logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Calibra 1992 – Pioneer DEH-P3500MP, słaby odbiór radia po wymianie, separator?

adamlipian 08 Sty 2009 12:00 1777 8
REKLAMA
  • #1 5967947
    adamlipian
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    zapewne byl juz taki temat ale nie moglem znalesc.

Posiadam opla calibre z 1992 i przy seryjnym radiu odbiór stacji radiowych był bardzo dobry natomiast gdy włożyłem nowe radio(pioneer deh-p3500mp) to prawie w ogole nie dziala radio(szum).Chodzi chyba o separator ale na ogloszeniach na allegro jest napisane ze te separatory sa do vw audi i seata.Czy bedzie roznica jesli zaloze ten separator do opla a moze lepiej wzmacniacz antenowy??
  • REKLAMA
  • #2 5972940
    walczewskia
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Na allegro znajdziesz również separator do opla ,ale sądze że przed zakupem lepiej sprawdź dobrze antenę.Raczej jest mało prawdopodobne aby miedzy radiem firmowym opla,a tym które włożyłeś była aż taka różnica w sygnale.
  • REKLAMA
  • #3 5975416
    adamlipian
    Poziom 12  
    A w jaki sposób sprawdzić antenę? Ale myślę że jest ona dobra bo z orginalnym radiem działa dobrze
  • #4 6042608
    walczewskia
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Antenę sprawdzisz miernikiem czy np. nie ma przerwy w obwodzie.Ważna jest też masa anteny.
  • REKLAMA
  • #5 6043413
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Ja mam taki sam problem w astrze, stary kaseciak odbiera dobrze a nowe jvc w ogóle.
  • #6 6065800
    adamlipian
    Poziom 12  
    Odbiór mi się poprawil.W opcjach radia zmienilem jakis parametr fm ze 100 na 50.Nie wiem co to jest ale poprawilo odbior.Radio to pioneer p3500mp
  • REKLAMA
  • #7 6065812
    slavwek.ie
    Poziom 34  
    Ocena: 127
    adamlipian napisał:
    zmienilem jakis parametr fm ze 100 na 50
    zmieniłeś zakres przeszukiwania fal FM, nie ma to wpływu na poprawę odbioru.
  • #8 6065985
    911driver
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawdź antene, po drugie jeżeli orginalne działa ok to może jest juz wzmacniacz w antenie tylko trzeba go zasilić z radia. Jaką masz kostke? ISO czy fabryczną opla?
  • #9 6093920
    adamlipian
    Poziom 12  
    Nie mam kostki.Poprzedni własciciel uciąl kable, na moje nieszczęście dość daleko.Podłączyłem do radia tylko to co potzebne czyli zasilanie i masa.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Calibra z 1992 roku wymienił oryginalne radio na Pioneer DEH-P3500MP, po czym zauważył bardzo słaby odbiór stacji radiowych, objawiający się szumem. Podejrzewa, że problem może dotyczyć separatora antenowego, jednak dostępne na Allegro separatory są dedykowane do VW, Audi i Seata, co rodzi pytanie o kompatybilność z Oplem. W dyskusji zasugerowano najpierw dokładne sprawdzenie anteny miernikiem pod kątem przerwy w obwodzie oraz poprawności masy anteny, gdyż oryginalne radio odbierało dobrze, co wskazuje na potencjalny problem z okablowaniem lub zasilaniem wzmacniacza antenowego. Wskazano, że w niektórych modelach antena może mieć wbudowany wzmacniacz wymagający zasilania z radia, co może być przyczyną słabego sygnału po wymianie radia. Autor potwierdził, że kable antenowe zostały ucięte przez poprzedniego właściciela i podłączył jedynie zasilanie i masę do radia, bez dedykowanej kostki (ISO lub fabrycznej Opla). Dodatkowo zmiana parametru FM w radiu (zakres przeszukiwania fal) nie miała wpływu na poprawę odbioru. Problem jest podobny do zgłaszanego przez innych użytkowników, np. w Oplu Astra z nowym radiem JVC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA