logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku dynamicznego Seagate ST3500630AS po awarii MBR?

goomisch 16 Gru 2008 17:24 1127 2
REKLAMA
  • #1 5866966
    goomisch
    Poziom 2  
    Witam,

Po dzisiejszych zmaganiach z robactwem dyskowym, niestety byłem zmuszony nacisnąć reset i dysk dynamiczny poszedł spać. Po przeczytaniu kilku wątków domyślam się że szak trafił co najmniej mbr, szczególnie że w DMDE są barzo dziwne informacje (szczegóły w załączniku na screenach i zrzut sektorów wg info z forum). Proszę o pomoc, co prawda odzyskałem najważniejsze kilka plików, ale warto by odzyskać resztę.
    Dysk to Seagate ST3500630AS, a dysk dynamiczy i jedna partycja.

Pozdrawiam
    Marcin
    Załączniki:
    • dysk.rar (55.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 5868787
    goomisch
    Poziom 2  
    Zmieniłem, wygląda że będzie OK. Dziękuję.

Cytat:
    czyli teraz wszystko co pracuje czy niszczy jakas zawartosc plikow na dysku mozna nazywac dyskowym ?

Biorąc pod uwagę ekosystem, to tak. BTW. Robactwo udało się wyplenić wcześniej, nie było specjalnie groźne, ale upierdliwe, komp wykonał klasyczny zwis podczas pełnego skanu AV Kasperskim (wersja pełna z ostatniego PCWK). Po twardym resecie taki efekt.

Cytat:
    co najmniej mbr - mysle ze nie wszystko czytales

Prawdę powiedziawszy, był to pierwszy wątek jaki znalazłem, był jako 2 w googlach :) Miałem to zrobić, czyli zmianić 42 na 07, ale zacząłem się przyglądać dyskowi i zacząłem mieć wątpliwości, że to jedyna przyczyna. Zwłaszcza, że DMDE wyrzucił mi że na dysku są trzy partycje o łącznej pojemności około 2TB. Wolałem się upewnić, moje doświadczenia z ręczną edycją dysków skończyły się 9 lat temu na dyskach coś około 500MB i FAT16/32. NTFS i LBA teraz to dla mnie czarna magia (no prawie czarna :) )

Pozdrawiam
    Marcin
REKLAMA