logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWT 1255 - nie pobiera wody, wyciek przy wężu zasilającym

mieciasty 13 Sty 2009 20:55 12325 18
  • #1 5994781
    mieciasty
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pralka po właczeniu pozwala na wybór programów, nie wyswietla żadnych błedów, ale nie pobiera wody, jedynie blokuje pokrywe i to wszystko. Co może być przyczyna tego stanu. Dodatkowo od spodu jest zauważalny mały wyciek wody, rosi od środka z elementu do którego przykręcony jest wąz zasilający w wodę.
    Z góry dziękuje za sugestie co do przyczyn tego stanu.
  • #2 5997558
    kruszyna 2
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    »dochodzi do elektrozaworów woda
  • #3 5997997
    Rysiek 19
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Przyczyną może być zapchane sitko elektrozaworu,albo blokada układu przez wyłącznik zabezpieczający praed zalaniem.Przechyl prallkę na siebie o 60 stopni,żeby woda spłnęła.
  • #4 5998184
    mieciasty
    Poziom 10  
    Dzieki. Ale jak dostać się do tego sitka?

Dodano po 1 [minuty]:

Przechylanie nic nie daje, przechyliłem juz wczesniej jak zaglądałem do jej wnetrza.
  • #5 6005909
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Normalnie po odkręceniu węża przy Pralce powinno być dostepne - jak oczyscić to jest opisane w instukcji- oczyścić i założyć WŁASCIWĄ stroną.
    Niektóre modele pralek mają jeszcze kolanka przejsciowe i wtedy dostęp wymaga demontażu zaworu w tym częsciowego demontażu pralki.
    Jezeli po odkreceniu weża od pralki nie widać sitka(jest to częsć elektrozaworu o ile ktoś wczesniej nie wyrzucił) należy sprawdzić wewnątrz pralki- dotyczy to modeli napełnianych od góry!
  • #6 6048112
    mieciasty
    Poziom 10  
    Wyjąłem cały elektrozawór czysty jak z fabryki, sitko i wszystkie rurki drożne. Niestety pralka dalej nie działa nie pobiera wody. Pytanie czy to może być elektrozawór czy tez jakaś inna jeszcze przyczyna. Elektozawór ma trzy cewki biała czarną i zielona i takie same odchodza od niego rurki plastikowe. Zawór ten wygląda dobrze nie widać żadnych uszkodzeń czy przepaleń cewek.
    Jak sprawdzic czy jest dobry po wyjęciu z pralki. Z góry dziekuje za pomoc.
  • #7 6048331
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Sprawdź po załączeniu, czy na którąkolwiek jest podawane zasilanie 230V - wymagany miernik(multimetr).
  • #8 6048606
    mieciasty
    Poziom 10  
    Ok do kazdej cewki sa osobne styki bagnetowe. Czy mam podłączyć bezpośrednio napięcie do tych styków kolejno na każdą cewkę??
  • #9 6048619
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Tak i z zachowaniem szczególnych zasad BHP.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 6048624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6048692
    nares
    Specjalista AGD
    mieciasty napisał:
    Ok do kazdej cewki sa osobne styki bagnetowe. Czy mam podłączyć bezpośrednio napięcie do tych styków kolejno na każdą cewkę??

Czytaj uważnie...po załączeniu programu prania, sprawdź czy któraś z cewek jest zasilana 230√.
  • #12 6049862
    mieciasty
    Poziom 10  
    Wszystkie cewki działają po podłaczeniu prądu, wniosek to jednak nie elektrozawór. Co dalej może nie dochodzi prąd ale dla czego??
  • #13 6049919
    nares
    Specjalista AGD
    mieciasty napisał:
    Wszystkie cewki działają po podłaczeniu prądu, wniosek to jednak nie elektrozawór. Co dalej może nie dochodzi prąd ale dla czego??

Tylko tak zapytam...czy dysponujesz już wspomnianym tzw. miernikiem? Mniemam że nie. Bez tego nie dowiesz się dlaczego" może nie dochodzi prąd".
  • #14 6050898
    mieciasty
    Poziom 10  
    podłączyłem na zewnątrz elektozawór do węża poboru wody i po kolei każdą cewkę pod prąd . Wszystkie cewki działają i woda swobodnie przepływa. Co do wyboru programu to żaden nie działa, jak kręciłem pokretłem wyboru programów to nic się nie działo ani pompa się nie włączała ani wirowanie kompletnie nic. Jedynie święcą dyskotekowo diody czerwone i następuje trzask blokady klapy.

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdze czy dochodzi prąd do elektrozaworu w pralce, a jak nie bedzie dochodził to gdzie dalej szukać?
  • #15 6062413
    mieciasty
    Poziom 10  
    prąd nie dochodz stad elektrozawór nie chodzi i co dalej czyzby sterowanie ???
  • #16 6068770
    mieciasty
    Poziom 10  
    widze ze nie ma tu fachowców zawioze ja do serwisu moze naprawia
  • #17 6068834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6068869
    nares
    Specjalista AGD
    mieciasty napisał:
    widze ze nie ma tu fachowców zawioze ja do serwisu moze naprawia

A Ty w jakim temacie jesteś fachowcem?
  • #19 6068920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWT 1255 po włączeniu umożliwia wybór programów, lecz nie pobiera wody i jedynie blokuje pokrywę. Dodatkowo występuje wyciek wody przy wężu zasilającym. Przyczyną może być zapchane sitko elektrozaworu lub blokada układu przez wyłącznik zabezpieczający przed zalaniem. Sitko znajduje się przy odkręconym wężu zasilającym, jednak w tym modelu może wymagać demontażu elektrozaworu. Po wyjęciu elektrozaworu i oczyszczeniu sitka oraz drożnych rurek problem nadal występuje. Elektrozawór posiada trzy cewki (biała, czarna, zielona) i po podłączeniu zasilania 230V każda cewka działa, a woda swobodnie przepływa, co wyklucza uszkodzenie elektrozaworu. Brak zasilania elektrozaworu w pralce wskazuje na możliwą usterkę sterowania. Po wyborze programu prania nie działa pompa ani wirowanie, a diody świecą się nieregularnie, a klapa blokuje się z trzaskiem. Zalecane jest sprawdzenie, czy do elektrozaworu dochodzi napięcie podczas pracy pralki oraz dalsza diagnostyka układu sterowania lub skierowanie urządzenia do serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA