logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera ADSL do 200 zł: TP-Link TD-W8910G czy PENTAGRAM Cerberus 6331-42?

_KOPERS_ 20 Sty 2009 17:58 4473 12
REKLAMA
  • #1 6028321
    _KOPERS_
    Poziom 10  
    Zamierzam kupic router z modemem ADSL do NETII po kablach TPSA, linia analogowa. Interesuje mnie przedzial cenowy do 200zl.

Co lepsze i dlaczego, moze macie jakies doswiadczenia ze sprzetem tych firm:
    1.TP-Link TD-W8910G ADSL
    2.PENTAGRAM Cerberus ADSL WiFi Lite 6331-42

Obecnie uzywam Cerberusa Lite P 6381-0 do kablowki i powiem szczerze, ze czasem trzeba go restartowac bo sie wiesza. Nie wiem czy to pojedynczy "feler" czy wszystkie pentagramy tak maja. Najlepszy bylby Linksys Router WLAN WAG200G-EU ADSL, ale to zupelnie inna cena.

W sumie to przemawia do mnie ten TP LINK, ma chipset Atheros i odkrecana antene (a to wazne bo moze zajdzie potrzeba wymiany na mocniejsza).

Przykladowe numery aukcji allegro (nie mam z nimi nic wspolnego!): 530043761, 524294341, 529214075.

Po opisach aukcji i wygladzie anten wynika:

TP LINK - antena 3dbi odkrecana
    PENTAGRAM - 2 dbi wyglada na odkrecana

Jeszcze jedno - nie pamietam jak jest w umowie, czy mozna kilka kompow na jeden abonament podpiac czy tylko nie mozna wyprowadzac poza lokal? Jesli to pierwsze to bede musial zainwestowac w router/modem z TTL+1 niestety.

Dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 6028700
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Poleczm TP LINK-a i można podpinać w netii kilka kompów.
    Mam taki sam układ jak opisujesz i działa znakomicie.
    TP LINK-a kupiłem tu- Link
  • REKLAMA
  • #3 6028738
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Ja też polecam. Tp-link używam na 4-ry kompy i bardzo przydała się możliwośc odkręcania anteny.
  • #4 6030296
    wojpap
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    mam tego tp-link'a od kilku miesięcy i jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym musiał go restartować. normalnie używam go do podziału na dwa kompy. jeden ciagnie przez lan drugi przez wifi przy pomocy zewnętrznej anteny, aczkolwiek było do niego podłączanych więcej kompow i nie stwarzał problemów.
  • #5 6030787
    frontier
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    W tej cenie kupisz Netgeara a to w moim mniemaniu znacznie lepsze rozwiazanie. Bardzo dobra stabilna praca. Mialem stycznosc z oboma wymienionymi wyzej i ten jest o niebo lepszy.
  • #6 6030829
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    mxs napisał:
    Ja też polecam. Tp-link używam na 4-ry kompy i bardzo przydała się możliwośc odkręcania anteny.

Czy te 4 kompy są podłączone przewodowo czy bezprzewodowo? Chcę rozdzielić Neo (1MB) na 2 laptopy (bezprzewodowo) i jeden komp stacj. (przewodowo). Całość ma dobrze pracować w domku jednorodzinnym - parter i piętro.
    Jak oceniacie rutery D-Link?

Pozdr.serd. :D
  • #7 6030846
    _KOPERS_
    Poziom 10  
    Zauwazylem ze netgear jakos zaczal znikac z polek sklepowych, na allegro tez o nim cicho. To chyba znak ze nikt go juz kupowac nie chcial.

Osobiscie polecam produkty ENCORE. Moj pierwszy router wi-fi to Encore ENHWI-G, juz nie produkowany. Dzialal wysmienicie, zadnych awarii, swietny interfejs. Ale po aktualizacji firmware zupelnie nie dalo sie zapisac ustawien zabezpieczen WEP i WPA. Niestety starego firmware nie udalo mi sie znalezc nigdzie w sieci. Stary to v1.0 bodajze. Jakby ktos z Was mial takowy plik to prosze o podeslanie na forum.

Nie mialem czasu sie zajac ta awaria, szybko potrzebowalem sprzetu i kuilem Pentagrama. Tez swietny, kilka funkcji wiecej oprocz standardowych - np. wisp, wds. Tylko podczas sciagania torrentow nie mozna zupelnie nic innego robic. Wowczas na prawde nie mozna uzywac internetu, zadne strony sie nie laduja. Ale to chyba wina samych torrentow bo one strasznie lacze zapychaja. Po sciagnieciu torrentow czasem musze go restartowac bo nie laduje wszystkich pakietow. Ale to rzadko.

Kiedys kupilem koledze TPL INKA i jest do dzis bardzo zadowolony, rowniez opinie w sieci sa pozytywne.

Co do D-LINKA, hmmmm, na wielu forach zaobserwowalem, iz ludzie maja z nimi problemy. Rozmawialem tez jakis czas temu ze znajomym sprzedawca w sklepie komputerowym, on tez nie polecal D-LINKOW. Nie chcial mowic o szczegolach...

W sumie to mam ochote na jakiegos linksysa z pamiecia flash, ale to zupelnie inny przedzial cenowy, a chyba nie potrzebuje az takiego wypasionego sprzetu, moze kiedys.

Encore tez do najtanszych nie nalezy. Na allegro prawie w ogole go nie ma. Moze od czasu mojego zakupu Encora, tez stracil juz pozycje na rynku, tak jak Netgear.

I jestem teraz pewien, ze kupie TP-LINKA. Niedrogi i wg innych uzytkownkiow bardzo dobry, sprobuje. A moj obecny Pentagram moze posluzyc jako bezprzewodowy mostek do rozszerzenia zasiegu w domu :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 6032382
    _KOPERS_
    Poziom 10  
    Widze ze temat zyje i ma sie dobrze.
    Oczywiscie temat zalozylem po to by zasiegnac waszej wiedzy i doswiadczenia i w tej chwili szczerze mowiac oscyluje miedzy TP LINKIEM a NETGEARem.
    Faktycznie sporo sie ich sprzedalo i cena duzo nizsza, chyba sie skusze. Tylko czemu kiedys bylo wiecej aukcji z tym sprzetem i polki np. w Saturnie swieca pustkami jesli chodzi o netgeara? Dzis bylem z ciekawosci i jak kiedys byl "boom" na netgeara i pol regalu bylo z tym sprzetem tak teraz zaledwie 2 pudelka w niewidocznym miejscu. Z drugiej strony TP-LINKA tez nie widzialem. Same Belkiny, Asusy, D-linki, Linksysy i Pentagramy.
    Jestem tylko szarym konsumentem wiec nie wiem co sie w takich sklepach dzieje i dlaczego.

Sprawdzilem wlasnie Netgeara ktorego mi podales i TP-LINKA ktorego rowniez mam na oku. Na stronie netgeara - brak informacji o tym modelu (v3), w tej chwili jest juz model v5 wiec byc moze dlatego jest tanszy niz TP-LINK. Jednoczesnie brak pliku z firmwarem w razie czego i informacji na jakim chipsecie smiga. Czy aby na pewno antena jest odkrecana?
    Odnosnie strony TP-LINKa - jest to najnowszy dostepny model ADSL, do kazdego dostepnego modelu jest firmware, antena na pewno odkrecana, chipset Atheros (a to jest wielkim plusem).

Zeby bylo jasne - ciesze sie ze konwersacja trwa. Nie chodzi tu o to by prawic swoje racje i przekonywac do sprzetu ktorego sie obecnie uzywa i przy tym krytykowac konkurencje, tylko napisac jakie doswiadczenia i spostrzezenia macie z poszczegolnym sprzetem. Zapewne niejednokrotnie ten post pomoze innym w dokonaniu wyboru. Ja obecnie sklaniam sie jednak ku routerkowi/modemowi Netgeara. Mimo tego ze jest to starszy model, ze niekoniecznie jest wsparcie techniczne dla niego. Ale chyba nie potrzebuje wodotryskow ktorych i tak nie uzyje nigdy w warunkach domowych przy dwoch, trzech kompach. Ma wszystkie potrzebne mi funkcje. Nawet w sumie jesli nie anteny odkrecanej to zapuszcze moj stary router z WDSem i poszerze sygnal na pietrze w domu. Tylko dwa pytania - czy sie wiesza i jaki ma chipset?

Prosze tylko Was o dodanie spostrzezen w uzytkowaniu tego sprzetu.
  • #10 6033191
    wxw
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Mam tego TP-Link TD-W8910G dziele ADSL na 4 PC (3przez Wifi) i powiem tak że ten router lubi się grzać. Jak chodzi powyżej 2 dni bez wyłączania to odcina się od adsl . Czeba go wtedy odłączyć na 5-10 min .
  • #11 6033445
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    To masz jakiś problem z tym sprzętem. Ja u siebie taki sam włączyłem do sieci 6 miesięcy temu i jeszcze nie był wyłączany. Podpięte mam do niego ( i sprzęt dodatkowy) 12 kompów po Lanie i 5 WLan. Dorywczo w wlanie jest jeszcze kilka dodatkowych. Właśnie teraz go obmacałem i temperaturę oceniam na 30-35 st C. Zasilacz na ok 25-28st C.
  • #12 6035592
    _KOPERS_
    Poziom 10  
    I wlasnie dlatego na poczatku sklanialem sie ku TP-LINKOWI bo wiedzialem ze da rade obsluzyc nawet tak duza liczbe kompow bez problemu. A co do netgeara nie jestem pewien, tutaj tez chyba nikt nie mial z nim do czynienia. Szkoda. Oj, mam mieszane uczucia. Dobrze ze mam jeszcze chwile na podjecie decyzji, moze temat rozwinie sie jeszcze bardziej i ktos napisze cos wiecej o NETGEARZE.
  • #13 6046182
    _KOPERS_
    Poziom 10  
    Mysle, ze spokojnie mozemy temat zamknac.
    Dziekuje wszystkim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru routera ADSL z modemem do 200 zł, przeznaczonego do usług NETII na kablach TPSA z linią analogową. Główne porównanie dotyczy modeli TP-Link TD-W8910G oraz PENTAGRAM Cerberus 6331-42. Użytkownicy rekomendują TP-Link TD-W8910G ze względu na stabilność działania, możliwość podłączenia kilku komputerów (zarówno przewodowo, jak i bezprzewodowo), odkręcaną antenę 3 dBi oraz chipset Atheros, co umożliwia ewentualną wymianę anteny na mocniejszą. PENTAGRAM Cerberus 6331-42 ma antenę 2 dBi, również prawdopodobnie odkręcaną, ale użytkownicy zgłaszają konieczność częstych restartów sprzętu, zwłaszcza przy intensywnym korzystaniu z torrentów, co może wskazywać na problemy ze stabilnością. W dyskusji pojawiła się także propozycja routera Netgear DG834G (różne wersje), który jest oceniany jako stabilny i lepszy od obu wymienionych modeli, jednak jego dostępność na rynku jest ograniczona, a wsparcie firmware niepełne. Wspomniano także o innych markach, takich jak Encore i D-Link, jednak bez jednoznacznych rekomendacji. Wątpliwości dotyczą także możliwości podłączenia wielu komputerów do jednej linii ADSL, co potwierdzono jako możliwe. Niektórzy użytkownicy zgłaszają, że TP-Link TD-W8910G może się przegrzewać i wymagać restartu po kilku dniach pracy, jednak inni mają długotrwałe pozytywne doświadczenia z tym modelem, obsługując nawet kilkanaście urządzeń jednocześnie. Ostatecznie autor tematu skłania się ku TP-Linkowi lub Netgearowi, oczekując dalszych opinii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA