logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tannoy Mercury M1/M2 – opinie, alternatywy i stosunek jakości do ceny na rynku

Tremolo 29 Lis 2002 00:33 6358 10
REKLAMA
  • #1 60147
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    czy ktoś mi może powiedziec czy opłaca się kupować te kolumnienki Tannoy Merkury M1/M2, w tescie gazety HiFi i muzyka miały dość dobre parametry...5 za dźwięk i 6 jakość/cena (M2)

sa dość małe schodzą do 50 Hz moc 50W DIN chyba max 100 W

czy jest coś fajnego w podobnej cenie na polskim rynku??
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 61368
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

kumpel ma Tannoy Mercury M2. Chodzą pod wzmacniaczem PW3015 Unitry. Muszę przyznać, że są całkiem niezłe, ale nie ma to jak 30 cm głośnik niskotonowy - całkiem inne wrażenie odsłuchowe. Reasumując są to dobre kulumienki do cichego słuchania muzyki lub jako głośniki efektowe do kina domowego. Jak na mój gust to mają trochę przesłodzony dźwięk.

pozdrawiam

Kris
  • REKLAMA
  • #3 61567
    Andrzej_17
    Poziom 13  
    Witam,
    Jestem od jakiegoś czasu właścicielem (szczęśliwym) małych Tannoy-ków M1. Używam ich w małym pokoju, i do takiego się najlepiej nadają. Bas z tych małych kolumienek może niejednego zaskoczyć, chociaż duża w tym zasługa wielkości pomieszczenia, ok.15m2. Bardzo dobre wysokie tony.
    Generalnie polecam, nie znam nic równie dobrego i taniego. Z dużych kolumn używam ESA Ostinato 2000, więc nie jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem :-)

pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #4 62603
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wieć chyba je kupie zresztą podobają mi sie i pasują pomieszczenie ma około tyle ile mówisz :)) własciwie dokładnie 3x5 = budownictwo gierkowskie :)

dzięki za propozycje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 63356
    Tremolo
    Poziom 43  
    te kolumny są świetne i nie załuje... tylko mi się nie zmieściły na szafe (M2)

mają jakby to powiedzieć klimat

jeski co oni tam za zwrotnice włozyli??
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 377983
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    kurcze też chce kupić m2 tylko nie wiem czy mają dobrą przestrzeń i dynamikę. czy wolale żeńskie nie są zapiszczonae przez wysokotonówki? czy jesteście z nich zadowoleni?
  • #7 378114
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Jestem posiadaczem Merkury M2.5 (taka polepszona wesja M2)
    Porównywałem je z kilkoma innymi z tej klasy i jak na razie
    moje są the best. Oczywiście są to bardzo subiektywne odczucia,
    dlatego polcam odwiedzenie jakiegoś salonu HiFi i odsłuch w
    specjalnym pomieszczeniu. Ja tak zrobiłem i na razie wybór był dobry.
  • #8 378136
    Veteran
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Ja mam kupione kilka lat temu M1. Goraco polecam - w swojej cenie sa to naprawde rewelacyjne monitorki. Obudowa z mdf-u, pozlacane zaciski, przemyslana zwrotnica. Slucham przede wszystkim muzyki jazzowej i tutaj sprawdzaja sie doskonale.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 378859
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mercury to seria niezwykle udana i wlasciwie kazdy z niej model ma rewelacyjna proporcje jakosc-cena. Zawsze sie oplaca kupic, ale trzeba w miare dobrej elektroniki i naturalnie - kupic odpowiednio duzy model do pomieszczenia....
  • #10 380585
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    kupiłem je w koncu jest dobrze, nawet bardzo. na sali odsłuchowej nie było basu ale w domu. oj.. jest dobrze.
  • #11 390543
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    sluchalem m1 i mx 1 ladnie graja ale bas troszke muli jak macie moznosc porownajcie z alr/jordan entry 3m, moze deko brzydsze ale dzwiek-krysztalek ;-)
    pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Tannoy Mercury M1 i M2 to małe kolumny głośnikowe o dobrych parametrach, szczególnie cenione za stosunek jakości do ceny. M1 sprawdzają się dobrze w małych pomieszczeniach (około 15 m²), oferując zaskakująco dobry bas i wyraźne wysokie tony. M2 są polecane do cichego słuchania muzyki lub jako głośniki efektowe w kinie domowym, choć mają nieco przesłodzony dźwięk i ograniczoną dynamikę w porównaniu do większych zestawów z większymi głośnikami niskotonowymi. Użytkownicy podkreślają solidną konstrukcję z MDF, pozłacane zaciski i przemyślaną zwrotnicę. Model M2.5 to ulepszona wersja M2, oceniana jako najlepsza w swojej klasie. W porównaniu do innych monitorów w podobnej cenie, takich jak ALR/Jordan Entry 3M, Tannoy oferują klarowny dźwięk, choć bas może być mniej dynamiczny. Ważne jest dobranie odpowiedniej elektroniki i wielkości kolumn do wielkości pomieszczenia. Ogólnie seria Mercury jest uznawana za udaną i opłacalną inwestycję na polskim rynku audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA