port IO, używam XP czy musze to w jakiś sposób instalowac ??
    jutro spróbuje na 98 ;-)
  • #4 559800
    Pantani
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    U mnie było podobnie sprawdż ,pod jakim adresem jest port LTP,masz do wyboru 3 opcje w programie okienko w prawym dolnym rogu,sprobuj zmienic na LPT2,lub LPT3 i bedzie działać
    Pozdrawiam i życzę owocnej pracy
REKLAMA