logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym jest ferrofluid w głośnikach wysokotonowych?

wwq 23 Mar 2004 12:11 1395 12
REKLAMA
  • #1 560698
    wwq
    Poziom 10  
    O co chodzi z ferrofluidem??
    Co to wogule jest?
  • REKLAMA
  • #2 560719
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    To jest substancja pomagająca odprowadzać ciepło od grzejącej się cewki. Jak jest w głośniku, to wiecej wytrzyma
  • #3 560765
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    No mniej wiecej a dokladnie chodzi o to ze sa to nanometrycznej wielkosci ziarenka materialu ferromagnetycznego /np Fe2O3/ zawieszone w oleju syntetycznym. Wiec poza polepszeniem odprowadzania ciepla zwiekszaja wartosc indykcji w szczelinie. Puki co nie widzialemglosników niskotonowych w ktorych szczelina bylaby wypelniona ferrofluidem ale teoretycznie powienien poprawiac centycznysc ruchów cewki zatem umozliwialny wieksze wychylenie
  • REKLAMA
  • #4 560810
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Spotkałem opinię, że pogarsza przetwarzanie dźwięku - hamuje ruch cewki. Osobiście nie mam doświadczeń. Może ze względu na lepkość nie używa się przy dużych wychyleniach cewki niskotonowych. Efekt jak stłumienie membrany palcem.
  • #5 560821
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    rozwiązanie sprawdza się przy wysokotonówkach. wpływ na jakość dźwięku jest znikomy. teoretycznie moze on powodować mniejszą szczegułowość ale nic takiego nie zauważyłem.... większe znaczenie ma jakiej firmy/klasy sopranówke kupujesz....
  • #6 561715
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    w głośniku niskotonowym takie rozwiazanie nie przejdzie ze wzgladu na to, ze cewka wychodzi poza szczeline i nie ma mozliwosci uszczelnienia takiego układu.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 562113
    wwq
    Poziom 10  
    to te wysokotonówki lepiej chodzą z fer.. czy bez jeżeli chodzi o <p>gdwt 11/100
  • REKLAMA
  • #8 562195
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    nieco lepsze jakosciowo są bez ferrofluidu, widziałem kiedyś wykresy np. charakterystyki częstotliwościowej głośników kopułkowych tej samej firmy tego samego typu z ferro i bez i te ostatnie ciągnęły kilka kHz wyżej
  • #9 562214
    sauron9
    Poziom 22  
    Z ferrofluidem są wytrzymalsze. A na którymś z forów ktoś oststnio pisał, że wyciągnął ferro z 11/100 i wcale nie brzmiały lepiej
  • #10 562309
    igod
    Poziom 24  
    Ferrofluid powoduje, że głośnik gubi mikrodetale (dlatego w wysokiej jakości głośników jest bardzo lekki).

Oprócz tego, pomaga tłumić cewkę.

GDWK11/100 bez ferrofluidu brzmi troszkę krzykliwie.
  • #11 659376
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    A wiecie gdzie taki ferrofluid można kupić i czy wogółe jest do dostania?
    Mam kilka gwizdków Tonsila starszy model bez ferrofluidu i łatwo mi się palą myślę, że ferrofluid załatwi sprawę.
  • REKLAMA
  • #12 659675
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    DJCHUCKY napisał:
    A wiecie gdzie taki ferrofluid można kupić i czy wogółe jest do dostania?
    Mam kilka gwizdków Tonsila starszy model bez ferrofluidu i łatwo mi się palą myślę, że ferrofluid załatwi sprawę.

Trzeba umiec tak zbudowac zwrotnice ktora nie bedzie palic glosnikow .

A sprawdzales wzmacniacz na wzbudzanie sie ponad pasmem akustycznym ?
  • #13 662472
    obr1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Kopułki tonsila starszej generacji mają tendencję do upalania się cewki tuż przy odprowadzeniu. W tym przypadku ferrofluid nic nie pomoże. Nowe kopułki mają inaczej zrobione odprowadzenia od cewki i stąd większa wytrzymałość termiczna.

Podsumowanie tematu

✨ Ferrofluid w głośnikach wysokotonowych to zawiesina nanometrycznych ziaren materiału ferromagnetycznego (np. Fe2O3) w oleju syntetycznym, stosowana głównie do poprawy odprowadzania ciepła z cewki głośnika, co zwiększa jego wytrzymałość termiczną. Dodatkowo ferrofluid podnosi wartość indukcji magnetycznej w szczelinie magnetycznej, co teoretycznie poprawia centryczność ruchów cewki i umożliwia większe wychylenia. W praktyce jednak może powodować tłumienie ruchu cewki i utratę mikrodetali dźwięku, co jest szczególnie zauważalne w wysokiej jakości głośnikach kopułkowych. W głośnikach niskotonowych ferrofluid jest rzadko stosowany ze względu na konstrukcję cewki wychodzącej poza szczelinę, co uniemożliwia szczelne wypełnienie. Dyskusja wskazuje, że głośniki wysokotonowe z ferrofluidem są bardziej wytrzymałe termicznie, ale mogą mieć nieco gorszą charakterystykę częstotliwościową i mniejszą szczegółowość dźwięku. Przykładem omawianego modelu jest GDWK 11/100, gdzie bez ferrofluidu dźwięk bywa bardziej krzykliwy, lecz z ferrofluidem głośnik jest trwalszy. W przypadku starszych kopułek Tonsila ferrofluid nie rozwiązuje problemu przegrzewania się cewki, gdyż konstrukcja odprowadzenia ciepła jest inna niż w nowszych modelach. Pojawiły się także pytania o dostępność ferrofluidu do samodzielnej aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA