logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6300 - ładowanie przerywane po 2 minutach, co może być przyczyną?

dookie 06 Gru 2008 10:57 2948 19
  • #1 5823716
    dookie
    Poziom 11  
    witam
    posiadam oryginalna ladowarke i oryginalna baterie. Gdy podlacze telefon pod ladowarke wyskoczy napis "ladowanie w toku" a po około 2 min przestaje ladowac. musze wyciagnac i wlozyc na nowo ladowarke i znow laduje 2 min .. Ta sama bateria wlozona do telefonu 6101 podlaczona do tej samej ladowarki ładuje baterie do pełna. Czyli podejrzewam ze cos nie tak z telefonem. Czy moglby ktos powiedziec co jest nie tak i orientacyjny koszt naprawy w Katowicach?

z gory dzieki !
  • #2 5824584
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Spróbuj wgrać nowy soft przez NSU.
  • #3 5824797
    dookie
    Poziom 11  
    wgralem najnowszy soft przez nsu. Nadal to samo.. podlacze pisze ladowanie w toku a za 20 sekund wyswietla sie komunikat "ładowarka nieobsługiwana" .. co jest nie tak??
  • #4 5825060
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Spróbuj na innej ładowarce i baterii. Ale raczej winny będzie tahvo.
  • #5 5825151
    policja25
    Użytkownik obserwowany
    no inna baterie lub ladowarke albo poprostu procesor w wiekszosci telefonow to procek jest winny
  • #6 5825168
    dookie
    Poziom 11  
    innej baterii tez uzywalem, ladowarki tak samo.. nie pomoglo. Procesor? a jaka to cena mniej wiecej z serwisie ? (katowice)
  • #7 5825205
    policja25
    Użytkownik obserwowany
    no 70zł - 110zł moze byc ja w k750 płacilem 100zł
  • #8 5825236
    dookie
    Poziom 11  
    duzo dosyc ;)

znalazlem takie cos na allegro

http://www.al************************

To jest powod tego ze nie laduje ? jesli tak to czy bedzie ok do 6300..

mysle ze wtedy zaplace o wiele mniej ;)

Link skasowano, regulamin.

mod.fischer8
  • #10 5826290
    dookie
    Poziom 11  
    a gdzie sie w taki rezystor zaopatrzyles i ile placiles?
  • #11 5826857
    policja25
    Użytkownik obserwowany
    pewnie w komisie albo w jakiejs hurtowni lub allegro.pl
  • #13 5827992
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    dookie napisał:
    duzo dosyc ;)

znalazlem takie cos na allegro

http://www.allegro.pl/item499181073_uklad_nokia_tahvo_4376383_bb_5_n70.html

To jest powod tego ze nie laduje ? jesli tak to czy bedzie ok do 6300..

mysle ze wtedy zaplace o wiele mniej ;)

Nie wiem po co to znalazles, jak i tak sam nie zmienisz. A ludzie w serwisach nie lubią jak przychodzi się ze swoją diagnozą i częściami, także tak tanio nie będzie ;)
  • #14 5828057
    dookie
    Poziom 11  
    no tak.. z tych ludzi w serwisach to smiac mi sie chce;) zazwyczaj sa zalosni..uszkodzila mi sie kiedys tasma z v3. powiedzieli mi ze tasma kosztuje 140 zł oryginał 220 .. na allegro po 10 zł stoja.. i oni pewnie tez tak kupuja. proboja ludzi naladowac w butelke. Przejde sie do serwisu i zapytam ile kosztuje taka przyjemnosc
  • #15 5828355
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Nie masz racji przyjacielu, tasiemek z allegro raczej nikt nie wstawia tylko oryginały. Serwisant też musi dostać normalna wypłate i utrzymac siebie i rodzine. Jakbys kiedys rozebrał V3 to bys wiedzial ze to nie jest 5min roboty.

Sam probujesz byc pseudo-serwisantem i radzic sie madrzejszych których wysmiewasz, ladnie to tak?
  • #16 5828448
    dookie
    Poziom 11  
    Nie jestem pseudo-serwisantem..proboe sobie tylko radzic w zyciu:) a tym bardziej nie wysmiewam was.. jestem wam wdzieczny za rady...apropo v3, wiem ze to nie jest 5 min. bo wkoncu sam sobie ja wymienilem. Troche sie nameczylem z klejeniem jej, ale udalo sie i słuzy do dzis. w serwisie zaplacil bym ok 200 zł .. mnie wyszlo 15 zl i troche nerwow. Rozumie ze trzeba utrzymac rodzine itp... ale nie badzmy smieszni .. 1000% marzy? serwisanci tak zdzieraja bo bazuja na niewiedzy ludzi. Podobna sytuacja miala miejsce jak z ciekawosci zapytalem ile kasuja za wgranie softu do n95. uzyskalem odpowiedz ze to (wtedy.. jakies pol roku temu) stosunkowo nowy telefon i troche jest z tym problemow. i koszt to okolo 80 zł.. w domowych warunkach wystarczy kabel, i 10 min. Problemow nie widzialem zadnych. Dlatego wlasnie ludzia wciskaja kit.. a ludzie mysla ze to prawda i mowia " no coz.. zna sie chlop na tym to trzeba tyle dac".. a serwisant zdziera z niego duze pieniadze..;)to tak jak kupic bluzke na gieldzie i zaplacic 15 zł i powiedziec klientowi u siebie w sklepie ze to bardzo wysoko gatunkowy materiał, jeden z drozszych.. jakas tam odmiana.. nawciskac kitu a klient kupi za 100 bo mu uwiezy ;) sory za OT :)

apropo to nie orientuje sie ile moga ze mnie zedrzec?;) orientavyjnie
  • #17 5828755
    bubek
    Poziom 12  
    @dookie,odpowiedz tylko na takie pytanie,prowadzisz dzialalnosc, masz do zaplaty zus 800,lokal z 1500 i koszty zakupionego sprzetu do serwisu,
    to po ile bedziesz liczyl za wymiane tasmy v3, softu w BB5 lub przelutowanie LCD e250?? zebys zarobil na koszty i jeszcze zostalo??
    tak po 10 -15 zl?to raczej rodziny nie utrzymasz z tego :)
  • #18 5828947
    dookie
    Poziom 11  
    nie no rozumie nie musisz mi tlumaczyc kolego bo prowadze swoja dzialalnosc;) i rozumie doskonale to co piszesz.. ale ja wychodze z zalozenia ze wszsytko w granicach zdrowego rozsadku ;) robi sie OT..
  • #19 5829412
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Piszesz o wgraniu softa do telefonu. Zapewne chodzilo ci o telefon dzialajacy w ktorym dla swojego kaprysu chciales wgrac nowszy soft. Wtedy rzeczywiscie jest to operacja raczej bezproblemowa. Ale zauwaz ze czasem do takich serwisow przychodza ludzie z np uszkodzonym softem lub chca nizsza wersje nie ich jezyk itp i nie da sie tego zrobic zadna darmowka musisz miec box, dostep do suportu i cos o czym ty pewnie w domowym komputerku nie myslisz legalnego windowsa i reszte softu. Pozatym jak cena ci nie odpowiada idz do innego serwisu a zapewne znajdziesz taka usluge w rozsadnej cenie.
  • #20 5829490
    Fokus35
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Widze ze jestes mocno zdenerwowany.Cena jak najbardziej musi byc konkurencyjna.I dam ci dobrą rade otwórz swoj serwis i najlepiej przekonamy sie wtedy jaką Ty marze zastosujesz przy terazniejszych opłatach i potem miej wywody do serisów gsm.Czasami trzeba telu poswiecic i pół dnia np. zeby w nim głos odzyskac. A ty piszesz ze to moment i serwisy biora 1000% .Załoz swój i bierz tyle zarobku a dam ci gware ze na prąd nie zarobisz nie wspomne juz o ZUSIE

Dodano po 7 [minuty]:

Fokus35 napisał:
    Widze ze jestes mocno zdenerwowany.Cena jak najbardziej musi byc konkurencyjna.I dam ci dobrą rade otwórz swoj serwis i najlepiej przekonamy sie wtedy jaką Ty marze zastosujesz przy terazniejszych opłatach i potem miej wywody do serisów gsm.Czasami trzeba telu poswiecic i pół dnia np. zeby w nim głos odzyskac. A ty piszesz ze to moment i serwisy biora 1000% .Załoz swój i bierz tyle zarobku a dam ci gware ze na prąd nie zarobisz nie wspomne juz o ZUSIE

I nie obraz sie ale z tego co widze nie masz pojecia o naprawach teli o opłatach gsm wiec te wywody zostaw dla babci moze na kapcie ci dołozy-wszak teraz zima

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6300, który przerywa ładowanie po około 2 minutach mimo użycia oryginalnej ładowarki i baterii. Telefon wyświetla komunikat "ładowanie w toku", a następnie "ładowarka nieobsługiwana". Ta sama bateria i ładowarka działają poprawnie w modelu Nokia 6101, co wskazuje na uszkodzenie telefonu 6300. Proponowane rozwiązania obejmują wgranie nowego oprogramowania przez NSU, które jednak nie rozwiązało problemu. Podejrzewany jest uszkodzony element elektroniczny, konkretnie rezystor oznaczony jako R2070, którego wymiana może przywrócić prawidłowe ładowanie. Element ten można pozyskać z uszkodzonych płyt lub kupić w hurtowniach elektronicznych lub na aukcjach internetowych. Koszt naprawy w serwisie w Katowicach szacowany jest na około 70-110 zł, jednak dyskusja porusza także kwestie cen i praktyk serwisowych. Wymiana rezystora wymaga umiejętności lutowania i znajomości schematów telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA