logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[HTML] Jak w HTML używać Frameset, by nie przeładowywać całej strony?

esiox 26 Mar 2004 16:03 3552 12
REKLAMA
  • #1 565821
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Na początek proszę zerknąć na moją stronę i kliknąć na dowolny dział np. zdjęcia

www.opisy.private.pl

jak zapewne zauwarzyliscie po przejściu na inny dział czyli np. „zdjęcia” cała strona ładuje się na nowo pomimo tego iż menu po lewej oraz po prawej oraz górne logo się nie zmienia, zmienia się tylko środkowa część strony.

Moje pytanie co zrobić aby (menu lewe, prawe oraz logo górne) nie ładowało się za każdym razem od nowa tylko (środek strony). Rzecz jasna ze mama nieco wiedzy z html bo inaczej nie stworzył bym sam tej strony

Wyjaśnię jeszcze jedno (Menu Lewe oraz Menu Prawe i Logo Górne) są napisane w osobnych plikach html

Zamykam. - arnodziq
  • REKLAMA
  • #2 565861
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Troszkę kiepsko to rozwiązałeś. Postawiłeś stronę na tabeli. Ja bym postawił na:

<frameset rows="80,*" frameborder="NO" border="0" framespacing="0">
    <frame src="UntitledFrame-5.htm" name="topFrame" scrolling="NO" noresize>
    <frameset cols="80,*" frameborder="NO" border="0" framespacing="0">
    <frame src="UntitledFrame-2.htm" name="leftFrame" scrolling="NO" noresize>
    <frame src="Untitled-1.htm" name="main">
    </frameset>
    </frameset>

Jest to bardziej przejżyste i ładuje się tylka ta strona którą chcesz, a nie cały dokument.
  • #3 567931
    esiox
    Poziom 21  
    Jej a mógł byś bardziej szczegółowo mi to wytłumaczyć, to znaczy ten kod html mam umieścić tylko w głównym dokumencie index-a czy jak ?????????
  • REKLAMA
  • #4 567974
    lukas0987
    Poziom 18  
    To był przykład. Znasz ogólną zasadę działania "Frameset"?
  • #5 568271
    esiox
    Poziom 21  
    Nie bardzo,ale szybko się uczę.Zazwyczaj jak cos się na uczę i nie przerabiam tego dłużej to zupełnie w świecie zapominam
  • #6 569119
    lukas0987
    Poziom 18  
    Tutaj masz przykład działania Frameset (odpal index.htm)
    Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś problemy to napisz w poście a ja skonaktuje się z Tobą przez GG.
    Załączniki:
    • strona.zip (2.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 572356
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    a ja bym to zrobił tak...
    ZOstawił tabele, a w tej środkowej, której zawartość ma się zmieniąc, zamiast tekstu wpisał:
    <iframe name="ramka" width="xx" height="xx"></iframe>

Iframe, to ramka wbudowana, znaczy się tak to wygląda:
    Jest sobie takie okienko, i jest sobie strona...
    Na stronie wstawiasz takie okienko, jak ci podałem
    włanczasz indexa, i pojawia się strona z ramką wbudowaną na śrdoku, klikasz na linka, który się odwołuje do strony, np linki, i tą stronę linki, robisz już bez tego menu z boku, bo zmienia się tytlko środek, strona np, linki pojawia się w tej ramce

acha, i jeszcze żeby strony się wyświetlały w tej ramce tyo przy linku musisz dać target="ramka"

AAA, teraz sdopiero luknołem na kod....
    na, a więc, z twojej pierwszej wypowiedzi zrozumiałem że sam tą stronę zrobiłeś, a nie z szablonu :D

Ja tam bym zupełnie zmienił ten kod...
    jak się nie znasz na robieniu tabeli w htmlu to albo śiągnij sobiejakiś dobry kurs, albo.... pomóż sobie frontpagem (naprzykład), ew wordem (też się da), co prawda nie polecam robienia stron w tych progsach, no ale na początek...
    No a więc zrób taką tabelę...
    3 kolumny i 2-3 wiersze
    wiersze na górze scal, i tam walnij banera, albo coś...
    w 2 wierszu i 1 kolumnie daj menu, po prostu walnij linka z tym targetem
    no, i tak dalej...
    Jak chcesz więcej info to na maila:
    elektroniczek(a)wp.pl
  • REKLAMA
  • #8 574633
    soft
    Poziom 12  
    Witam
    Postawienie tej strony na ramkach nie jest złym rozwiązaniem. Tutaj masz linka do strony w3c z opisem ramek: http://www.w3.org/TR/1998/REC-html40-19980424/present/frames.html . Tylko, że to jest specyfikacja HTML, a teraz powinno się stosować XHTML a tam już to troszkę inaczej chyba wygląda...
    Elektroniczek -> IFrame'y chyba nie dziełają pod NN, więc nie są najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #10 576115
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Chyba od 4 wzwyż działąją....
    nn się nigdy nie bawiłem, ale jak czytałem kiedyś gdzieś o iframach, to pisało, że chyba wszystkie nowe to czytają...
  • #11 583865
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    w sumie taka podstawowa zasada przy robieniu stron dla duzej ilości odbiorców, robić ja tak aby była najbardziej kompatybilna max wiadomości schludności minimum niepotrzebnych flashów, jav, ramek ... aby to poszło nawet na IE 3.0

Iframy to niezła dziura w Outlooku Express, pod IExplorerem tez idzie nieciekawe rzeczy robić...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 618679
    fakir7
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Kod frameset jest dobrym rozwiązaniem, ale zbiegiem czasu to ci już nie wystarczy. Ja też zaczynałem od frameset, ale było za mało możliwości. Dlatego teraz robię w php. Jednakże lepiej jest najpierw opanowac html, aby zacząć php. Ponieważ w php również używa się tagów html.
  • #13 618693
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    lukas ta strona o K1 - koło Twojego profilu to Twoja?? http://www.sherdog.com/ .

pamietajmy że ostatnio w modzie sa wszelkiego rodzaju swishe, flashe... w połączeniu z technologią php czy innymi aktywnymi skryptami dają piorunujące możliwości... np: www.kartoo.com
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Autor pyta, jak w HTML zastosować frameset, aby podczas zmiany zawartości środkowej części strony nie przeładowywały się elementy stałe, takie jak menu lewe, prawe oraz górne logo, które są w osobnych plikach HTML. W odpowiedziach zaproponowano użycie znacznika <frameset> z podziałem na wiersze i kolumny, gdzie górny frame zawiera logo, boczne menu są w osobnych frame'ach, a środkowy frame ładuje zmienną zawartość. Alternatywnie zasugerowano użycie <iframe> w środkowej części tabeli, gdzie linki mają atrybut target wskazujący na nazwę ramki, co pozwala na ładowanie tylko środkowej zawartości bez przeładowania całej strony. Dyskusja porusza kompatybilność frameset i iframe z przeglądarkami, zwłaszcza Netscape Navigator i Internet Explorer (od wersji 4 wzwyż). Wspomniano, że frameset jest rozwiązaniem zgodnym ze specyfikacją HTML 4.0, ale obecnie preferuje się XHTML i technologie serwerowe jak PHP, które oferują większe możliwości dynamicznego generowania stron. Zwrócono uwagę na ograniczenia iframe w niektórych klientach pocztowych (np. Outlook Express) oraz na konieczność nauki podstaw HTML przed przejściem do bardziej zaawansowanych technologii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA