logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać dane z RS232 w Mitsubishi FX24M i Mac50 bez Melsoft?

Molejnic 08 Sty 2009 00:44 1829 3
  • #1 5967052
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Trafiłem dziś na maszynę która jest sterowana za pomocą sterownika jak w tytule. Posiada ona panel tekstowy MAC50 na którym jest złącze RS232. Maszyna ta to prasa do kontroli ugięcia rur z tworzywa. Podczas testu mierzy siłę i pozycję ugięcia (wartości analogowe) i te wartości wyświetla na wyświetlaczu. Maszyna jest szwedzka firmy Elvag Konsult AB i nosi nazwę Prowningspress. Zaistniała potrzeba zrobienia wizualizacji. I tu pojawia się moją prośba i pytanie. Nie programowałem nigdy sterowników mitsubishi, nie znam ich. Wiem, że wizualizację można zrobić za pomocą oprogramowania Melsoft (tudzież Melsec) choć też nie jestem do końca pewien. Czy można za pomocą tego portu na panelu dostać się do odpowiednich wartości w sterowników bez tego softu? Czy istnieją jakieś funkcje (komendy) rs? Chodzi głównie o tą paczkę danych co pojawia się podczas testu rury. Czytałem jakąs dokumentację znalezioną w sieci ale jakoś do mnie nie przemówiła. Są opisy konfiguracji rs'a ale nie ma nic o komendach rs i jego ustawianiu softwarowym. Jest schemat podłączenia drukarki ale nic więcej. Czy może ten sterownik wystawia dane na rs'a i należy je tylko czytać (ale jak to się uruchamia)? Blokadą dla mnie jest też szwedzkie menu na wyświetlaczu. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #2 5967383
    premiks
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam!
    Z tego co się orientuję to panel E50 ma jeden port dzielony na RS232/RS422. Ze sterownikiem smiga po 422. Ja do wizualizacji użyłem CITECTA soft jest darmowy płacisz jedynie za klucz (cena klucza zależna od ilości zmiennych np. 20 , 50 , 100 itd).Problem może polegać na tym czy do tego sterownika jest jakiś moduł komunikacji (z oznaczeń wnioskuję ,że to starsza jednostka) . Zadzwoń do placówki MPL-a w Balicach i poproś o rozmowę z Panem Wojciechem Wąsikiem napewno pomoże.
  • #3 5967391
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    do odczytania zawartości panelu program e-designer
    przez rs232 można się połączyć z PC i odczytać zawartość rejestrów i flag sterownika a jakiego programu użyć ?
    gx developer służy do programowania sterownika, a do wizualizacji można jakąś scadę jeśli koszty nie grają roli
    a inaczej musiałbyś poszukać opisu protokołu
    powinno gdzieś coś być, kolega robił kiedyś odczyt z FX albo z Q przez ethernet i znalazł opis, program był w C i działało

P.S. przedmówca ma rację, do MPL możesz zadzwonić i zapytać
  • #4 5971787
    Zoomas
    Poziom 12  
    Ja ostatnio miałem właśnie do wykonania zlecenie na Mitsubishi (PLC + panel), do wykonania użyłem:

GX Developer - do programowania PLC - były problemy z połączeniem się z PLC za pomocą programu, którym dysponowałem, a po rozmowie telefonicznej z dystrybutorem (chyba to właśnie MPL było też) otrzymałem darmowo najnowszą wersję oprogramowania!

E-Designer - do stworzenia wizualizacji na panelu - program bardzo intuicyjny - miałem pierwszy raz w życiu do czynienia z wizualizacjami, a poszło bez najmniejszych przeszkód i całkiem efektownie i czytelnie (przynajmniej na razie nikt nie narzekał).

Urządzenia komunikują się za pomocą portu szeregowego 422 - jedyną niedogodnością jest to, że aby wprowadzić poprawki do PLC trzeba odczepiać panel.. Do połączenia PLC z komuterem używałem oryginalnego kabla SC-09 chociaż z tego co wiem istnieją działające zamienniki.

W Twoim przypadku zrobiłbym następująco - podłączył PC do PLC, obejrzał program w poszukiwaniu rejestrów w których przechowywane są ważne dla Ciebie liczby (będą to wartości Dxxxx). Jak już będziesz miał te wartości to wystarczy za pomocą E-Designera umieścić je na wyświetlaczu (służyła do tego funkcja Analog Numeric o ile pamiętam). Więcej możesz dowiedzieć się z instrukcji producenta - są dosyć szczegółowe. Jeżeli tam nie znajdziesz potrzebych informacji to zerknij jeszcze tutaj: http://forums.mrplc.com/index.php?dlcategory=20
REKLAMA