logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson FX6600CR - tuner samoczynnie zmienia kanały, podejrzenie procesora

drucik131 21 Sty 2009 00:50 1449 7
REKLAMA
  • #1 6030252
    drucik131
    Poziom 11  
    Ocena: 60
    Witam.Tuner przełącza sam programy,leci cały czas do przodu nie jest to przycisk na przednim panelu,cały panel przedni odłączyłem i dalej leci.Jak na przednim panelu trzymam wciśnięty przycisk power to wszystko gra,są programy idzie przełączać na pilocie i nawet mogę wyłączyć tuner i włączyć i wszystko gra na wciśniętym power o co chodzi ?Podejrzewam procesor!Ma ktoś może schemat do tego cuda?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6033749
    drucik131
    Poziom 11  
    firmware podmieniłem.U mnie nie było jeszcze napięcia na wyjściu konwertera ale z tym się uporałem,wymieniłem tranzystor smd który steruje stabilizatorem na zasilaniu konwertera i jest gitara ale został jeszcze jeden problem!
  • REKLAMA
  • #5 6059691
    drucik131
    Poziom 11  
    U mnie 100% walnięty procesor.Zdemontuj płytkę panela przedniego,weź miernik i zmierz czy masz zwarcie "K1"z masą na złączu 11pinowym które łączy panel z płytą główną,ja mam 15om do masy(złącze jest opisane od strony wyświetlacza).Daj znać czy też masz 15om?Pozostaje tylko zmostkować przycisk power na przednim panelu i wszystko śmiga ale tylko z pilota.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6079600
    drucik131
    Poziom 11  
    Witam.I jak sprawdził pan?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner Ferguson FX6600CR samoczynnie przełącza kanały do przodu, niezależnie od przycisków na przednim panelu, który został odłączony. Problem nie ustępuje po odłączeniu panelu, jednak przy wciśniętym przycisku power na panelu przednim tuner działa poprawnie, umożliwiając normalne przełączanie kanałów pilotem oraz wyłączanie i włączanie urządzenia. Podejrzenie padło na uszkodzony procesor. Jeden z użytkowników zaleca zmierzenie rezystancji między stykiem "K1" a masą na 11-pinowym złączu łączącym panel przedni z płytą główną; w jego przypadku wynosi ona około 15 omów, co wskazuje na uszkodzenie procesora. Inny użytkownik zmierzył 48 omów. Wymieniono również tranzystor SMD sterujący stabilizatorem zasilania konwertera, co rozwiązało problem z napięciem na wyjściu konwertera, ale nie usunęło samoczynnego przełączania kanałów. Próby zmiany firmware nie przyniosły efektu. Jako tymczasowe rozwiązanie sugerowano zmostkowanie przycisku power na panelu przednim, co pozwala na normalną pracę tunera z pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA