logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowe działanie klawiatury w Acer TravelMate 2350 - losowe znaki

Oksy 29 Gru 2008 18:06 2025 4
REKLAMA
  • #1 5919428
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam problem z laptopem (a raczej z jego klawiaturą) firmy Acer, model to: TrawelMate 2350.

Mianowicie, jak klawiaturze nacisnę kilka klawiszy naraz to coś tam jakby jakieś literki próbowało napisać (do testów użyłem notatnika) to znaczy pisze ale żadna z nich nie odpowiada tym wciśniętym np. (niekoniecznie taki zestaw) jak wcisnę naraz litery „o k u h „ to w programie do edycji wpisze mi zestaw „w . –„ czasem w chwili puszczania (zwalniania) klawiszy coś tam jeszcze wyskoczy (są to losowe przykłady). Czasami potrafi się zaciąć i sam (mimo puszczenia klawiszy) wstukuję jakąś literką w nieskończoność (przypominam iż jest to losowe zachowanie) lub zachowuje się jakby miał cały czas wciśnięty klawisz „Shift”.

Na zewnętrznej klawiaturze podłączonej do USB działa poprawnie (to znaczy ta zewnętrzna pod USB działa poprawnie), Touchpad jak i zewnętrzna myszka pod USB działają poprawnie.

Zakupiona nowiutka (nie używana) klawiatura zachowuje się w sposób identyczny (czy to możliwe aby obie (stara i nowa) miały taką samą wadę ??)

Obecnie laptop rozebrany na części pierwsze, na płycie głównej nie widać uszkodzeń (cały dzień ją oglądałem przez lupę), odpalony w powietrzu (klawiatura nie dotyka do reszty podzespołów) zachowuje się bez zmian. Bez dysku twardego wogule nie odpala (załącza i za chwileczkę gaśnie wszystko) tak samo dzieje się bez pamięci RAM (pamięci niestety nie mam jak podmienić) ale dysk uruchomiony (w kieszeni na stacjonarnym kompie) sprawuję się bez zastrzeżeń.
    Jaka może być diagnoza, co jeszcze i jak mogę sprawdzić? Czy to padła płyta główna czy raczej mam pecha i zainwestować w jeszcze jedną klawiaturę??

Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady i sugestie. Pozdrawiam no i oczywiście Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :-)
  • REKLAMA
  • #2 5924246
    bwiech
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Zaktualizuj BIOS - prawdopodobnie padł kontroler klawiatury, należałoby go również zrestartować... ale BIOS w pierwszej kolejności...

A teraz kilka pytań by wyeliminować inne przyczyny: :idea:
    - czy klawisze po wciśnięciu od razu wracają na swoje miejsce?
    - czy klawiatura nie była czymś zalana?
    - czy taśma jest prawidłowo włożona, nieprzerwana niepozaginana mocno?
  • REKLAMA
  • #3 5928745
    Oksy
    Poziom 20  
    Witam.
    I tak.
    Bios zaktualizowany do najnowszej wersji z strony Acera t.z. v1.70A (aktualizacja z poziomu Windows - inaczej się nie dało) - Brak poprawy (czyli po staremu).
    Reset BIOS (wylutowanie baterii) - Brak poprawy (czyli po staremu).

A.d.1 - Klawisze chodzą poprawnie, nie są że tak powiem miękkie, to znaczy mają pewny skok zarówno przy wciskaniu jak i przy puszczaniu klawiszy.
    A.d.2 - Nie był zalany (stało się tak z dnia na dzień).
    A.d.3 - Taśma wkładana kilkakrotnie (założona poprawnie - włożona równo, gniazdo dociśnięte). Taśma oglądana pod silnym światłem (nie widać żadnych ubytków ścieżek). Lekkie przegięcie (ale nie sprasowanie) w jednym miejscu (fabryczne) przy zakładaniu / zdejmowaniu nie maltretowana (starałem się robić to delikatnie.

P.s.
    Właśnie zauważyłem że zachowuje się jak by była wciśnięta strzałka "do góry", sęk w tym iż klawiatura nie jest podłączona (leży obok).
    W takim układzie chyba raczej uszkodzenie płyty głównej.
    Jak i co z tym kontrolerem? Wystarczy go wygrzać czy raczej do wymiany? No i najważniejsze dla mnie to który to scalak?

Pozdrawiam i dzięki wielkie za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 5928807
    bwiech
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Należy więc wymontować płytę główną i prześledzić całą drogę ścieżek od złącza klawiatury do czipów... (NIESTETY).

Szczęśliwego nowego roku :!:
  • #5 5929117
    Oksy
    Poziom 20  
    Oki tak zrobię i jeszcze raz dzięki za pomoc. No i oczywiście na wzajem Szczęśliwego Nowego Roku.

Pozdrawiam
REKLAMA