logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid Panasonic NV-FJ625 - nieprawidłowa praca capstanu, co sprawdzić?

Dorian Olech 19 Gru 2008 09:32 1472 4
REKLAMA
  • #1 5876577
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 248
    Trafił do mnie magnetowid z defektem - Zła praca capstanu. Na play pracuje z dużymi obrotami. Jeśli wyciągnę kasetę kręci się nadal-bardzo powoli . Czasami ( przy pierwszym włączeniu ) nie kręci się wcale( play, przewijanie jest)
    Pytanie- uszkodzony capstan -do wymiany ( czytaj nie opłaca się) , czy sterowanie i coś jeszcze można powalczyć. Magnetowid nie pokazuje żadnych błędów.Napięcia poprawne,pozostałe funkcje OK
  • REKLAMA
  • #2 5887024
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Magnetowid ma już parę lat i tu zasilacz do zrobienia zapewne, wymień elektrolity najlepiej wszystkie w zasilaczu. Pozostaje jeszcze przełącznik rodzaju pracy, trzeba go wylutowac i wyczyścić dokładnie styki. Pamiętaj o ustawieniu przełącznika przy zdejmowaniu go aby potem nie przestawić ani o 1 ząbek inaczej niż był.
  • REKLAMA
  • #3 5887076
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    widos napisał:
    Magnetowid ma już parę lat i tu zasilacz do zrobienia zapewne, wymień elektrolity najlepiej wszystkie w zasilaczu. Pozostaje jeszcze przełącznik rodzaju pracy, trzeba go wylutowac i wyczyścić dokładnie styki. Pamiętaj o ustawieniu przełącznika przy zdejmowaniu go aby potem nie przestawić ani o 1 ząbek inaczej niż był.

Napisałem że zasilacz ( napięcia) sprawdzone. Co do przełącznika rodzaju pracy- to spotkałeś kiedyś w tak uszkodzony przełącznik żeby poprawnie wykonywał wszystkie funkcje tylko zmieniał obroty Capstana?
  • REKLAMA
  • #4 5887096
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Patrz jeszcze na płycie głównej czy nie ma przerw przy scalaku sterującym capstan.
  • #5 5889201
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Druk idealny. Sprawdziłem jeszcze reel sensor capstana i jest ok, za to grzeje się scalak. Wszystko wskazuje że to capstan. Wie ktoś może skąd go załatwić?
REKLAMA