logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować prostą przetwornicę 12V DC na 100V AC 1kHz?

stoowa 05 Gru 2008 13:57 2187 5
REKLAMA
  • #1 5820580
    stoowa
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!
    Nie bardzo jestem obeznany w temacie i proszę o pomoc w zaprojektowaniu jak najprostszej przetwornicy.
    parametry:

Uwe = 12V DC
    Uwy= około 100V AC / 1kHz (opcja regulacji napięcia wyjściowego byłaby bardzo przydatna )
    Iwy=0,5A

Czytałem coś o przetwornicach samowzbudnych ?! na jednym tranzystorze... niestety nigdzie nie mogłem znaleźć kompletnego schematu.

o coś takiego:
    Jak zaprojektować prostą przetwornicę 12V DC na 100V AC 1kHz?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5820964
    stoowa
    Poziom 14  
    dzieki za checi ale chodzi mi o cos duzo mniej rozbudowanego.. element kluczujacy i max kilka elementow R, C
    wyjscie nie musi byc sinusem... jak bedzie prawie sinus albo nawet prostokat tez nic sie nie stanie..
  • REKLAMA
  • #4 5821119
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Swoją drogą 50W z przetwornicy samowzbudnej to dość dużo... Ja bym się nie podejmował.

A może zrobić generator sinusoidy, a jako element kluczujący zastosować jakiś scalony wzmacniacz audio na 12V..?
  • REKLAMA
  • #5 5821146
    stoowa
    Poziom 14  
    zastanowiło mnie te 50W...
    trochę przesadziłem z wymaganiami prądowymi jednak...
    okazuje się ze po podłączeniu do zasilacza 12V urządzenie pobiera 0,2A... wiec to prąd pobierany będzie max 0,5A... przepraszam za pomyłkę...
    nie mam możliwości pomiaru prądu pobieranego przez obciążenie(przynajmniej na chwile obecna) ale przypuszczam ze musi być odpowiednio mniejszy (10mA ?!)
  • #6 5883151
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Po pierwsze z przetwornicy samowzbudnej nie uzyskasz sinusa. To jest przetwornica przystosowana tylko do jednopołówkowego prostowania po stronie wtórnej. Obciążona rezystorem przestaje w ogóle pracować, w najlepszym wypadku przestanie być stabilna. Nie można traktować przetwornicy samowzbudnej jako źródło napięcia przemiennego, a już na pewno nie przemiennego prądu.

Jeśli chodzi o elementy po stronie wtórnej to mnie nie pytaj. Nigdy nie budowałem przetwornicy samowzbudnej. Ale gdybym już miał to robić, zastosowałbym w tym kwadraciku przy tranzystorze ze 2 wzmacniacze operacyjne.
REKLAMA