Czy moze ktoś pomodz mi w moim problemie? A mianowicie; wgrywam windows XP Pro. Dochodzi juz do instalacji systemu i na 37 nin. restartuje sie i nic wiecej. Prosze pomozcie. Pozdrawiem.
Sprawdze. Czy masz jescze jakies pomysly ktore moge sprawdzic?
A może z łaski swojej podasz konfigurację uwzględniając zasilacz - marka i moc. Sprawdź stan kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej. W przypadku posiadania dwóch modułów pamięci na czas instalacji zostaw jeden.
To idź do znajomej, i zobacz co ma w środku ten komputer. Tak to możemy tylko gdybać. Jak już będziesz to sprawdź kondensatory jak już pisałem w pierwszym poście.
I co, informacje o płycie głównej dasz jutro, o pamięciach pojutrze i tak będziemy się bawić a wątek niepotrzebnie będzie się rozrastał?
Zbierz wszystko do "kupy" i podaj KONKRETNĄ konfigurację.
Ponadto czekam na informacje odnośnie kondensatorów na płycie głównej i zasilaczu. Co z pamięciami,zrobiłeś tak jak pisałem? Możesz je także przetestować w programie Memtest -> www.memtest.org
A może z łaski swojej podasz konfigurację uwzględniając zasilacz - marka i moc. Sprawdź stan kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej. W przypadku posiadania dwóch modułów pamięci na czas instalacji zostaw jeden.
Marcin230 napisał:
I wyłącz w biosie wszystkie niepotrzebne urządzenia. Jeśli myszka lub klawiatura jest na USB, to zmień na PS/2.
mat_ed napisał:
To idź do znajomej, i zobacz co ma w środku ten komputer. Tak to możemy tylko gdybać. Jak już będziesz to sprawdź kondensatory jak już pisałem w pierwszym poście.
Jak dotychczas wiemy tylko jaki jest zasilacz i jaki jest procesor.
Dopóki autor tematu nie poda informacji o które dotychczas prosiliśmy prosze o nie kontynuowanie dyskusji.
Kondesatory wydaja sie wporzadku, zadnych zmian nie widac. Pamiec RAM Mam 3 kosci i kazda jest inna, a do tego nic na ich niema tylko plomby.Nośniki sprawdziłem 3 i to samo. Przejzałem wszystkie dodatkowe karty i kable.
Nie moge przetestować tych kości tym programem bo nie mam sprawnego kompa do ktorego moglbym je wsadzić. A próba instalacji na każdej z nich doszla do 37 min i zawieszal sie komp. Raz doszlo do 34 min.
GibonTMP, następny taki post i cały temat zostanie zamknięty oraz usunięty z Forum. Koledze nawet nie chciało się rozejrzeć za programem memtest aby sprawdzić choć jedno zdanie z jego opisu. Przecież my wiemy, że kolega nie ma zainstalowanego systemu, więc nie podpowiadalibyśmy programu uruchamianego w środowisku Windows. A kolega nie raczył nawet zacząć ściągać tego programu.
Niech kolega weźmie sobie do serca punkt 16 regulaminu forum.
http://www.memtest.org/ Pobieraj z tamtej strony. Zrób to, co Ci radziłem poprzednio i to co radzili pozostali. Przeczytaj dokładnie cały wątek i odpowiedz szczegółowo na to co było zadane. Pisz co jest nawet jeśli Tobie wydaje się to nieistotne.
Odłącz od komputera też wszystko poza monitorem, klawiaturą i myszką (kabel zasilający zostaw). Jeśli mysz lub klawiatura jest na USB, to zmień na PS/2.
Po ściągnięciu rozpakuj, wejdź do katalogu floppy - w tym czasie przygotuj nową lub sformatowaną dyskietkę, włóż do stacji dyskietek po czym uruchom plik install.bat. Dyskietkę masz już gotową. Teraz udaj się do BIOS-u, zmień bootowanie na stację dyskietek i uruchom z niej Memtest.
Właściwości magistrali pamięci
Typ magistrali SDR SDRAM
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 125 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 125 MHz
Przepustowość 997 MB/sek
Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
Typ magistrali PCI
Szerokość magistrali 32-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 42 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 42 MHz
Przepustowość 166 MB/sek
Informacje fizyczne płyty głównej
Liczba gniazd procesora 1
Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR
Liczba gniazd pamięci 3 DIMM
Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio
Współczynnik postaci ATX
Rozmiar płyty głównej 220 mm x 300 mm
Mikroukład płyty głównej ApolloPro133A
Procesorze:
Cytat:
Właściwości procesora
Typ procesora Intel Celeron II, 872 MHz (10.5 x 83)
Nazwa kodowa Celeron III, Coppermine Lite, Coppermine-128
Seria cC0
Oryginalna częstotliwość taktowania 700 MHz
Pamięć podręczna L1 kodu 16 KB
Pamięć podręczna L1 danych 16 KB
Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)
Informacje fizyczne procesora
Typ obudowy 370 Pin FC-PGA
Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
Liczba tranzystorów 28.1 milion(ów)
Technologia wykonania 6M, 0.18 um, CMOS
Rozmiar procesora (Die Size) 90 mm2
Napięcie rdzenia 1.70 V
Napięcie We /Wy 3.3 V
Typowa moc 9 - 22 W (zależna od szybkości procesora)
Maksymalna moc 14.0 - 33.0 W (zależna od szybkości procesora)
Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u Award Modular
Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u Award P6VXA Ver 2.0b 01/06/2001
Data BIOS'u systemowego 01/06/01
Data BIOS'u wideo 03/31/00
Problemy i Sugestie
Sugestia BIOS systemu jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.
Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.
✨ Podczas instalacji systemu Windows XP Pro proces zatrzymuje się około 37 minuty, po czym komputer się restartuje. W tym momencie instalator ładuje sterowniki urządzeń, co może wskazywać na problem z uszkodzonym nośnikiem instalacyjnym lub wadliwym sprzętem. Zalecane jest sprawdzenie nośnika instalacyjnego, kondensatorów na płycie głównej i zasilaczu, a także testowanie pamięci RAM pojedynczo, najlepiej za pomocą programu Memtest86 uruchamianego z dyskietki, gdyż brak jest działającego systemu operacyjnego. Wskazano na konieczność wyłączenia zbędnych urządzeń w BIOS-ie oraz zmianę myszy i klawiatury z USB na PS/2. Konfiguracja sprzętowa obejmuje zasilacz FSP Group Inc. model FSP250-60GTA, dysk twardy Seagate Barracuda ATA IV model ST320011A, procesor Intel Celeron 700 MHz oraz płytę główną ECS P6VXA. Użytkownik posiada trzy różne kości pamięci RAM bez oznaczeń, które powodują zawieszanie się instalacji. Sugerowano również przywrócenie ustawień BIOS do fabrycznych poprzez wyjęcie baterii CMOS lub użycie zworki CLR_CMOS, zwłaszcza jeśli sprzęt był podkręcany. Wątek podkreśla konieczność zebrania pełnej i konkretnej konfiguracji sprzętowej oraz dokładnego opisu wykonanych testów w celu skutecznej diagnozy problemu. Wygenerowane przez model językowy.