logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konicaminolta Di5510 - blednące kopie, problem z dozowaniem tonera

piotrpar 01 Gru 2008 10:07 1260 6
REKLAMA
  • #1 5803985
    piotrpar
    Poziom 10  
    Witam. Mam hłopot z Di 5510 robi coraz bledsze kopie i na to wyglada że nie dozuje sobie tonera . silnik od dozowania, od butli chodza w modzie serwisowym sprawdzalem. materiały sa w połowie zywotnosci.
    czy ktos ma jakis pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 5803998
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    sprawdź napęd wywoływaczki
    czy tryby nie padły?
  • REKLAMA
  • #3 5807873
    piotrpar
    Poziom 10  
    Tryby sa ok. dodam, ze mam takie dwie maszyny maja tylko po milionie na liczniku i OBYDWIE maja identyczny objaw. Zastanawia mnie deweloper bo sa sprowadzone i mogly stac jakis dluzszy czas dewelopery zrobily polowe zywotnosci . po inicjalizacji ustawien (jak po wymianach materialow:Ld,gamma,cardrige set mode) robia prawie idealnie ,lecz po jakims czasie znow brakuje tonera w wywolywaczce)
    czujniki przy bebnie sa czyste. :(
    ?
  • REKLAMA
  • #4 5808173
    Dialta
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam

Ja bym obstawił jednak developer: w 2 maszynach to samo-po dłuższym przestoju. Sprawdź czy w dv nie ma efektu "klucha" - powinien być sypki i jednolicie zabarwiony w całej wywoływaczce...
  • REKLAMA
  • #5 5836862
    piotrpar
    Poziom 10  
    Dla pewnosci wymieniłem developer ,inicjalizacja i ...po 100 czarnych kopiach znów coraz bledsze .Mimo ze silniczek dozowania do wywolywaczki systematycznie pracuje! nawet posprawdzalem wszystkie ustawienia zwiazane z tonerem i dev. w sw mod 25.
    Macie jakies sugestie ,bo mi sie pomysły skonczyly?
  • #6 8017928
    jaro76
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jeśli jest to jeszcze aktualne to napisz jaki toner wsypywałeś do tych maszyn bo raczej nie oryginał ... niech zgadnę - wsypałeś katuna ...
  • #7 8018064
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Zabierz sie za wywolywaczke, po otwarciu drzwi i zamknieciu czujnika drzwi bedziesz widzial czy w wywolywaczce kreca sie oski, jak sie kreca to rozkrec modul i przeczysc i odkurz dokladnie czujniki ktore sa pod bebnem, dokladnie pod gumowym walkiem, one zczytuja wartosci z bebna i na podstawie tego dozuje toner.
    Pozdrawaim
    M.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Konicaminolta Di5510 polega na coraz bledszych kopiach, co wskazuje na niewłaściwe dozowanie tonera. Silnik dozujący toner i wywoływaczka działają w trybie serwisowym, a materiały eksploatacyjne są w połowie żywotności. Podejrzewano zużycie trybów napędu wywoływaczki, jednak okazały się sprawne. Wskazano na możliwe problemy z developerem, zwłaszcza po dłuższym przestoju, gdyż developer może mieć zmienioną konsystencję (efekt "klucha") zamiast być sypki i jednolicie zabarwiony. Po wymianie developera i inicjalizacji ustawień problem powracał po około 100 kopiach, mimo prawidłowej pracy silniczka dozującego. Zasugerowano również sprawdzenie rodzaju używanego tonera, zwracając uwagę na możliwe stosowanie zamienników (np. toner Katun). Dodatkowo zalecano demontaż i dokładne oczyszczenie modułu wywoływaczki oraz czujników pod bębnem, które odpowiadają za odczyt wartości i dozowanie tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA