logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion front PCB 01 Ver.1.1 - Panel USB blokuje uruchomienie komputera

luckan 27 Lis 2008 20:13 4411 3
REKLAMA
  • #1 5790959
    luckan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mam problem z panelem USB.
    Po podłączeniu panelu nie da się włączyć komputera w ogóle.
    Medion front PCB 01 Ver.1.1 - Panel USB blokuje uruchomienie komputera
    Biała wtyczka to wtyczka od niedziałającego panelu, żółta to oryginalna z śledzia USB do płyty, która działa bez zarzutu.
    Gdyby to była wtyczka typu żółtej to poeksperymentował bym z pinami.
    Czy ktoś z was wie jak mogę rozwiązać mój problem?
  • REKLAMA
  • #2 5791313
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Poeksperymentowac z pinami. Zmierzyc jak sa ustawione w tej tasmie, ew podmienic koncowki.
  • REKLAMA
  • #3 5791460
    luckan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Pobawilem sie i to skutecznie :) Te wtyczki sa jednak nierozbieralne i są zaciskane fabrycznie. Nie udalo mi sie już zacisnac pinow w taki sposob aby przebily izolacje. Zmienie jeszcze wtyczkę na standardową kiedyś, ale puki co takiej wtyczki nie mam więc panel idzie do szafy.
  • #4 7643285
    JulianM87
    Poziom 12  
    Te złącza nie są zaciskane fabrycznie (w domyśle na stałe), z boku są zatrzaski, a jak się wyłamią, to za 70gr można kupić nowe złącze zaciskowe.
    Komputer się nie uruchamia, bo jest zwarcie na 1 i 2 pinie. Ten panel przedni jest wybrakowany, na wtyczce jest USB1 a w miejscu USB2 jest na odwrót podpięte, więc trzeba co 2 kabel zamienić z co drugim od końca, żeby działało.
    Patrząc od strony czerwonego kabla znajduje się tam: 10Vcc, 8D-, 6D+, 4GND, 2GND,9GND, 7GND, 5D+, 3D-, 1VCC. a powinno być Vcc, Vcc, D-,D-, D+,D+, GND... Odnośnie dźwięku: Biały R_out, czerwony L_out, brązowy L_in, czarny GND.
    W sumie wszystkie wtyczki są na tym panelu źle rozstawione, najgorsze jest firewire, w którym pomylono GND z VCC na płycie PCB i trzeba przeciąć połączenia "ekranu" (4 piny mocujące) z VCC.
    Panele sprzedawane na allegro za grosze, w moim przypadku zapłaciłem brutto 4zl, więc podejrzewam, że producent zorientował się o błędzie i pozbył się paneli za bezcen.
    Temat stary, ale nie było na forum konkretnej odpowiedzi na ten problem (w kilku tematach skończyło się na "rozbierz i sprawdź").
REKLAMA