logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci z AP D-LINK DWL-900AP+ i routerem D-Link DI-524

fixcom 19 Sty 2009 14:24 3541 3
REKLAMA
  • #1 6022022
    fixcom
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, kieruję się z prośbą o pomoc w skonfigurowaniu sieci;

Mam taki sprzęt:

- Access Point D-LINK dwl-900ap+
    - Router D-Link DI-524
    - Komputer stacjonarny z kartą sieciową bezprzewodową i anteną panelową - adres przydzielany automatycznie od usługodawcy.
    -Komputer stacjonarny z kartą Lan
    -Laptop wi-fi x2
    -Komputer stacjonarny oddalony około 80m od routera z kartą wi-fi i anteną panelową.

Internet który posiadam odbieram drogą radiową (antena zewnętrzna panelowa na dachu podłączona pod kartę sieciową komputera stacjonarnego. Mac karty przypisany u usługodawcy pobieram poprzez DHCP.

Chcę aby:

- internet odbierał przy pomocy AP (AP jako czysty klient WiFi, nie serwer)
    - kablowo podłączyć AP z routerem, aby on mógł 'przekazywać' dalej internet
    - odbierać ten internet z routera 2 stacjonarnymi komputerami poprzez LAN oraz 3 komputerami Wi-Fi. I chiałbym aby niezależnie który komputer będzie włączony 1 to zawsze będzie internet nie chcę aby którykolwiek z komputerów był serwerem tylko aby AP poprzez połączenie z routerem udostępniał internet.

Proszę aby ktoś mi napisał jakie przypisać IP, czy i jak zmieniać MAC, i jak to wszystko ustawić aby działało.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 6022361
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    W skrócie:
    antena -> APC -> Router z AP ->LAN i WiFi
    W APC klonujesz mac adres karty z komputera, przepisujesz IP itd. jeżeli nie pobiera z DHCP.

Post był raportowany - poprawilem błąd. [mbo]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6025715
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    AP900 jest całkowicie transparentny - przepuszcza wszystkie MAC jakie dostanie od strony LAN. Ustaw mu IPjakiekolwiek, bylebyś tylko je pamiętał aby w przyszłości móc zalogować się do AP - może być z innej podsieci - to mu nie przeszkadza. Ustaw go jako AP klienta na sieć, do której jesteś podłączony i zostaw.
    Zaloguj się do DI-524, przejdź na zakładkę WAN,ustaw statyczne IP, sklonuj MAC karty wifi z komputera stacjonarnego, zatwierdź zmiany, zmień ustawienie na automatyczne pobieranie adresu IP.
    Jeśli pobierany adres IP jest z tej samej podsieci co router od strony LAN, to zmień dwa ostatnie oktety IP.
    Ustaw opcję, aby router nie modyfikował parametru TTL. Niektórzy dostawcy mają takie zabezpieczenie przed podziałem łącza w domu. Z pewnością nie zaszkodzi.

Powodzenia!
  • #4 6048908
    fixcom
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Więc już mi wszystko działa a zrobiłem to tak:
    AP DWL-900AP+ podłączyłem pod antenę na dachu ustawiłem go w tryb klienta ze zmienionym MAC (takim jak miała karta sieciowa w moim komputerze wcześniej co przez nią odbierałem internet) I ustawilem dynamiczne przydzielanie adresów. Połączenie WAN-WAN- LAN-LAN.
    Następnie konfigurowałem router ustawiłem adres sieci na LAN 192.168.157.1-100.
    Potem skonfigurowałem WAN mac karty sklonowany z poprzedniej WI-FI i adresy przydzielane dynamicznie TTL zaznaczone.
    Sieć Wi fi nazwałem i nadaje na kanale 6 wszystko łączy się bezproblemowo niezależnie który komputer zostanie 1 włączony do sieci.
    Temat uważam za zamknięty bo to czego tak szukałem zrobiłem sam i mogę śmiało polecić.
REKLAMA