logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC GR-DVL767EG - zacina się szuflada, niebieski ekran, czyszczenie głowicy?

procekkk 28 Gru 2008 21:59 2157 1
REKLAMA
  • #1 5915869
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam

Pacjent:
    Kamera cyfrowa na kasery miniDV
    JVC GR-DVL767EG

Objawy:
    - byla OK
    - pozyczono kamere z kasetami na zgranie video na DVD do studia gdzie obroabiaja video
    - chcialem wlaczyc jedna z kaset (szuflada na kasety byla pusta) i pierwsze co mnie zdziwilo to przy otwieraniu szuflady na kasete jakby sie zaciela w polowie wysuwania
    - wlozylem kasete i przy probie uruchomienia (pierwszej po odbierze kamery i kaset) jednej ze zgrywanych kaser miniDV wciagnelo kasete
    - potem przy paru nastepnych probach uruchomiania filmu, obraz byl z pasami oraz wyskoczyl komunikat, zeby wyczyscic glowice uzywajac kasety czyszczacej
    - szuflada z kaseta dosc czesto zacina sie w polowie wysuwania, rowniez pare razy zaciela sie w polowie wsuwania
    - kamera lezala pare dni, nie znalalem u siebie kasery czyszczacej (moze jutro uda mi sie kupic)
    - dzisja probowalem jeszcze raz uruchomic (znowu obraz z poziomymi pasami oraz komunikat zeby wyczyscic glowiece)
    - przewinalem kasete od poczatku i juz wogole nie odtwarza zadnej kasetu - nie wyswietla czasu, ani obrazu

Jutro moze uda mi sie kupic kasete czyszczaca.
    Nie wiem co zrobic w zwiazku z kamera. jeszcze jakies 2 tydzien temu bez problemu chodzila do momentu oddania jej razem z kasetami do zgrania.
    Co mogli z nia zrobic ze sie uszkodzila?

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 5916104
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Witam

Prawdopodobnie masz przestawione skosy taśmy, są to te małe prowadnice które naciągają taśmę na dysk z głowicami. Pamiętam że dość częsta przypadłość w kamerkach sony. Zabrudzenie głowicy raczej objawia się śnieżeniem obrazu o ile od razu nie włączy się bluskrin.
    Objawy o których piszesz bardziej pasują właśnie do złego ustawienia skosów taśmy, im więcej przewijasz, wkładasz i wyciągasz taśmę to przy poluzowaniu się tych prowadnic pogłębiasz "rozjechanie" się ich...
    A jeszcze jedno, raczej nie powinieneś po nikim krzyczeć, nie jest to uszkodzenie wynikłe ze złej obsługi ...
REKLAMA