logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zaprogramować PIC16F874A zamiast PIC16F874?

mawwo 29 Mar 2004 17:53 1586 7
REKLAMA
  • #1 570374
    mawwo
    Poziom 11  
    witam
    Do tej pory uzywalem pic16f874 i do detego mialem program ktory zalatwial jego programowanie i bylo OK , ale teraz sa dostepne tylko wersje z "A" i zaczely sie schody , nie moge zaprogramowac pica 16F874A
    Czy moze ktos pomoc?
    mawwo
  • REKLAMA
  • #2 570396
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wersje A korzystają z innych algorytmów programujących, jakiego używasz programatora?
  • REKLAMA
  • #3 570791
    mawwo
    Poziom 11  
    Nie uzywam programatora tylko programuje podlaczajac moja plytke do peceta i uzywam do tego specjalny program (napisany do tej plytki)
    Mam taz Willema+adapter pic ,ale nie wykorzystywalem go do tego .
    Nie mam kabla ICSP (to nie problem ale nie znam kolejnosci pinow w willemie)
    mawwo
  • REKLAMA
  • #4 570933
    elektryk
    Poziom 42  
    mawwo napisał:
    Nie uzywam programatora tylko programuje podlaczajac moja plytke do peceta i uzywam do tego specjalny program (napisany do tej plytki)
    A może więcej szczegółów? Tu nikt nie ma szklanej kuli żeby wróżyć w jaki sposób Ci pomoć.
  • #5 571201
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Przy takim sprzeęcie zapomnij o programowaniu z literką A. Musisz mieć program do tego dostosowany.
    Nie pozostaje nic innego jak programator.
  • REKLAMA
  • #6 571315
    mawwo
    Poziom 11  
    Czy hexa też trzeba zmienić?
    Mam Willema z adapterem do piców , trzeba tylko połączyć ICSP (nie mam kabla ale go zrobię) nie mam tylko oznaczeń wyjść ICSP z programatora a na adapterze są
    mawwo
  • #7 571493
    elektryk
    Poziom 42  
    Hexa 'raczej' nie trzeba będzie zmieniać, a jeżeli już to jakieś kosmetyczne zmiany. A co do ICSP to interesuje Cie pięć linii sterujących, możesz je nawet 'wyprowadzić' z podstawki willema albo gdzieś z laminatu.
  • #8 571918
    mawwo
    Poziom 11  
    To pierwsze spróbuję bez zmiany hexa i zobaczę czy będzie dobrze.
    W willemie mam wlutowane piny (5) ICSP tylko nie są opisane na płytce poszczególne piny , nie wiem który jest Vpp,Vdd,Gnd,SDA,SCL , a jest to typowy willem taki jak widac przy uruchomieniu EpromM51.
    mawwo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z programowaniem mikrokontrolera PIC16F874A, który zastąpił wcześniejszy model PIC16F874. Wersje z literą "A" wymagają innych algorytmów programowania, co powoduje trudności przy użyciu dotychczasowego oprogramowania i sprzętu. Programowanie odbywa się bez dedykowanego programatora, bezpośrednio przez komputer i specjalny program napisany do własnej płytki. Posiadany jest programator Willem z adapterem do PIC, jednak brak jest kabla ICSP oraz oznaczeń pinów ICSP na programatorze, co utrudnia podłączenie. Wskazano, że do programowania PIC16F874A konieczne jest użycie odpowiedniego programatora i oprogramowania dostosowanego do nowych algorytmów. Hexadecimalny plik programu (hex) raczej nie wymaga zmian lub ewentualnie kosmetycznych. Do programowania ICSP potrzebne jest połączenie pięciu linii sterujących (Vpp, Vdd, GND, SDA, SCL), które można wyprowadzić z podstawki programatora Willem lub z laminatu płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA