logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku WD800LB-00DNA0?

henzet 16 Gru 2008 18:14 1172 6
REKLAMA
  • #1 5867144
    henzet
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, ten dysk został uszkodzony poprzez wpinanie go do komputera w czasie gdy komputer pracował- na wtyku z zasilaniem skoczyła mała iskierka, zasilacz wyłączył się, po około 2 minutach zasilacz dał się włączyć. Dysk nie jest widoczny w biosie przy uruchomionym Windowsie z innego dysku ani kiedy uruchomię kompa z botowalnej płyty linuksa. Cały czas wydaje dosyć głośne rytmiczne dźwięki (zit, zit, zit). Nie chcę go naprawiać, chcę odzyskać z niego zdjęcia, cały czas przeglądam allegro w poszukiwaniu podobnego dysku coby spróbować przełożyć elektronikę nie wiem tylko czy w tym przypadku musi być dokładnie ten typ dysku czy może też być z oznaczeniem np: WD800JB,A może ktoś ma jakiś inny dobry sposób ? (O firmach odzyskujących dane wiem ale niestety nie stać mnie :cry: )
  • REKLAMA
  • #2 5867727
    drakomp
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    henzet napisał:
    czy w tym przypadku musi być dokładnie ten typ dysku czy może też być z oznaczeniem np: WD800JB,A może ktoś ma jakiś inny dobry sposób ? (O firmach odzyskujących dane wiem ale niestety nie stać mnie :cry: )

Nie wiem czy jest sens abyś bawił się w odzyskiwanie danych jeżeli nie masz o tym pojęcia. Lepiej zostawić to specjalistom min. z tego forum - na pewno ich cennik nie jest taki jak w firmach, a swoimi operacjami podmian elektroniki możesz doprowadzić do niemożliwości odzyskania ich.
  • REKLAMA
  • #3 5867853
    henzet
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o wymianę elektroniki i przelutowanie scalaka to myślę że temu podołam. Ten dysk , którego szukam jest chyba dosyć rzadko występujący- gdzieś czytałem że to była jakaś wyciszona wersja.Zastanawia mnie czy elektroniki od innych nie pasują..
  • #4 5868312
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5868343
    henzet
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5870293
    henzet
    Poziom 11  
    Jeszcze chciałbym coś zapytać- czy wszelkie operacje związane z podłączaniem dysku po zmianie elektroniki czy też diagnozowanie go np:programem MHDD można wykonywać po podpięciu tegoż dysku do kieszeni zewnętrznej włączonej do gniazda USB czy też koniecznie musi być podłączony do taśmy wewnątrz komputera ?
  • #7 5870414
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Wszelkie działania związane z diagnostyką proszę wykonywać przy dysku podłączonym centralnie do płyty głównej lub kontrolera na PCI, nie pod USB.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800LB-00DNA0 uległ uszkodzeniu wskutek podłączenia do pracującego komputera, co spowodowało iskrzenie na wtyku zasilania i wyłączenie zasilacza. Dysk nie jest wykrywany w BIOS ani pod systemem Linux, a wydaje rytmiczne dźwięki. Autor rozważa wymianę elektroniki na inną z podobnym oznaczeniem, jednak nie jest pewien, czy można użyć zamiennika z innym modelem, np. WD800JB. Wskazano, że dysk należy do rodziny WD Xenon, a kompatybilne płytki elektroniki to modele WDxxx-xxDKAx, xxFRAx, xxDNAx, xxFSAx, xxETAx z pamięcią ROM typu U12. Zaleca się wykonywanie diagnostyki i operacji odzyskiwania danych przy podłączeniu dysku bezpośrednio do kontrolera na płycie głównej lub PCI, a nie przez USB. Ostrzeżono, że samodzielne próby wymiany elektroniki i lutowania scalaków mogą pogorszyć sytuację i uniemożliwić odzyskanie danych, dlatego lepiej powierzyć to specjalistom z forum, którzy oferują tańsze usługi niż komercyjne firmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA