logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Asmax BR 604 dla 5 zewnętrznych IP i DHCP na resztę komputerów

miszkoo 24 Sty 2009 14:40 2199 12
REKLAMA
  • #1 6047182
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Witam mam internet od Tepsy. Mam przydzielone 5 IP zewnętrznych po 2 Mb. I teraz chce na 4 komputerach mieć te IP zewnętrzne. A piąte IP podzielić na resztą komputerów.
    Router mam Asmax BR 604 i ma on możliwość tunelowania tylko jednego IP poprzez funkcje Public DMZ Host. Ale to dla mnie za mało. Wymyśliłem że jeżeli by połączyć wszystko tak jak na schemacie to mógł bym w tych 4 komputerach wbić w ustawieniach karty sieciowej te zewnętrzne IP i resztą (brana DNS maska) które dostałem do tych 5 IP. A piąty IP wbić do Routera wraz z maską bramą i DNS tylko pytanie czy to bedzie działać i czy na komputerach na których nie będzie wbite stałe IP będzie działać Serwer DHCP i czy na komputerach na których na stałe nie ma wbitego zewnętrznego Ip będzie nadal działać DHCP i komputery które mają włączone automatyczne pobieranie IP będą pobierać wewnętrzne IP sieci oraz resztę (brama, DNS itp) a nie będą chciały pobierać IP zewnętrznego i nie będą wybijać że nie mogą pobrać IP z DHCP bo Tepsa chyba nie ma włączonego DHCP.
    Załączniki:
    • Konfiguracja Asmax BR 604 dla 5 zewnętrznych IP i DHCP na resztę komputerów Sieć Komp.jpg (29.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6048077
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    serwera DHCP nie ma w tpsa, ale to nie ma tu znaczenia.
    Na routerze chyba się tego nie da zrobić, zakładam że sprawdziłeś i nie masz dostępu do ustawień routingu. Wpadło mi do głowy coś takiego:

zamień switch z routerem.
    Podłacz 4 komputery z zewnętrznym ip do switcha.
    Następnie podłącz router do switcha(WAN<->SWITCH oraz LAN1<->SWITCH), czyli dwoma kablami.
    resztę komputerów podłącz jakkolwiek(lepiej do switcha).

i ustawiasz dhcp w routerze dla lanu(oraz static ip dla wanu). Natomiast tym pierwszym 4 komputerom musisz ustawić ip statyczne. To ma dość oczywiste wady, ale obawiam się że bez kolejnego switcha będzie problem.

Pozdrawiam. daj znać czy to działa.
  • REKLAMA
  • #3 6049037
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    kup sobie jakies tanie cisco za 200zł z 2 ethernetami, ustawisz 4x statyczny nat + pat na 5 ip

myśle że będzie to najbardziej rozsądnę rozwiążanie a 200zł to nie dużo
  • #4 6049499
    siersc44
    Poziom 13  
    hmm rebus, nie masz jakiegoś starego komputera żeby zrobić z niego serwer? nie trzeba wymagającej maszyny a każdy router by się schował...
  • REKLAMA
  • #5 6050055
    miszkoo
    Poziom 28  
    Nie musi to być zrobione na tym co jest. Nie mogę nic zmieniać ani dokładać.

Kolego lpm11 przecież to co napisałeś to praktycznie to samo co ja narysowałem tylko switcha wbudowanego w router zamieniałeś na zwykły oddzielny switch, wyszło na to samo.

Gdybym mógł dołożyć switcha to by problemu nie było bo bym połączył wszystko tak

Modem ze switchem 1 do tego switcha 1 4 komputery z zewnętrznymi IP oraz router a za routerem to już normalnie wszystkie komputery czyli cześć do switcha wbudowanego w router a do jednego z portów w tym switchu, switch 2 i po zabawie, chodzi o to aby nie dodawać tego dodatkowe switcha miedzy modemem a routerem.

Dodano po 4 [minuty]:

Kolego po tym zdaniu "zamień switch z routerem. " dowiedziałem się że nie wiesz że jeżeli router ma kilka LANów to po prostu ma wbudowanego w siebie switcha w moim przypadku jest to switch 5 portowy, jeden port jest połączony na stałe z routerem dlatego są tylko 4 porty na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #6 6050773
    abdenagof
    Poziom 23  
    kolego, kolega miał rację, Ty na swoim diagramie łącząc 2 interfejsy ethernetowe routera petlą, popełniłeś taką gafę że każdy czytający wątek miał prawo pomysleć iż nie mas o tym zielonego pojęcia

masz podłączyć
    modem -> switch -> do switcha 4 kompy z zewn ip i na 5 port wejscie wan routera -> router -> na switch w routerze kompy bedące za patem
  • #7 6051260
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ok kolego, ale przeczytaj co kolega lpm11 radzi, on radzi aby WAN i LAN 1 routera połączyć z switchem a ja się pytam po co jeżeli na moim schemacie jest sytuacja analogiczna. ponieważ jak wszyscy wiemy te 4 porty LAN w routerze to nic innego jak porty switcha wbudowanego w obudowę routera. Jest tam wbudowany schwich pięcio portowy przy czym jeden port jest zajęty poprzez połączenie wyjścia routera z switchem czyli połączenie które kolega opisał "LAN1<->SWITCH" a połączenie WAN<->SWITCH realizuję poprzez połączenie LAN1 switcha wbudowanego w router z wejściem WAN routera.

Kolego abdenagof doradzasz mi rozwiązania które znam. Pisałem "Modem ze switchem 1 do tego switcha 1 4 komputery z zewnętrznymi IP oraz router a za routerem to już normalnie wszystkie komputery czyli cześć do switcha wbudowanego w router a do jednego z portów w tym switchu, switch 2 i po zabawie, chodzi o to aby nie dodawać tego dodatkowe switcha miedzy modemem a routerem." A ty zmieniłeś to na tyle, że zamaist dokąłdać switch to zamiast switcha 1 wstawiłeś w jego miejsce switch 2.

Dodano po 21 [minuty]:

Hmm w sumie w moim połączeniu można połączyć tylko 8 komputerów a gdyby modem podłączyć do switcha i do tego switcha podłączyć 4 komputery i router to stracę możliwość podłączenia kilku komputerów. Bo te 4 komputery z zewnętrznymi IP mam na dodatkowym switchu poza tym przy takim podłączeniu nie mam możliwości przełączania się miedzy siecią wewnętrzną a zewnętrzną a często korzystam z drukarki sieciowej.

Dodano po 24 [minuty]:

Pełniejszy schemat sieci.

Zielone kropki komputery z Ip wew
    czerwone komp z Ip zew
    Kolorowe switche to switche które są w równych pomieszczeniach. Białe urządzenia są w jednym pomieszczeniu.

I teraz czy jeżeli tak podłącze jak na schemacie będzie to działać ?

Konfiguracja Asmax BR 604 dla 5 zewnętrznych IP i DHCP na resztę komputerów
  • Pomocny post
    #8 6051892
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Przy dobrej konfiguracji może to działać, ale nie jest to poprawne i spodziewaj sie kłopotów.
  • #9 6052853
    miszkoo
    Poziom 28  
    Hmm dzięki kolego mbo. Jak zrobię to opisze. Na razie umieram na grypę.
  • #10 6054498
    abdenagof
    Poziom 23  
    kolego musisz trzymać się zasady że na jednym switchu masz podłączone urządzenia należące do tej samej domeny rozgłoszeniowej, inaczej rozgłoszenia będą opuszczały sieć i będzie się robiła kicha, jesli chcesz udostepnić drukarke to jeśli podłączysz kompy wedłu mojego opisu to przekierujesz port dla drukarki na routerze, jednak ja cały czas skłaniam się ku cisco lub drayteku w takiej konfiguracji wszystkie kompy sa w jednej podsieci a dodatkowo 4 wybrane dostaja po jednym pelnym znatowanym ip zewnetrznym
  • #11 6054597
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    abdenagof napisał:
    kolego musisz trzymać się zasady że na jednym switchu masz podłączone urządzenia należące do tej samej domeny rozgłoszeniowej, inaczej rozgłoszenia będą opuszczały sieć i będzie się robiła kicha,

To brzmi jak bełkot - niby groźnie a nic z tego właściwie nie wynika.
    Główny problem takiej sieci to bezpieczeństwo.
    Bez problemu może działać kilka zakresów IP w tej samej fizycznej sieci, istnieje jednak niebezpieczeństwo podszywania się aby mieć dostęp do innej podsieci.
  • #12 6058986
    miszkoo
    Poziom 28  
    Teraz to nie wiem czy robić to czy nie. Jest to bardzo niebezpieczne ?
  • #13 6150672
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    jeżeli dobrze zrozumiałem:

jeżeli korzystasz z tego tylko w domu, to możesz.
    jeżeli dzielisz z kimś internet, to absolutnie nie polecam tego rozwiązania.
    po prostu narażasz się na podsłuch. a w internecie jest sporo narzędzi.
    ..I doskonale wiem co to jest switch i router.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji routera Asmax BR 604 w sieci z 5 zewnętrznymi adresami IP przydzielonymi przez dostawcę internetu (Tepsa). Użytkownik chce przypisać 4 zewnętrzne IP statycznie do 4 komputerów, a piąty adres IP wykorzystać do obsługi pozostałych urządzeń przez DHCP. Router Asmax BR 604 posiada funkcję Public DMZ Host, która pozwala na tunelowanie tylko jednego IP, co jest niewystarczające. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie komputerów z zewnętrznymi IP do switcha, a następnie połączenie switcha z routerem dwoma kablami (WAN i LAN1), aby router mógł obsługiwać DHCP dla pozostałych komputerów. Wskazano, że router ma wbudowany 5-portowy switch, z czego jeden port jest zajęty połączeniem z routerem, co ogranicza liczbę dostępnych portów LAN. Zalecane jest trzymanie się zasady, że urządzenia w jednej domenie rozgłoszeniowej powinny być podłączone do jednego switcha, aby uniknąć problemów z rozgłoszeniami i bezpieczeństwem. Wskazano, że konfiguracja z wieloma zakresami IP w jednej fizycznej sieci może działać, ale niesie ryzyko podszywania się i zagrożeń bezpieczeństwa, szczególnie przy współdzielonym internecie. Alternatywnie sugerowano zakup taniego routera Cisco z dwoma portami Ethernet do obsługi NAT i PAT dla wielu zewnętrznych IP lub wykorzystanie starego komputera jako serwera sieciowego. Ostatecznie użytkownik rozważa testowanie zaproponowanego rozwiązania, ale jest świadomy potencjalnych problemów i zagrożeń bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA