Trafiłem dziś na maszynę która jest sterowana za pomocą sterownika jak w tytule. Posiada ona panel tekstowy MAC50 na którym jest złącze RS232. Maszyna ta to prasa do kontroli ugięcia rur z tworzywa. Podczas testu mierzy siłę i pozycję ugięcia (wartości analogowe) i te wartości wyświetla na wyświetlaczu. Maszyna jest szwedzka firmy Elvag Konsult AB i nosi nazwę Prowningspress. Zaistniała potrzeba zrobienia wizualizacji. I tu pojawia się moją prośba i pytanie. Nie programowałem nigdy sterowników mitsubishi, nie znam ich. Wiem, że wizualizację można zrobić za pomocą oprogramowania Melsoft (tudzież Melsec) choć też nie jestem do końca pewien. Czy można za pomocą tego portu na panelu dostać się do odpowiednich wartości w sterowników bez tego softu? Czy istnieją jakieś funkcje (komendy) rs? Chodzi głównie o tą paczkę danych co pojawia się podczas testu rury. Czytałem jakąs dokumentację znalezioną w sieci ale jakoś do mnie nie przemówiła. Są opisy konfiguracji rs'a ale nie ma nic o komendach rs i jego ustawianiu softwarowym. Jest schemat podłączenia drukarki ale nic więcej. Czy może ten sterownik wystawia dane na rs'a i należy je tylko czytać (ale jak to się uruchamia)? Blokadą dla mnie jest też szwedzkie menu na wyświetlaczu. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Konto firmowe: