logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena WiFi do odbioru sygnału na odległość 500m-1km?

adamek2828 19 Sty 2009 22:41 7953 8
REKLAMA
  • #1 6025176
    adamek2828
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    Mam pytanie o antene wifi.
    Jaka antena będzie dobra(ale wolał bym troche mocniejszą)abym mógł odebrac sygnał kolegi który nada mi go za pomocą anteny podłączonej do routera którą polecicie czy doradzicie.Moja antena "odbiorcza" to talerzówka jak od tv polsatu.Ja i mój kolega jesteśmy oddaleni o od siebie 500m do 1km.Niemamy zadnych przeszkód takich jak drzewa czy budynki, czysta przestrzeń.
    Tą talerzówka dobierałem internet (sygnał) z 5km
    router kolegi to dlink ,dodam jeszcze ze nieznam sie na tym zbytnio.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6025382
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Wybaczcie ale muszę się dopytać zanim odpowiem na pytanie autora postu. Szukasz anteny dla siebie czy dla kolegi? Chciał bym poznać sposób w jaki zaadaptowałeś antenę od cyfrowego plsatu. Piszesz że ta antena jest anteną odbiorczą. A więc musisz mieć i nadawczą. Jak to rozdzieliłeś? Rzuć jakieś schematy.
  • #4 6025404
    REXus
    Poziom 11  
    Omijaj z dala Yagi.pl - dobrze radzę...

500-1000m wystarczą jakieś niewielkie panele po obu stronach, np. z Interline. Anteny paraboliczne (talerzówki) mają zdecydowanie zbyt duży zysk na tak krótkie linki, przesterujesz sygnał i nie zmieścisz się w normach.
  • REKLAMA
  • #5 6025472
    adamek2828
    Poziom 10  
    A więc
    mam neta ale 128 baardzo słabego ,radiowego co do zaadaptwania tarzerza to zrobli serwisanci,ale mniej więcej to wzieli antene kalbel ze złączem RP-SMA i do karty i wszysko chodziło tylko 5 km i drzewa więc jakoś sygnału pozostawiała wiele do rzecznia. wpadłem na pomysł aby sciągnąc neta od kolegi który ma neta 1mb i on będzie miał tą antene będzie miał tą antene którą proponujecie.jest jeszcze jeden "pikuś"kolega jak wiadomo też chce bezprzewodowo miec w domku.więc może jest cos takiego jak roździelacz rp sma czy cos takiego,lub antena z kablem zakończona rj45,chodzi mi oto żebym ja miał 1 antenkę dla siebie i on 1 dookólną na swój dom.
  • #6 6026052
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Żadne yagi.pl, wassermany, IAPT i inne allegrowe badziewia omijaj. Tą miskę zdejmij i sobie pozjeżdżaj na niej z górki póki śnieg nie stopniał. Na ten dystans wystarczą: http://netus.sote.pl/p,pl,261,panel+10+dbi+2-4+ghz.html i proszę nie marudzić że droższe od allegrowych ale zysk gwarantowany a przy deszczu nie będzie zrywać połączenia.
  • #7 6026289
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Najpierw kilka uwag.
    adamek2828 napisał:
    lub antena z kablem zakończona rj45

Nie ma anten z takim złączem. Oczywiście można zrobić ale nie będzie działać w żaden sposób. Jedyne co może wyglądać tak to sieciówka z wbudowaną anteną na rj 45.

REXus napisał:

500-1000m wystarczą jakieś niewielkie panele po obu stronach, np. z Interline. Anteny paraboliczne (talerzówki) mają zdecydowanie zbyt duży zysk na tak krótkie linki, przesterujesz sygnał i nie zmieścisz się w normach.

Takie teorie to sobie możesz miedzy bajki włożyć. Dwie anteny o zysku 15dBi stykałem ze sobą i nie było żadnego przesterowania. To po pierwsze a po drugie. Jeżeli nawet byś miał racje to nikt nie karze tych anten bezpośrednio na siebie kierować. Małe odchylenie i sygnał będzie słabszy.

Ludzi litości. Jesteście jak jeden z moich wykładowców. Twierdził że aby w budynku poniżej i powyżej anteny był zasięg to trzeba kupować specjalną drogą antenę bo dookólną promieniuje tylko na boki. Jesteście tak jak on. Nie widzicie prostych rozwiązań. A tą antenę dookólną wystarczyło by tylko położyć na boku a nie ją stawiać.

I w tym przypadku jest też proste i bardzo tanie rozwiązanie. Zakładam że router posiada jakąś antenę (wewnętrzną zewnętrzna). Moim rozwiązaniem jest router postawić w domu na parapecie w oknie od strony założyciela tematu. Zasięg bezprzewodowy będzie w całym domu. I brak jakich kolwiek problemów. A TY wykieruj swoja antenę talerzowa w jego okno. Przy odległości do 1km będzie na pewno działać. A przede wszystkim nie ponosisz żadnych kosztów.

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

I tak mi się przypomniało. Pewnie chcesz korzystać z dwóch połączeń internetowych na raz. I tu jest problem o ile wiem windows ma problemy z więcej niż jednym połączeniem internetowym. Więc będziesz mógł w jednym czasie korzystać tylko z jednego połączenia.
  • REKLAMA
  • #8 6027671
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    barytek napisał:

REXus napisał:

Takie teorie to sobie możesz miedzy bajki włożyć. Dwie anteny o zysku 15dBi stykałem ze sobą i nie było żadnego przesterowania. To po pierwsze a po drugie. Jeżeli nawet byś miał racje to nikt nie karze tych anten bezpośrednio na siebie kierować. Małe odchylenie i sygnał będzie słabszy.

Pewnie masz anteny z allegro które w rzeczywistości 10dBi nie mają więc się nie dziwię. Przesterowanie jest możliwe, jak nie wierzysz zapraszam do siebie, anteny Interline (świetna firma, anteny badane w UKE) najmniejsza parabola i szczelinówka na 300m nie szło zrobić linku. Zaś odchylanie to kolejny "cudowny pomysł" i potem się okazuje że wszystkie kanały zapchane w okolicy co wymusza u dostawców internetu przejście na 5GHz bo 2,4GHz jest zaszumione przez pseudoamatorów, ludzie potem klną że radiówka jest do bani itp. Sorry ale z takim podejściem lepiej rób WiFi na pustyni, gdzie nikomu nie zaszkodzisz co najwyżej ptaszki w powietrzu usmażysz.
  • #9 6031795
    adamek2828
    Poziom 10  
    Czy takie rozwiązanie bedzie dobre jak na obrazku?Czy przez sygnał przez jego dom osłabnie ,czy tylko nieznacznie.

[url=https://obrazki.elektroda.pl/42_1232542031.jpg]Jaka antena WiFi do odbioru sygnału na odległość 500m-1km?

i z tamtego internetu słabszego zrezugnuję oczywiście.

LUB

A i jeszcze koleszka mój ma antene 8czy 6 dbi dookólną i jak on postawi ją na parapecie to ja talerzem powinienem złapać sygnał?w grę też wchodzi kupno nowej anteny dookólnej o większym zasięgu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru anteny WiFi do odbioru sygnału na odległość 500 m do 1 km w warunkach otwartej przestrzeni bez przeszkód. Użytkownik posiada antenę paraboliczną (talerzową) zaadaptowaną z telewizji satelitarnej, która odbierała sygnał z 5 km, i chce połączyć się z kolegą posiadającym router D-Link oraz antenę nadawczą. Wskazano, że na taką odległość lepsze będą anteny panelowe o zysku około 10 dBi, np. z firmy Interline, które zapewniają stabilniejszy sygnał i unikają przesterowania typowego dla anten parabolicznych o wysokim zysku. Krytykowano popularne anteny z serwisów typu yagi.pl i allegro jako niskiej jakości. Poruszono temat rozdzielania sygnału do kilku odbiorników, podkreślając, że nie istnieją standardowe rozdzielacze RP-SMA do wielu urządzeń, a anteny z kablem zakończonym RJ45 to błędne koncepcje. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego ustawienia anten, unikanie bezpośredniego kierowania anten o wysokim zysku na siebie oraz na problemy z zakłóceniami w paśmie 2,4 GHz, które mogą wymusić przejście na 5 GHz. Wskazano, że antena dookólna o zysku 6-8 dBi ustawiona na parapecie może być wystarczająca po stronie nadawczej, a odbiorca może użyć talerzowej anteny do odbioru sygnału. Podsumowując, rekomendowane są anteny panelowe o umiarkowanym zysku, unikanie tanich i niskiej jakości rozwiązań oraz uwzględnienie warunków środowiskowych i konfiguracji sprzętowej dla stabilnego połączenia WiFi na dystansie do 1 km.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA