logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywa połączenie internetowe przy pobieraniu na laptopie - co robić?

puzzy 03 Sty 2009 16:50 1137 5
REKLAMA
  • #1 5943364
    puzzy
    Poziom 2  
    Witam.

Mam bardzo dziwny problem.
    Od września jestem posiadaczem laptopa.
    Dokupiłem też router do połączenia z internetem.
    W domu miałem już komputer stacjonarny. Internet jest z kablówki. Komputer stacjonarny jest podłączony do modemu przez USB. Router podłączyłem do modemu kablem sieciowym (RJ czy jak mu tam).
    No i aż do początku grudnia nie było żadnych problemów.
    Oba kompy były normalnie użytkowane. Grało się, pobierało się.
    Od miesiąca gdy na laptopie pobieram cokolwiek na komputerze stacjonarnym zrywa połączenie po kilku minutach. Pomaga odłączenie na moment kabla USB od routera do kompa. Ale niestety tylko na chwilkę.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5943739
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    podłącz stacjonarny do routera tak jak laptopa a nie do modemu
  • REKLAMA
  • #3 5943904
    Sir Ferdek
    Poziom 2  
    prawdopodobnie modem pobrał sobie nowy soft (tak tak, ja też mam kablówke i od montera dowiedziałem się że czasami się modem dłużej włącza bo pobiera nowy soft) który blokuje możliwość korzystania jednocześnie z portu USB oraz zwykłego ethernetu. Problem może rozwiązać (tak jak pisze abdenagof) podłączenie obydwu komputerów do routera przy pomocy kabla sieciowego. Jeśli w routerze nie ma tylu portów pozostaje kupienie switch'a i odpowiednie skonfigurowanie routera...
  • REKLAMA
  • #4 5944216
    puzzy
    Poziom 2  
    Do abdenagof: spróbuje później. :)

Do Sir Ferdek: ale podczas "normalnego" korzystania z internetu nie ma żadnych problemów. Zaczyna się gdy zaczynam coś pobierać na laptopie. Nawet jak ściągam plik, który ma kilka kb.
  • REKLAMA
  • #5 5944658
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Za te kilkanaście złotych dokup (chociaż może już masz) kartę sieciową do stacjonarnego komputera. Łącząc przez USB i tak stacjonarny musi Ci "symulować" kartę sieciową, co tylko niepotrzebnie go obciążą. A karta sieciowa to nieduży wydatek. A wcześnie zrestartuj modem. Nie zaszkodzi spróbować.
  • #6 5947211
    puzzy
    Poziom 2  
    Podłączyłem komputer stacjonarny do routera.
    Na razie działa. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
REKLAMA