logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prosty kolorofon z DIY wzmacniaczem i potencjometrem?

Jaromir Kurek 07 Sty 2009 19:28 2669 10
REKLAMA
  • #1 5965250
    Jaromir Kurek
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jaki zrobić bardzo prosty efekt wizualny. Chciałbym zrobić kolorofon jestem bardzo początkujący mam taki wzmacniacz z potencjometrem DIY może go jakoś przerobić?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5965336
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Skoro jesteś bardzo "zielony" to może zacząć od "kolorofonu" sterowanego przy pomocy komputera? Dużo prostsze (sam tak zacząłem), a satysfakcja ogromna. Części raczej niedrogie (może poza płytką), a montaż prosty.
  • REKLAMA
  • #3 5965519
    Jaromir Kurek
    Poziom 18  
    Z komputera nie chcę bo czasem robię jakąś imprezkę korzystając z kompa lub radmora i odtwarzacza CD. Więc może na mikrofonik?
    Pozdrawiam
  • #4 5965685
    pol102
    Z mikrofonikiem jest trochę więcej zabawy i stopień skomplikowania wzrasta adekwatnie do ilości kanałów. Przykład: 6 żarówek(kanałów) - 6 różnych filtrów.
  • #5 5965975
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Na elektrodzie jest pełno tego typu tematów, poszukaj trochę.
  • REKLAMA
  • #6 5968546
    Jaromir Kurek
    Poziom 18  
    Ok poszukam ale nie zamykam tematu bo może będę o coś pytał pozdrawiam!!
  • #7 6010749
    jakubb8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wyżej bylo wspomniane o 6-u kanalach, a czy może mi ktos powiedzieć jak zrobić filtry? Szukam caly czas schematów ale nie widzę nigdzie na ilość kanalów większą niż 3, a chce więcej, ponieważ kolega zaproponowal mi żębym mu pomagal, on gra muze, a ja mam sie zająć oświetleniem, strobole już są ale kolofonek fajny też by sie przydal. wiec jesli ktos wie jak zrobic filtry to prosze o podpowiedz, pozdrawiam
  • #8 6010970
    pol102
    Jeśli jesteś zdolnym elektronikiem to wystarczy zmienić wartości kondensatorów i rezystorów...
  • REKLAMA
  • #9 6013375
    jakubb8
    Poziom 11  
    hehe ja sie dopiero ucze ;D w szkole narazie nic takiego nie mowia :( a czy mozesz mi podpowiedziec jak dobierac wartosci?? Sa jakies sposoby, wzory lub inne metody, oprocz metody prob i blędów :)
  • #10 6015772
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    jakubb8 napisał:
    hehe ja sie dopiero ucze ;D w szkole narazie nic takiego nie mowia :( a czy mozesz mi podpowiedziec jak dobierac wartosci?? Sa jakies sposoby, wzory lub inne metody, oprocz metody prob i blędów :)

Witam
    Dokładnie i to "łopatologicznie" jest wytłumaczone TU a ilość kanałów zależy od ilości zastosowanych filtrów.
    Pozdrawiam.
  • #11 6018470
    jakubb8
    Poziom 11  
    Jak zrobić prosty kolorofon z DIY wzmacniaczem i potencjometrem?

Ogólnie chcę wykorzystać ten schemat, zaznaczylem elementy które się zmieniają w poszczególnych filtrach. I czy może mi ktoś wytlumaczyc dlaczego przyjmują one takie wartości oraz jak to obliczyć żeby dobrać wartości elementów jeśli chce aby mój jeden kanal reagowal na jakąś częstotliwość która sobie wcześniej ustalę??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego kolorofonu z wykorzystaniem DIY wzmacniacza z potencjometrem, skierowanego do początkujących. Propozycją jest rozpoczęcie od kolorofonu sterowanego komputerowo ze względu na prostotę montażu i dostępność części, jednak autor preferuje rozwiązanie oparte na mikrofonie, aby nie używać komputera podczas imprez. Wykorzystanie mikrofonu zwiększa stopień skomplikowania, zwłaszcza przy większej liczbie kanałów (np. 6 kanałów wymaga 6 różnych filtrów). Poruszono temat doboru wartości elementów filtrów (kondensatorów i rezystorów) oraz sposobów ich obliczania, co jest kluczowe dla uzyskania reakcji kanałów na określone częstotliwości. Wskazano na dostępność licznych schematów i materiałów edukacyjnych na forum Elektroda, w tym schematów filtrów i ich modyfikacji poprzez zmianę wartości elementów. Autorzy dyskusji podkreślają, że ilość kanałów zależy od liczby zastosowanych filtrów, a dobór wartości elementów można realizować za pomocą wzorów lub metod prób i błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA