logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASMAX BR-604G -> bezprzewodowe rozdzielanie internetu

mistrzunio80 28 Lis 2008 20:23 1427 2
REKLAMA
  • #1 5794745
    mistrzunio80
    Poziom 2  
    Witam serdecznie forumowiczów,

Nie jestem informatykiem i nie znam się na sieciach kompletnie dlatego wytłumaczę sprawę łopatologicznie. Jestem w sieci LAN, tydzień temu zamieniliśmy łącze na radiowe - wcześniej korzystaliśmy z kabli. Sprawa wygląda tak, że na dachu mam teraz zamieszczonego Access Pointa, który jest podłączony do switcha i jednocześnie do listwy. Do internetu (switcha) podłączony jest komputer. Adres IP jak i DNS mam ustawiony na automatyczny i póki co wszystko śmiga ok. Sprawa wygląda tak, że chciałbym rozdzielić łącze internetowe na owy komputer i laptop.

Zakupiłem router ASMAX BR-604G ale nie mam pojęcia jak go skonfigurować. Wydawało mi się, że uda mi się samemu to zrobić ale mam problem . Link do krótkiej instrukcji (10 stron) znajduje się tutaj:
    http://www.veracomp.pl/files/file_9824_1_Easy_Setup.pdf

Czy ktoś byłby tak miły i mógłby mi napisać (najlepiej na podstawie ww. instrukcji) co trzeba zrobić w poszczególnych punktach. Do punktu nr 5 wszystko jest OK )).

Dziękuję i pozdrawiam
    Mariusz Jankowski
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5819754
    siersc44
    Poziom 13  
    do gniazda wan w routerze podłączasz neta, do 1,2,3,4 podłączasz do kompów, na kompie po kablu wpisujesz adres routera 192.168.1.1 albo 192.168.0.1 i konfigurujesz WAN na automatyczne pozyskiwanie, a wewnętrzny LAN i WLAN konfigurujesz sobie jak tam chcesz, pamiętaj o ustawieniu szyfrowania na sieci WIFI (WLAN)
  • #3 5821967
    mistrzunio80
    Poziom 2  
    Zapomniałem dodać, że laptopa rzecz jasna chcę podłączyć bezprzewodowo.

Dzięki za odpowiedź - zaraz przetestuję Twóje rozwiązanie.
REKLAMA