logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PRALKA ALTUS WAF 6005 C - BARDZO BARDZO DZIWNY PROBLEM

sadek_ns 26 Sty 2009 17:25 1953 11
REKLAMA
  • #1 6057568
    sadek_ns
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam taką śmieszną pralkę jakiejś firmy Altus i jest z nia dziwny problem po prostu nie odprowadza wody wogóle na każdym z cykli prania...
    Wszystkie rurki odprowadzające wewnątrz pralki i na zewnątrz są drożne...
    Hydrostat działa....
    Pompka miała ponoć luzy (chłop w serwisie tak powiedział) kupiłem nową...dalej to samo...
    W końcu nalałem wody do bębna sam i spiałem pompkę "na krótko" tak samo nie odpompowuje wody....
    Połączenie między pompką a bębnem tak samo jest drożne bo jak odkręce pompkę to woda się wylewa....
    W węza zewnętrznego który mam podłączony do syfonu jak się dmuchnie porządnie to to w bębnie woda zabulgocze....
    Po prostu zgupiałem nie mam zielonego pojęcia co jej może być...
    Załączam fotki żeby było łatwiej ocenić przyczynę
    Ludzię pomocy ja przy tej pralce oszaleje hehehe a nie mam ochoty isc i wylozyc tysiąca na nową :///
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdróffka i dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6057598
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    a jak miałeś pompkę na krótko to pracowała czy cisza?
  • #3 6057623
    sadek_ns
    Poziom 14  
    pracowała....jedna i druga (bo kupiłem nową) tylko ta stara miała lekkie pohamowania przy obciążeniu noo ale jest już nowa która jest dobra....i na krótka działa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6057719
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    a sprubowałeś przez wąż odpływowy przecisnąć jakiś drut bo napisałeś że jak mocniej dmuchniesz to woda bulgocze w bębnie może jest jakaś "skarpeta" w wężu powietrze przejdzie a woda nie. możesz położyć też wąż na ziemi woda powinna sama płynąć
  • REKLAMA
  • #5 6057739
    sadek_ns
    Poziom 14  
    jak wąż położysz na ziemi woda z bębna wypływa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6058082
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    to nic z tego nie rozumie. jeżeli pompka pracuję węże są drożne to powinna działać. jeszcze bym spróbował zalać bęben spiąć pompkę na krótko i zaczekać troszkę dłużej ryzyka że sie spali nie ma bo jest w wodzie. a woda z węża lała się wolno czy dość szybko?
  • Pomocny post
    #7 6058135
    lazur3000
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    aaaaaaaaaaaaaaa moze odwrotnie podlaczyłeś węże jezeli jest ta sama srednica to moze jakos sie tak stało , wtedy jest taki efekt ze pralka tz, pompka miele w sobie wode i jej nie odprowadzi, osobiscie zdarzyło mi sie takie cudo dwa razy.
  • #8 6058253
    sadek_ns
    Poziom 14  
    nie mam możliwośći podłączenia węża na odwrót dalej mnie męczy dlaczego pompka mieli wodę w miejscu...
  • #9 6058347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6058406
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    jak szybko się lała woda
  • #11 6058518
    sadek_ns
    Poziom 14  
    syfon drożny , woda z węża wylewała się bardzo powoli
  • #12 6058657
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    to do ręki drut i sprawdź wąż spustowy innego wyjścia nie ma

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Altus WAF 6005 C nie odprowadza wody podczas cykli prania pomimo drożności wszystkich węży odpływowych oraz prawidłowego działania hydrostatu. Pompka, zarówno stara z luźnymi łożyskami, jak i nowa, działa poprawnie na krótkim spięciu, lecz nie usuwa wody z bębna. Woda swobodnie wypływa z węża położonego na ziemi, a syfon jest drożny. Przy dmuchaniu w wąż odpływowy w bębnie słychać bulgotanie, co sugeruje możliwe zatory lub nieprawidłowe odpowietrzenie układu. Sprawdzono poprawność podłączenia węży, wykluczając ich odwrócenie. Wskazano konieczność mechanicznego udrożnienia węża spustowego za pomocą drutu, gdyż wolne, ale powolne wypływanie wody może wskazywać na częściową blokadę. Problem może wynikać z zatkania lub niedrożności węża odpływowego mimo pozornej drożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA