logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ford 2014 (B52AH77007MC? zablokowany lub uszkodzony

paclaw 23 Mar 2004 08:06 3144 15
REKLAMA
  • #1 560392
    paclaw
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Proszę o pomoc.
    Na wyświetlaczu jest napis:CODE '10'
    Przeglądałem Forum Elektroda i inne, zrobiłem programator (ETL), wgrywałem różne programy do pamięci (wgrywały się na 100% poprawnie, pamięć a w zasadzie podstawka, wlutowana poprawnie). Bez rezultatu. Na wyświetlaczu, w zależności od programu pojawia się: CODE '10' lub CODE '11'. Radio nie reaguje na żaden klawisz. Może jest to kod jakiegoś uszkodzenia?

Proszę o jakieś sugestie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 560632
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ej, coś oszukujesz. Ta pamiątka ma pewien obszar który się niezapisuje i jest stały. Więc robisz błąd przy programowaniu jej i czegoś niezauważasz. Może wsad który niby wgrywasz powiedziałby prawdę o tym co robisz.

SławeK
  • #3 560690
    paclaw
    Poziom 11  
    Oto cztery wsady, które wgrywałem.
    Napewno robię coś źle.
    Może jakieś wyjaśnienie co robić, co robię źle?
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • 77007.zip (534 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 560843
    SlaweK
    Poziom 43  
    A po zaprogramowaniu danym wsadem pamięci odczytywałeś ją i patrzyłeś czy jest w niej to samo co zapisywałeś ? To ważne!

SławeK
  • #5 560934
    paclaw
    Poziom 11  
    Tak stąd twierdzę, że wsady wgrywały się na 100% poprawnie.
  • #6 560988
    SlaweK
    Poziom 43  
    A ja twierdzę że nie. 77007 ma pewien obszar typu ROM i wydaje mi się dziwne że w tym obszarze jest kod, więc nie mógła Ci sie sprawdzic weryfikacja po zaprogramowaniu. Licznik błędów jest w obszarze eepromowy i można go zmienić ale kod jest na stałe w pamiątce i nie zaprogramujesz go na inny !
    Więc stąd twierdzę że gdzieś robisz błąd.

SławeK
  • #7 561980
    paclaw
    Poziom 11  
    Bazuję na programie PR77007 i schemacie pobranymi z internetu (banalny układ podłaczny do LPT).
    Plik *.bin podglądnięty programem HexEdit i zrzut zawartości pamięci po zaprogramowaniu zgadzają się. Może te wsady, którymi dysponuję są złe?
    Prosiłbym o podpowiedź, gdzie mogę znaleźć 100% dobry wsad.
    Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #8 562121
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ja też często używam tego prostego programatorka z ETLu. Ale nadal twierdzę że coś robisz nie tak. Otóż jak pisalem ta pamiątka ma pewną część która nie daje się zmienić. Kiedyś uzbierało się kilka sztuk poobnych radii. Zrobiłem je tak ze do każdego wgrywalem ten sam sprawdzony wsad z tej pamiatki z jakiegoś podobnego modelu radia. I własnie ze względu na tą właściwość tej pamiątki programator zapisywał tylko te komórki które dawały się zmienić a że w nich jest licznik błędów to radio ruszało choć kod nie zmieniał się bo jest w komórkach które nie dawały się zmienić. Teraz rozumiesz dlaczego tak pytam o weryfikację ?

SławeK
    Załączniki:
    • 2014bin.zip (32 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 562264
    paclaw
    Poziom 11  
    Może jeszcze raz tego bina bo nie mozna go rozpakować jest "bład w spakowanym pliku"
  • #10 562346
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nierozpakowuj a tylko zmień rozszerzenie na bin. Myślałem że chociaż podejrzysz go i domyślisz się tak prostej sprawy. ;)

SławeK
  • REKLAMA
  • #11 563340
    bodekbodek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Paclaw przejrzałem twoje pliki. Trzy z nich są co najmniej dziwne..., ale jeden tzn. 77007_4.bin wydaje się być poprawny, z tym że ma "odwrócone bajty". Jeżeli wczytasz go w takiej postaci programem PR77007, to nadal będziesz miał radio zablokowane. W załączniku podaję Ci przrobiony plik 77007_4_2.bin (porównaj je). Po wgraniu go do pamięci radio powinno być odblokowane ( kod 656).

Pozdrowienia bodekbodek+++
    Załączniki:
    • 77007_4_2.zip (149 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 563415
    SlaweK
    Poziom 43  
    1, Zależy jakim programatorem została odczytana. Temat zamienianych bajtów był przerabiany przy okazji pamiątki 93C46 .
    2. Jestem ciekaw czy ktoś porównywal to co zapisał i czy po zaprogramowaniu kod mu się zmienił bo jakoś mi się nie chce wierzyć i wiem co mówię.
    3. O ile pamiętam to kod w tych radiach jest 4 cyfrowy....

SławeK
  • #13 563625
    paclaw
    Poziom 11  
    Dziękuję za zaiteresowanie moim problemem.
    No to ciąg dalszy zmagań.
    Wgrałem wsad SlawKa - niestety CODE'10'.
    Co ciekawe zczytanie programu z pamięci (po zaprogramowaniu) i porównanie z wsadem wykazało 100% zgodności.
    Więc zabrałem się za wsad od bodekbodek.
    Po wgraniu wsadu pojawia się HOLD -30 i po odczekaniu pojawia się monit o kod (----). Kod jest czterocyfrowy i 656 to za mało. Tak więc coś się ruszyło.
    Jeżeli macie jeszcze cierpliwość to dalej proszę o rady.
    Pozdrawiam Jacek
  • #14 563811
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jeśli jakimś cudem zaprogramowała Ci się cała pamiątka to kod powinien być 5651 ale gdyby nie pasował to podeślij dokładnie to co odczytasz z niej.
    Najlepiej przed odczytaniem zresetuj komputer i oczyść katalog w którym to trzymasz żeby uniknąć pomyłki bo coś czuję że gdzieś nadal robisz błąd. A najtrudniej jest znaleść własny bład.

Mozesz też zrobić specjalnie błąd i porównać która komórka się zmienia. To będzie ciekawe doświadczenie. Ja nie używam do porównania tak małej pamięt kombajnu w stylu HexWorkshop a prostego podglądu (F3) w Windows (Total) Commanderze i opcje Hex (Alt O i 3).

A żeby było śmieszniej to wsad Bodka nie jest z 77007 a tylko z 7002, ze starszego Forda z 3 cyfrowym kodem bo tez 4 cyfrowym miały inną zawartość.

I na koniec do myślenia. Otóż były z sieci 3 programatory do niej. Jeden to tzw. MacRob, drugi to ten prosty z ETLu od Andreja Kniazia i Alexieja Gonasharenki a trzeci to ten z PRkami regulacyjnymi. Ostatnie dwa inaczej zapisywały odczytany plik i pliki z nich nie były zamienne.

SławeK
  • #15 563924
    paclaw
    Poziom 11  
    No i zdarzył się CUD 8O :D
    Ten kod to jest to.
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    Teraz faktycznie trochę poeksperymentuję.
    Pozdrawiam Jacek
  • #16 563946
    SlaweK
    Poziom 43  
    Tak. Teraz jest czas nma eksperymentowanie, porobienie sobie zrzutów, dokładne opisanie sprzętu (wszystkie numerki z radia, procka), wytropienie licznika błędów (ja wiem co i gdzie będzie się zmieniać) a przede wszystkim opisanie sobie do archiwum tego przypadku. I ewentulanie spróbuj wykorzystać oryginalną zawartość tej pamiątki.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Ford z 2014 roku z pamięcią typu 77007, które wyświetla kody błędów CODE '10' lub CODE '11' i nie reaguje na przyciski. Użytkownik próbował wgrywać różne wsady do pamięci EEPROM za pomocą programatora ETL, jednak bez skutku. Dyskusja wskazuje, że pamięć 77007 zawiera stały obszar ROM, którego nie można nadpisać, a kod zabezpieczający jest zapisany na stałe w tym obszarze. Licznik błędów znajduje się w obszarze EEPROM i można go modyfikować, ale zmiana kodu wymaga poprawnego wsadu. Weryfikacja po zaprogramowaniu wykazała zgodność danych, jednak radio nadal było zablokowane. Jeden z użytkowników zauważył, że wsad 77007_4.bin ma odwrócone bajty i przesłał poprawioną wersję, która po wgraniu zmieniła komunikat na monit o czterocyfrowy kod. Ostatecznie po dalszych eksperymentach udało się uzyskać poprawny kod odblokowujący radio. Wskazano również, że różne programatory mogą inaczej zapisywać i odczytywać pamięć, co może wpływać na efekt programowania. Zalecane jest dokładne dokumentowanie sprzętu, numerów seryjnych i zawartości pamięci oraz wykorzystanie oryginalnej zawartości pamięci do dalszych prób.
REKLAMA